Dobijanje digitalnog ID-a

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Digitalni ID omogućava vam da pošaljete digitalno potpisane poruke pomoću programa Microsoft Outlook. Digitalni ID – poznat i kao digitalni certifikat – pomaže vam da dokažete svoj identitet i pomaže u sprečavanju neovlašćenu izmenu poruka da biste zaštitili autentičnost e-poruke. Takođe možete da šifrovanje poruka za veće privatnosti.

Napomena: Digitalni potpis nije ista kao potpis poruke, što je prilagodljive oslovljavanje. Digitalni potpis dodaje jedinstvene kôd na poruku koja dolazi samo od digitalni ID održavaju tačno pošiljalac.

Šta želite da uradite?

Moraćete da nabavite digitalni ID izdaje nezavisni autoritet.

Vaše organizacije, možda ćete morati smernice koje zahtevaju drugačiju proceduru. Obratite se administratoru mreže za više informacija.

Možete odabrati da imate više od jedne digitalni ID – jedan za digitalni potpis, koji u mnogim oblastima može imati pravni značaj, a drugi za šifrovanje.

 1. Na kartici datoteka izaberite stavku Opcije > Centar za pouzdanost.

 2. U okviru Microsoft Outlook centar za pouzdanost izaberite stavku Postavke centra za pouzdanost.

 3. Na kartici Bezbednost e-pošte, u okviru Šifrovana e-pošta izaberite stavku Postavke.

  Postavke

  Napomena: Ako imate digitalni ID, postavke za njegovo korišćenje biće automatski konfigurisane. Ako želite da koristite drugi digitalni ID, sledite preostale korake u ovom postupku.

 4. U okviru Željene postavke bezbednosti kliknite na dugme Novo.

 5. Unesite ime u polje Ime bezbednosnih postavki.

 6. Sa liste Format šifrovanja izaberite stavku S/MIME. U zavisnosti od tipa certifikata, možete odabrati i stavku Exchange bezbednost.

 7. Pored okvira Certifikat potpisa kliknite na dugme Odaberi, a zatim izaberite certifikat koji je važeći za digitalne potpise.

  Napomena: Da biste saznali ako certifikat namenjen za digitalne potpise i šifrovanje, u okviru za dijalog Izbor certifikata , kliknite na dugme Prikaz certifikata. Odgovarajući certifikat za šifrovanje poruka (kao što je digitalni potpis) možda stanju, na primer, „Zaštita e-poruka”.

 8. Potvrdite izbor u polju za potvrdu Šalji ove certifikate uz potpisane poruke ukoliko ne šaljete ili primate potpisane poruke samo u okviru svoje organizacije.

  Napomena: Postavke koje odaberete postaju podrazumevane prilikom slanja šifrovanih poruka. Ako ne želite da se ove postavke podrazumevano koriste za sve šifrovane poruke, opozovite izbor u polju za potvrdu Podrazumevana bezbednosna postavka za ovaj format šifrovane poruke.

Da biste slali i primali šifrovane e-poruke, pošiljalac i primalac moraju deliti svoje digitalne ID certifikate jedna sa drugom.

 1. Otvorite poruku koja je digitalno potpisan kao što je prikazano na listi poruka ikonom potpis.

 2. Kliknite desnim tasterom miša na ime u polju Od i izaberite stavku Dodaj u Outlook kontakte.

 3. Ako već imate unos za tu osobu, u okviru za dijalog Otkriven duplirani kontakt , izaberite stavku Ažuriraj informacije izabranog kontakta.

  Napomene: 

  • Rezervne kopije se čuvaju u fascikli "Izbrisane stavke".

  • Certifikat se skladišti u stavci kontakta za ovog primaoca. Sada možete da pošaljete šifrovanih poruka sa tom osobom.

  • Da biste prikazali certifikat za kontakt, kliknite dvaput na ime osobe, a zatim izaberite karticu Certifikati.

Prikaz certifikata za kontakt

 1. Na traci za navigaciju izaberite stavku Osobe.

 2. Na kartici Početak izaberite stavku liste.

  Promena trenutnog prikaza u „Lista“

 3. Kliknite dvaput na ime osobe, a potom na kartici Kontakt izaberite stavku Certifikati.

  Prikaz certifikata određene osobe

Napomena: Ova funkcija zahteva Microsoft Exchange Server nalog.

Da biste dobili Exchange Server digitalni ID – na primer, pomoću Key Management Service – administrator Exchange nalog mora imati bezbednost pokrenut na serveru i pružaju vam posebnu lozinku koja se koji je poznat kao znak. Više informacija potražite u članku administrator Exchange servera.

 1. Na kartici datoteka > Opcije > Centar za pouzdanost

 2. U okviru Microsoft Outlook centar za pouzdanost izaberite stavku Postavke centra za pouzdanost.

 3. Na kartici Bezbednost e-pošte, u okviru Digitalni ID-ovi (certifikati) izaberite stavku Nabavi digitalni ID.

 4. Kliknite na dugme Podesi bezbednost na Exchange serveru > u redu

 5. U polju Ime digitalnog ID-a otkucajte svoje ime.

 6. U polju Token otkucajte posebnu lozinku koju vam je dodelio administrator Exchange servera.

 7. U dijalogu Microsoft Office Outlook – bezbednosna lozinka otkucajte drugu lozinku za digitalni ID, a zatim je ponovo otkucajte u polju Potvrda.

  Napomena: U fascikli Prijemno poštansko sanduče pronaći ćete poruku od administratora Exchange servera, u kojoj se od vas traži da unesete lozinku kreiranu u ovom koraku.

