Diskusione grupe i pokretanje čitača diskusionih grupa

Čitači diskusionih grupa ili programi za čitanje diskusionih grupa koriste se za dobijanje pristupa raznim tipovima diskusionih grupa kako bi se preuzimale i čitale poruke diskusionih grupa i objavljivali odgovori na njih. Diskusione grupe mogu da ponude korisne informacije od osoba koje koriste iste proizvode i tehnologije kao vi odnosno možete da ih koristite kako biste saznali šta druge osobe misle o nekoj temi. Možete da pronađete diskusione grupe o skoro svakoj temi, na internetu ili na intranetu preduzeća.

Ako prethodno niste instalirali čitač vesti, Microsoft Office Outlook automatski instalira program za čitanje diskusionih grupa Windows pošte ili programa Outlook Express. Taj program za čitanje diskusionih grupa jeste Network News Transport Protocol (NNTP) program za čitanje diskusionih grupa i možete da ga koristite kako biste preuzeli sadržaj diskusionih grupa, a zatim radili sa njim dok niste povezani sa internetom. Većinu diskusionih grupa možete da pregledate i pomoću veb pregledača.

Napomena: U operativnom sistemu Windows Vista, ime programa Outlook Express promenjeno je u Windows pošta. Ako koristite operativni sistem Microsoft Windows XP, vidite Outlook Express. Oba ta klijenta e-pošte pružaju program za čitanje diskusionih grupa.

Da biste prvi put koristili program za čitanje diskusionih grupa Windows pošte ili programa Outlook Express, morate da dodate komandu Novosti u Outlook prozor. Posle prvog postavljanja otvorite program za čitanje diskusionih grupa Windows pošte ili programa Outlook Express pomoću te komande, a zatim pokrenite program za čitanje diskusionih grupa.

Izvršite sledeće radnje:

 • Dodavanje komande Novosti na traku sa menijima ili u meni Idi.

  1. Na traci Standardnotraka sa alatkama, kliknite na strelicu stavke Opcije trake sa alatkama Strelica „Opcije trake sa alatkama“ .

  2. Izaberite stavku Dodaj ili ukloni dugmad, a zatim stavku Prilagodi.

  3. Izaberite karticu Komande.

  4. Na listi Kategorije izaberite stavku Idi.

  5. Na listi Komande izaberite stavku Novosti i bez puštanja tastera miša uradite nešto od sledećeg:

   • Prevucite komandu Novosti na traku sa menijima programa Outlook, a zatim otpustite taster miša.

   • Prevucite komandu Novosti na traku sa alatkama programa Outlook, a zatim otpustite taster miša.

   • Prevucite komandu Novosti u meni Idi. Kada meni prikaže listu komandi, postavite pokazivač miša na mesto na kome želite da se pojavi komanda, a zatim otpustite taster miša.

 • Pokretanje programa za čitanje diskusionih grupa

  1. Na traci sa menijima, traci sa alatkama ili u meniju Idi gde ste dodali komandu Novosti izaberite stavku Novosti.

Kada prvi put pokrenete program za čitanje diskusionih grupa, otvara se Windows pošta ili Outlook Express i traži se da postavite nalog za diskusione grupe. Čarobnjak za internet vezu pomaže vam da se povežete sa serverima e-pošte ili diskusionim serverima. Potrebne su vam sledeće informacije od dobavljača internet usluga (ISP) ili administratora lokalne mreže (LAN):

 • Da biste dodali nalog e-pošte, potrebni su vam ime naloga i lozinka, kao i imena servera dolazne i odlazne e-pošte.

 • Da biste dodali diskusionu grupu, potrebno vam je ime diskusionog servera sa kojim želite da se povežete i, ako se to zatraži, ime naloga i lozinka.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×