Dijalog „Opcije za navigaciju“

Koristite dijalog Opcije za navigaciju u programu Access da biste prikazali ili sakrili grupe objekata baze podataka koje se pojavljuju u oknu za navigaciju. Dijalog možete da koristite i kako biste pravili prilagođene kategorije i grupe i upravljali njima, postavljali opcije prikaza za okno za navigaciju i kontrolisali to da li objekte baze podataka otvarate u oknu pomoću jednog ili dva klika mišem.

Uradite nešto od sledećeg da biste otvorili dijalog „Opcije za navigaciju“ u programu Access:

  • Izaberite stavke Datoteka > Opcije da biste otvorili dijalog Opcije programa Access. Imajte u vidu da, ako koristite Access 2007, treba da kliknete na dugme Microsoft Office, a zatim izaberete stavku Opcije programa Access. Izaberite karticu Trenutna baza podataka u dijalogu Opcije programa Access, a zatim izaberite stavku Opcije za navigaciju u odeljku Navigacija.

  • Kliknite desnim tasterom miša na vrh okna za navigaciju, a zatim izaberite stavku Opcije za navigaciju.

Opcije grupisanja

Koristite stavke iz ovog odeljka da biste prikazali ili sakrili grupe u unapred definisanim kategorijama koje su pružene u programu Access i da biste pravili prilagođene kategorije i grupe i upravljali njima.

Kategorije

Prikazuje unapred definisane i prilagođene kategorije u trenutno otvorenoj bazi podataka. Kada izaberete kategoriju, grupe koje su joj dodeljene pojavljuju se u odeljku Grupe za – na primer, „Grupe za ’Tabele i prikaza’“. Da biste prikazali ili sakrili grupu, potvrdite ili opozovite izbor u polju za potvrdu pored nje.

Isto tako možete da promenite redosled svih prilagođenih kategorija na listi Grupe za – to jest, da ih premestite nagore ili nadole na listi. Da biste to uradili, izaberite prilagođenu kategoriju sa liste, a zatim kliknite na strelicu nagore ili nadole koja se pojavljuje pored nje.

Kontrole za novi redosled grupa u kategoriji

Pored toga, ako izaberete kategoriju Tabele i povezani prikazi, možete da promenite redosled nekih njenih grupa. Da biste to uradili, kliknite na kategoriju, a zatim u oknu Grupe za kliknite na grupu koju želite da premestite i koristite strelice nagore ili nadole da biste promenili redosled grupe.

Važno je da imate na umu da ne možete da izbrišete unapred definisanu kategoriju ili grupe u toj kategoriji, ali možete da sprečite da se unapred definisane grupe pojavljuju u oknu za navigaciju. Da biste razlikovali unapred definisane kategorije od prilagođenih, obratite pažnju na dugmad ispod odeljka Kategorije. Ako su dugmad Izbriši stavku i Preimenuj stavku omogućena kada izaberete kategoriju, to znači da ste izabrali prilagođenu kategoriju.

Dugme Dodaj stavku    Kliknite na njega da biste napravili novu prilagođenu kategoriju.

Dugme Izbriši stavku    Kliknite na njega da biste izbrisali prilagođenu kategoriju. Ova dugmad je omogućena samo kada izaberete prilagođenu kategoriju.

Dugme Preimenuj stavku    Kliknite na njega da biste preimenovali stavku. Ova dugmad je omogućena samo kada izaberete prilagođenu kategoriju.

Grupe za

Prikazuje grupu ili grupe koje su dodeljene kategoriji izabranoj u odeljku Kategorije. Potvrdite ili opozovite izbor u polju za potvrdu pored grupe da biste prikazali ili sakrili tu grupu u oknu za navigaciju. Da biste razlikovali unapred definisane grupe od prilagođenih, obratite pažnju na dugmad ispod odeljka. Ako su dugmad Izbriši grupu i Preimenuj grupu omogućena, to znači da ste izabrali grupu u prilagođenoj kategoriji.

Možete da promenite redosled grupa u bilo kojoj prilagođenoj kategoriji, kao i grupa u unapred definisanoj grupi Tabele i prikazi. Da biste to uradili, izaberite prilagođenu kategoriju, izaberite grupu koju želite da premestite, a zatim kliknite na strelicu nagore ili nadole koja se pojavljuje pored nje.

Kontrole za novi redosled grupa u kategoriji

Dugme Dodaj grupu    Kliknite na njega da biste dodali prilagođene grupe prilagođenoj kategoriji. Ova dugmad je omogućena samo kada izaberete prilagođenu kategoriju.

Dugme Izbriši grupu    Kliknite na njega da biste izbrisali izabranu prilagođenu grupu. Ova dugmad je omogućena samo kada izaberete prilagođenu grupu.

Dugme Preimenuj grupu    Kliknite na njega da biste preimenovali prilagođenu grupu. Ova dugmad je omogućena samo kada izaberete prilagođenu grupu.

Opcije prikaza

Prikaz skrivenih objekata

Prikazuje skrivene objekte baze podataka u oknu za navigaciju. Izbor u polju za potvrdu podrazumevano je opozvan.

Prikaz sistemskih objekata

Prikazuje sistemske tabele i druge sistemske objekte u oknu za navigaciju. Izbor u polju za potvrdu podrazumevano je opozvan.

Napomena: Neki sistemski objekti podrazumevano su sakriveni u programu Access. Da biste videli sve sistemske objekte, morate da omogućite i opciju Prikaži skrivene objekte.

Otvaranje objekta pomoću

Jednog klika

Omogućava da otvarate tabele, obrasce upite i druge objekte u bazi podataka jednim klikom miša. Podrazumevana opcija jeste dvostruki klik.

Dvostrukog klika

Omogućava da otvarate tabele, obrasce upite i druge objekte u bazi podataka dvostrukim klikom miša. Podrazumevana opcija jeste dvostruki klik.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×