Deset najvažnijih načina za pospremanje podataka

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Pogrešno napisane reči tvrdoglava razmake na kraju, neželjene prefiksa, neispravne slučajevima i odštampani pogrešni prvi utisak. I to nije kompletnu listu načina podataka mogu da dobijem prljav. Prikupiti pomeraj. Vreme je za neke glavne spring-cleaning radnih listova sa programom Microsoft Excel.

Uvek nemate kontrolu nad format i tip podataka koje uvozite iz spoljnog izvora podataka, kao što su baze podataka, tekstualne datoteke ili Veb stranice. Pre nego što možete da analizirate podatke, često je potrebno da ga očistite. Na sreću, Excel ima mnoge funkcije će vam pomoći da se podaci u precizne format koji želite. Ponekad je jednostavno zadatak i ima određenu funkciju koja radi posao za vas. Na primer, lako možete da koristite kontrolor pravopisa za čišćenje pogrešno napisane reči u kolonama koje sadrže komentare ili opisa. Ili, ako želite da uklonite duplirane redove, možete brzo da ovo pomoću dijaloga Ukloni duplikate .

Ponekad, možda ćete morati da manipulisati jednu ili više kolona pomoću formule da biste konvertovali uvezene vrednosti u nove vrednosti. Na primer, ako želite da biste uklonili razmake na kraju, možete da kreirate novu kolonu da očistite podatke tako što ćete pomoću formule, popunjavanje nove kolone, konvertovanje tu novu kolonu formule vrednosti, a zatim uklanja originalne kolone.

Osnovni koraci za čišćenje podataka su sledeći:

 1. Uvoz podataka iz spoljnog izvora podataka.

 2. Napravite rezervnu kopiju originalne podatke u zasebne radne sveske.

 3. Uverite se da podaci u obliku redova i kolona sa: slične podatke u svakoj koloni, sve kolone i redove vidljive i nema praznih redova u opsegu. Za najbolje rezultate koristite Excel tabele.

 4. Obavite zadatke koje ne zahtevaju kolone za prvi put, kao što su proveru pravopisa ili korišćenju dijaloga " Pronalaženje i zamena ".

 5. Zatim, da zadatke koji zahtevaju za kolonu. Opšti koraci za upravljanje kolone su:

  1. Umetanje nove kolone (B) pored originalne kolone (A) potrebno čišćenje.

  2. Dodajte formulu koja će transformacija podataka na vrhu novu kolonu (B).

  3. Popuni formule u novu kolonu (B). U Excel tabeli, Izračunata kolona se automatski kreira sa vrednostima ispunio dole.

  4. Izaberite novu kolonu (B), kopirajte je i nalepite kao vrednosti u novu kolonu (B).

  5. Uklanjanje originalne kolona (A), koja pretvara novu kolonu od B do A.

Da povremeno očistite isti izvor podataka, razmislite o zapisivanje makroa ili pisanja koda da biste automatizovali proces celu. Postoje i broja spoljnih programske dodatke koju je napisao tim nezavisnih dobavljača navedene u odeljku nezavisnog dobavljača da vam da razmislite o korišćenju ako nemate vremena ili resurse da biste automatizovali proces samostalno.

Više informacija

Description

Pregled podataka za povezivanje sa (uvoz)

Ovaj članak opisuje sve načina za uvoz spoljnih podataka u programu Office Excel.

Automatsko popunjavanje podataka u ćelijama radnog lista

Pokazuje kako da koristite komande " popuni ".

Kreiranje i oblikovanje tabele

Promena veličine tabele dodavanjem ili uklanjanjem redove i kolone

koriste izračunate kolone u Excel tabeli

Pokazati kako da kreirate Excel tabelu i dodavanje ili brisanje kolona ili izračunatih kolona.

Kreiranje makroa

Prikazuje nekoliko načina da automatizujete zadatke koji se ponavljaju pomoću makroa.