 8. U dijalogu koji se pojavljuje, unesite lozinku, potvrdite izbor u polju za potvrdu Zapamti lozinku na i zatim unesite broj minuta da želite Outlook da zapamtite lozinku.

 9. Kada se pojavi poruka Skladište vrhovnog certifikata, kliknite na dugme Da.

Šta želite da uradite?

 1. U meniju Alatke izaberite stavku Centar za pouzdanost, a zatim izaberite stavku Bezbednost e-pošte.

 2. U okviru Digitalni ID-ovi (certifikati) kliknite na dugme Nabavi digitalni ID.

 3. Izaberite stavku Nabavi S/MIME certifikat od spoljnog autoriteta za izdavanje certifikata, a zatim kliknite na dugme U redu.

  Outlook pokrene Veb pregledač i otvara Veb stranicu na Veb lokaciji Microsoft Office Online koja navodi nekoliko autoritetima za izdavanje certifikata. Kliknite na onaj koji želite da koristite i sledite uputstva na stranici da biste registrovali digitalni ID. Autoritet za certifikaciju će vam poslati digitalni ID i uputstva putem e-pošte.

 1. U meniju Alatke izaberite stavku Centar za pouzdanost, a zatim izaberite stavku Bezbednost e-pošte.

 2. U okviru Šifrovana e-pošta kliknite na dugme Postavke.

  Napomena: Ako imate digitalni ID, postavke za njegovo korišćenje biće konfigurisane automatski. Ako želite da koristite drugi digitalni ID, navedite ga tako što ćete slediti preostale korake u ovom postupku.

 3. U dnu odeljka Željene postavke za bezbednost kliknite na dugme Novo.

 4. Unesite ime u polje Ime bezbednosnih postavki.

 5. Sa liste Format šifrovanja izaberite stavku S/MIME. U zavisnosti od tipa certifikata, možete odabrati i stavku Exchange bezbednost.

 6. Pored okvira Certifikat potpisa kliknite na dugme Odaberi, a zatim izaberite certifikat koji je važeći za digitalne potpise.

  Napomena: Da biste saznali da li je certifikat namenjen za digitalno potpisivanje i šifrovanje, u dijalogu Izbor certifikata izaberite stavku Prikaži certifikat. Odgovarajući certifikat za šifrovane poruke (i digitalno potpisivanje) može sadržati tekst „Štiti e-poruke“, na primer.

 7. Pored okvira Certifikat šifrovanja kliknite na dugme Odaberi, a zatim izaberite certifikat koji je važeći za šifrovanje.

 8. Potvrdite izbor u polju za potvrdu Šalji ove certifikate uz potpisane poruke osim ako ne šaljete ili primate potpisane poruke samo u okviru svoje organizacije.

  Napomena: Odabrane postavke postaće podrazumevane prilikom svakog slanja šifrovanih poruka. Ako ne želite da se ove postavke podrazumevano koriste za sve šifrovane poruke, opozovite izbor u polju za potvrdu Podrazumevana bezbednosna postavka za sve šifrovane poruke.

 1. Otvorite poruku koja ima digitalni potpis.

 2. Kliknite desnim tasterom miša na ime u polju Od, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Dodaj u Outlook kontakte.

 3. Ako ta osoba već postoji na vašoj listi kontakata, u dijalogu Otkriven duplirani kontakt potvrdite izbor u polju za potvrdu Ažuriraj informacije izabranog kontakta. Rezervna kopija biće sačuvana u fascikli „Izbrisane stavke“.

  Certifikat je sada uskladišten u stavci kontakta ovog primaoca. Sada ovoj osobi možete da pošaljete šifrovane e-poruke.

  Da biste prikazali certifikat za kontakt, kliknite dvaput na ime osobe, a zatim izaberite karticu Certifikati.

Ova funkcija zahteva da koristite Microsoft Exchange Server 2000, Exchange Server 2003 ili Exchange Server 2007 naloga. Većina kućnih i ličnih naloga ne koristi Microsoft Exchange.

Da biste dobili Exchange digitalni ID – na primer, pomoću Key Management Service – administrator Exchange servera mora da ima bezbednost pokrenut na serveru i mora da vam posebnu lozinku koja se naziva simbol. Vaš Exchange će vam poslati poruku kojom verifikuje vaš simbol. Više informacija potražite u članku administrator Exchange servera.

 1. U meniju Alatke izaberite stavku Centar za pouzdanost, a zatim izaberite stavku Bezbednost e-pošte.

 2. U okviru Digitalni ID-ovi (certifikati) kliknite na dugme Nabavi digitalni ID.

 3. Izaberite stavku Podesi bezbednost na Exchange serveru.

 4. Kliknite na dugme U redu.

 5. U polju Ime digitalnog ID-a otkucajte svoje ime.

 6. U polju Token otkucajte posebnu lozinku koju vam je dodelio administrator Exchange servera.

 7. U dijalogu Microsoft Office Outlook – bezbednosna lozinka otkucajte drugu lozinku za digitalni ID, a zatim je ponovo otkucajte u polju Potvrda.

  U fascikli Prijemno poštansko sanduče pronaći ćete poruku od administratora Exchange servera, u kojoj se od vas traži da unesete lozinku kreiranu u ovom koraku.

 8. U dijalogu koji se pojavljuje, unesite lozinku, kliknite na dugme u polju za potvrdu Zapamti lozinku na i zatim unesite broj minuta za koju želite da Outlook da zapamtite lozinku.

 9. Kada se pojavi poruka Skladište vrhovnog certifikata, kliknite na dugme Da.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×