Dinamičke formule niza naspram formula niza

U septembru 2018, izdate smo dinamičke formule niza za Excel za Office 365. U nastavku su razmotrene razlike između dinamičkih niza i nasleđenih tastera CTRL + SHIFT + ENTER (CSE) formule.

Napomena: 24 septembar, 2018: dinamičke funkcije Array su trenutno Beta funkcija i sada su dostupne samo delu Office Insiders -u. Nastavićemo da optimizujemo ove funkcije tokom narednih nekoliko meseci. Kada budu spremne, objavićemo ih svim Office Insider korisnicima i pretplatnicima na Office 365.

Dinamičke formule niza:

  • Može da "prospe" izvan granica ćelija gde se unosi formula. Sledeći primer prikazuje funkciju Randarrej u D1, koja se otkriva D1: F5 ili 5 redova sa 3 kolone. Formula dinamičkog niza postoji tehnički samo u ćelijama D1, dok sa zastarelom CSE formulama treba da se unese u ceo opseg.

    Funkcija RANDARRAY uneta u ćeliju D1, koja se kreće od D1 do F5.

  • Automatski će promeniti veličinu kada se podaci dodaju ili uklanjaju iz izvornog opsega. CSE formule niza skraćuje povratnu oblast ako je premala ili se vrati #N/A ako je prevelika.

  • Izračunavanje u kontekstu 1x1. Na primer, funkcija Rand će vratiti jedan rezultat, tako da ako želite da se u koordinatnoj mreži vrate više nasumičnih brojeva, možete da koristite funkciju randarrej. Funkcije reda i kolone će vratiti red i kolonu izvorne ćelije. Sekvenca(Redovi ()) može se koristiti za replikaciju starog ponašanja niza u formuli zastareli niz.

  • Sve nove formule koje daju više od 1 rezultat automatski će se prosuti. Nema potrebe da pritisnete kombinaciju tastera CTRL + SHIFT + ENTER.

  • Formule CSE niza se zadržavaju za razloge kompatibilnosti. Ako želite da pređete, trebalo bi da koristite formule za dinamičke nizove.

  • Kada ćelije iz zastarele formule niza zavise jedne od druge, Excel pokušava da izračuna pojedinačno, umesto kao niz. Ovo ponašanje se oslovljivo kao "CSE raskid" i u određenim okolnostima, formule koje su izračunate na ovaj način mogle bi da stvore nedosledne rezultate. Da biste izbegli potencijal za nedosledne rezultate, preporučujemo da koristite odvojene formule umesto da se oslanjate na CSE raskid. Dinamičke formule niza neće biti raskidni. Umesto toga, oni će prijaviti kružnu referenca kako biste mogli da joj se obraжate.

  • Može se lako izmeniti promenom izvorne ćelije, dok formule niza formula polja zahtevaju da se ceo opseg uređuje istovremeno.

  • Umetanje/Brisanje kolone ili reda je zabranjeno u aktivnom opsegu formule za CSE opseg. Prvo morate da izbrišete sve postojeće formule niza koje su na putu.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Funkcija FILTER

Funkcija RANDARRAY

Funkcija SEQUENCE

Funkcija SORT

Funkcija SORTBY

Funkcija UNIQUE

#SPILL! greške u programu Excel

Dinamički nizovi i ponašanje prelivenog niza

Operator raskrsnica: @

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×