Dodavanje citata u Word dokumentu

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

U programu Word, možete lako da dodate citate prilikom pisanja dokument gde treba da citirate izvora, kao što su istraživanje papira. Citati mogu biti dodati u različitim formatima, uključujući APA, Čikago stilu, гост, IEEE, ISO 690 i MLA. Nakon toga, možete da kreirate bibliografiju izvora koji ste koristili za pisanje na papiru.

Da biste dodali citata u dokument, prvo dodajte izvora koji ste koristili.

Dodavanje novog citata i izvora u dokument

 1. Na kartici reference , u grupi citati i Bibliografija kliknite na strelicu pored stavke stil i izaberite stil koji želite da koristite za citat i izvor. Na primer, dokumentima vezanim za društvene nauke obično koriste MLA ili APA Stilovi za citate i izvore.

  Opcija „APA stil“ je istaknuta na kartici „Reference“

 2. Kliknite na kraj rečenice ili fraze koju želite da citirate. 

 3. Na kartici Reference , kliknite na dugme Umetni citat , a zatim uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste dodali informacije o izvoru, kliknite na dugme Dodaj novi izvor, i zatim u dijalogu Kreiranje izvora , kliknite na strelicu pored Tip izvorai izaberite tip izvora koji želite da koristite (na primer, knjiga odeljka ili na Veb lokaciji).

  • Izaberite stavku Dodaj novi čuvar mesta da biste dodali čuvar mesta kako biste kasnije mogli da kreirate citat i unesete informacije o izvoru. Pored izvora čuvara mesta u dijalogu „Upravljanje izvorima“ pojaviće se znak pitanja.

 4. Ako odaberete da dodate izvor, unesite detalje o izvoru. Da biste dodali više informacija o izvoru, kliknite na dugme za potvrdu Prikaži sva polja bibliografije .

 5. Kliknite na dugme u redu kada završite. Izvor je dodato kao citat na mesto na koju ste izabrali u dokumentu.

Kada dovršite ove korake, citat se dodaje na listu dostupnih citata. Sledeći put citirate ova referenca, ne morate da je ponovo otkucajte sve. Možete samo da dodate citat u dokument. Kada dodate izvor, možda će vam treba da izvršite promene da biste ga kasnije. Da biste to uradili, pogledajte članak Uređivanje izvora.

Napomene: 

 • Ako ste dodali čuvar mesta, a želite da je zamenite citat informacije, pogledajte članak Uređivanje izvora.

 • Ako odaberete stil GOST ili stil ISO 690 za izvore, a citat nije jedinstven, godini dodajte slovo abecede. Na primer, citat treba da izgleda ovako: [Paster, 1848a].

 • Ako ste odabrali stil ISO 690 – numerička referenca, a citati se i dalje ne pojavljuju uzastopno, morate ponovo da kliknete na stil ISO 690 i pritisnete taster ENTER da biste ispravno rasporedili citate.

Dodavanje citata u dokument

 1. Kliknite na kraj rečenice ili fraze koju želite da citirate, a zatim na kartici reference , u grupi citati i Bibliografija kliknite na dugme Umetni citate.

 2. Sa liste citata u okviru Umetanje citata, izaberite citat koji želite da koristite.

  Lista citata se prikazuje iz dugmeta „Umetni citat“

Pronalaženje izvora

Na listi izvora koje koristite može postati veoma dugačka. Ponekad, možda ćete morati da biste tražili izvora koji vam je naveo u drugom dokumentu.

 1. Na kartici Reference, u grupi Citati i bibliografija izaberite stavku Upravljanje izvorima.

  Opcija „Upravljanje izvorima“ je istaknuta na kartici „Reference“

  Ako otvorite novi dokument koji još ne sadrži citate, svi izvori koje ste koristili u prethodnim dokumentima pojaviće se u okviru Glavna lista.

  Ako otvorite dokument koji sadrži citate, izvori tih citata pojavljuju se u okviru Trenutna lista. Svi izvori koje ste citirali u prethodnim dokumentima ili u trenutnom dokumentu pojavljuju se u okviru Glavna lista.

 2. Da biste pronašli određeni izvor, postupite na neki od sledećih načina:

  • U polju sortiranje sortirate autor, naslov, ime oznake citata ili godini, a zatim potražite izvor koji želite u listi.

  • U polje Pretraži upišite naslov ili autora izvora koji želite da pronađete. Lista će se dinamički suziti da bi odgovarala pojmu pretrage.

Napomena: U dijalogu Upravljanje izvorima možete da kliknete na dugme Potraži da biste izabrali drugu glavnu listu sa koje možete uvesti nove izvore u dokument. Na primer, možete se povezati sa datotekom na deljenom serveru, računaru ili serveru kolege istraživača ili na Veb lokaciji koju hostuje univerzitet ili istraživačka institucija.

Uređivanje izvora

 1. Na kartici Reference, u grupi Citati i bibliografija izaberite stavku Upravljanje izvorima.

  Opcija „Upravljanje izvorima“ je istaknuta na kartici „Reference“

 2. U dijalogu Upravljač izvorima , u okviru Glavna lista ili Trenutnu listu, izaberite izvor koji želite da uredite i kliknite na dugme Uredi.

  Napomena: Da biste uredili čuvar mesta da biste dodali citat informacije, izaberite čuvar mesta sa Trenutnom liste i kliknite na dugme Uredi.

 3. U dijalogu Uredi izvor izvršite željene promene i kliknite na dugme u redu.

  Dijalog „Uređivanje izvora“

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×