Da biste pronašli ne samo pogrešno napisane reči, ali da biste pronašli vrednosti koje se ne koriste dosledno, kao što su imena proizvoda ili preduzeće tako što ćete dodati te vrednosti u prilagođeni rečnik, možete da koristite kontrolor pravopisa.

Više informacija

Description

Provera pravopisa i gramatike

Pokazuje kako da biste ispravili pogrešno napisane reči na radnom listu.

Korišćenje prilagođenih rečnika za dodavanje reči u kontrolor pravopisa

Objašnjava kako da koristite prilagođene rečnike.

Duplirani redovi su uobičajenih problema prilikom uvoza podataka. Preporučuje se da biste filtrirali po jedinstvene vrednosti prvi put da biste potvrdili da rezultati su ono što želite pre nego što uklonite duplirane vrednosti.

Više informacija

Description

Filtriranje radi pronalaženja jedinstvenih vrednosti ili uklanjanje dupliranih vrednosti

Prikazuje dve procedure usko povezani: kako da filtriranje u cilju pronalaženja jedinstvenih redova i kako da biste uklonili duplirane redove.

Možda ćete želeti da uklonite uobičajene početne niske, kao što su oznake iza kojeg sledi dvotačka i razmak ili sufiksa, kao što su parenthetic frazu na kraju nisku koja je zastareo ili nepotrebne. Možete da učinite tako što ćete pronaći instance tog teksta i zatim zameniti bez teksta ili neki drugi tekst.

Više informacija

Description

Proverite da li ćelija sadrži tekst (mala i velika slova)

Proveri da li ćelija sadrži tekst (mala i velika slova)

Pokazati kako da koristite komandu Pronađi i nekoliko funkcija da biste pronašli tekst.

Uklanjanje znakova iz teksta

Pokazuje kako da koristite nekoliko funkcije i komande " Zameni " da biste uklonili tekst.

Pronalaženje ili zamena teksta i brojeva na radnom listu

Pokazati kako da koristite dijaloga Pronalaženje i Zamena .

FIND, FINDB

SEARCH, SEARCHB

REPLACE, REPLACEB

SUBSTITUTE

levo, LEFTB

redu, RIGHTB

LEN i LENB
MID, MIDB

Ovo su funkcije koje možete da izvršite razne niska za zadatke, kao što možete da pronađete i zamenite podnisku unutar niske, izdvajanje delove niska ili utvrđivanje dužine niske.

Ponekad tekst je mešovitom torba, naročito kada je u pitanju veličinu slova teksta. Koristite neke od tri slova funkcije, možete da konvertujete tekst u mala slova, kao što su e-adrese, velika slova slova, kao što su šifre proizvoda ili odgovarajuća slova, kao što su imena ili naslova.

Više informacija

Description

Promena malih i velikih slova

Pokazuje kako da koristite funkcije tri slova.

LOWER

Pretvara u velika slova u niski teksta u mala slova.

ODGOVARAJUĆA VELIČINA

Ispisuje velikim slovom prvo slovo u tekstualnoj niski kao i sva ostala slova u tekstu koja su napisana posle znakova koji nisu slova. Pretvara sva ostala slova u mala.

UPPER

Konvertuje tekst u velika slova.

Ponekad tekstualne vrednosti sadrže vodeći, razmake ili više ugrađeni razmaka između znakova (skup znakovaUnikod vrednosti 32 i 160) ili odštampani (Unikod skup znakova 0 do 31, 127, 129, 141, 143, 144 i 157). Ove znake ponekad mogu uzrokovati neočekivane rezultate kada sortirate, filtrirate ili pretraživanje. Na primer, u spoljnom izvoru podataka, korisnici mogu da naprave tipografske greške nenamerno dodavanjem dodatne razmake ili Tekstualni podaci uvezeni iz spoljnih izvora može da sadrži odštampani koji su ugrađeni u tekst. Jer ovi znakovi su lako primetiti, možda teško mogu razumeti neočekivane rezultate. Da biste uklonili ove neželjene znake, možete da koristite kombinaciju funkcija TRIM, CLEAN i SUBSTITUTE.

Više informacija

Description

Pokazuje kako da uklonite sve razmake i odštampani iz Unikod skupu znakova.

KÔD

Daje numerički kôd za prvi znak u tekstualnoj niski.

ČIŠĆENJE

Uklanja prvi 32 nemogućnost znakova u 7-bitnom ASCII kodu (vrednosti od 0 do 31) iz teksta.

TRIM

Uklanja 7-bitnom ASCII razmak (vrednost 32) iz teksta.

ZAMENA

Možete da koristite funkciju SUBSTITUTE da biste zamenili viša vrednost Unicode znakova (vrednosti 127, 129, 141, 143, 144, 157 i 160) sa 7-bitnom ASCII znakove za koje su projektovane funkcije TRIM i CLEAN.

Postoje dva glavna pitanja sa brojevima koje ćete možda morati da očistite podatke: broj su slučajno uvezeni kao tekst i znakom minus mora da se promeni u standardni za vašu organizaciju.

Više informacija

Description

Konvertovanje brojeva uskladištenih kao tekst u brojeve

Pokazuje kako da konvertujete brojeve koji su oblikovani i uskladišteni u ćelije kao tekst, što može dovesti do problema sa izračunavanjima ili proizvod zbunjujuće redoslede sortiranja, format broja.

DOLARA

Konvertuje broj u tekstualnom formatu i primenjuje simbol valute.

TEXT

Konvertuje vrednost u tekst u format broja.

POPRAVLJENO

Zaokružuje broj na navedeni broj decimala, oblikuje broj u decimalni format koristeći tačku i i zareze i daje rezultat u obliku teksta.

VALUE

Pretvara tekstualnu nisku koja predstavlja broj u brojnu vrednost.

Zato što postoji mnogo različitih datuma formate, a ovim formatima mogu da se mešaju sa numerisanim segment kodove ili druge niske koje sadrže oznake crta ili crtica, datume i vremena često treba da se konvertuju i ponovo oblikuju.

Više informacija

Description

Promena datumski sistem, oblikovanje ili dve cifre godine tumačenje

Ovaj članak opisuje kako datumski sistem funkcioniše u programu Office Excel.

Konvertovanje vremena

Pokazuje kako da konvertujete između različitih vremenskih jedinice.

Konvertovanje datuma uskladištenih kao tekst u datume

Pokazuje kako da biste konvertovali datume koji su oblikovani i uskladišteni u ćelije kao tekst, što može dovesti do problema sa izračunavanjima ili proizvod zbunjujuće redoslede sortiranja u format datuma.

DATE()

Daje sledeći redni broj koji predstavlja određeni datum. Ako je pre unošenja funkcije oblikovanje ćelije bilo podešeno na opciju Opšti format, rezultat će biti u formatu datuma.

DATEVALUE

Konvertuje datum u obliku teksta u redni broj.

TIME

Daje decimalni broj koji odgovara određenom vremenu. Ako je pre unošenja funkcije oblikovanje ćelije bilo podešeno na opciju Opšti format, rezultat će biti u formatu datuma.

TIMEVALUE

Pretvara vreme predstavljeno u obliku tekstualne niske u decimalni broj. Decimalni broj je vrednost u rasponu od 0 (nula) do 0,99999999 koja predstavlja vreme od 0:00:00 (12:00:00 AM) do 23:59:59 (11:59:59 (ponoć).).

Uobičajenih zadataka posle uvoza podataka iz spoljnog izvora podataka je objedinjavanje dve ili više kolona u jednu ili razdelite jednu kolonu u dve ili više kolona. Na primer, možda ćete želeti da biste razdelili kolonu koja sadrži puno ime u ime i prezime. Ili, možda ćete želeti da biste razdelili kolonu koja sadrži polje za adresu u zasebnom ulice, grada, region i Poštanski broj kolona. Obrnuta možda tačno. Možda želite da objedinite prvi i poslednji ime kolone u puno ime kolone ili da kombinujete zasebnu adresu kolona u jednu kolonu. Dodatni zajedničke vrednosti koje će možda zahtevati objedinjavanje u jednoj koloni ili razdelite na više kolona uključuju šifre proizvoda, putanja datoteke i Internet protokol (IP) adrese.

Više informacija

Description

Kombinovanje imena i prezimena

Kombinovanje teksta i brojeva

Kombinovanje teksta sa datumom ili vremenom

Kombinovanje dve ili više kolona pomoću funkcije

Prikaži tipične primeri kombinovanje vrednosti iz dve ili više kolona.

Razdeljivanje teksta u kolone pomoću čarobnjaka za pretvaranje teksta u kolone

Pokazuje kako da koristite čarobnjak za Razdeljivanje kolone na osnovu različitih uobičajenih razgraničavanje.

Razdeljivanje teksta u kolone pomoću funkcija

Pokazuje kako se koristi sa leve strane funkcije MID, RIGHT, SEARCH i LEN da biste razdelili ime kolone u dve ili više kolona.

Kombinovanje ili Razdeljivanje sadržaja ćelije

Pokazuje kako se koristi funkcija CONCATENATE, & (ampersand) operator i pretvaranje teksta u kolone.

Objedinjavanje ćelija ili razdvajanje objedinjenih ćelija

Pokazuje kako da koristite komande Objedini ćelije, Objedinjavanje prekoi Objedini i Centriraj .

CONCATENATE

Spaja dve ili više tekstualnih niski u jednu tekstualnu nisku.

Većina analize i opcije oblikovanja u programu Office Excel, potrebno je da podatke postoji u jednom, ravna dvodimenzionalnih tabele. Ponekad ćete možda želeti da biste redove postaju kolone i kolone postaju redovi. Ponekad podataka nije ni napravljen u obliku i potreban vam je način za transformisanje podataka iz na nontabular u obliku.

Više informacija

Description

TRANSPOSE

Daje vertikalni opseg ćelija kao horizontalni ili obrnuto.

Povremeno baze podataka administratorima Office Excel za pronalaženje i ispravljanje grešaka koje se podudaraju kada su se pridružili dve ili više tabela. To može uključivati usaglašavanjem dve tabele sa različitim radnim listovima, na primer, da biste videli sve zapise u obe tabele ili da uporedite tabele i pronašli redove koji se ne podudaraju.

Više informacija

Description

Pronalaženje vrednosti na listi podataka

Prikazuje uobičajenih načina za pronalaženje podataka pomoću funkcija za pretraživanje.

ZA PRONALAŽENJE

Daje vrednost iz opsega jedan red ili jedna kolona ili iz niza. Funkcija LOOKUP ima dva oblika sintakse: Vektorski oblik i oblik niza.

FUNKCIJA HLOOKUP

Traži vrednosti u gornjem redu tabele ili niz vrednosti, a zatim daje vrednost u istoj koloni iz reda koji ste naveli u tabeli ili nizu.

VLOOKUP

Traži vrednosti u prvu kolonu niza tabele i daje vrednost u istom redu druge kolone u nizu tabele.

INDEX

Daje vrednost ili referencu na vrednost iz tabele ili opsega. Postoje dva oblika funkcije INDEX: oblik niza i oblik reference.

MATCH

Daje relativni položaj stavke u nizu koji se podudara sa navedenom vrednošću u navedenom redosledu. Koristite funkciju MATCH umesto neke od funkcija LOOKUP kada vam je potreban položaj stavke, a ne sama stavka.

POMAK

Daje referencu na opseg koji predstavlja precizirani broj redova i kolona iz ćelije ili opsega ćelija. Referenca koja se dobija može biti pojedinačna ćelija ili opseg ćelija. Moguće je precizirati broj redova i kolona koji će biti dobijeni.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×