Deljenje Office 365 sajtova sa spoljnim korisnicima

Osobe koje treba da vide sadržaj sajta ili rade sa njim, ali nemaju korisničke naloge za SharePoint Online ili Office 365 okruženje nazivaju se „spoljni korisnici“. Sajtove i dokumente možete da delite sa spoljnim korisnicima globalno, to jest, za sve sajtove u zakupcu ili za svaku kolekciju sajtova pojedinačno.

Kada se omogući deljenje za zakupca i pojedinačne kolekcije sajtova, administratori kolekcija sajtova mogu da prošire pozive određenim korisnicima. Uputstva potražite u članku Deljenje SharePoint datoteka ili fascikli u usluzi Office 365.

Odlučivanje o načinu deljenja sadržaja

Kada razmatrate da li želite da delite sadržaj spolja i na koji način to želite da uradite, razmislite o sledećim stvarima:

 • Kome želite da odobrite pristup sadržaju na lokaciji tima i svim podlokacijama i šta želite da oni mogu da urade?

 • Kome u organizaciji želite da dodelite dozvolu za spoljno deljenje sadržaja?

 • Postoji li sadržaj za koji želite da se uverite da nikada neće biti dostupan za prikazivanje osobama izvan vaše organizacije?

Odgovori na ova pitanja pomoći će vam da isplanirate strategiju za deljenje sadržaja.

Probajte sledeće:

Ako je potrebno da:

Delite lokaciju. Ako želite da delite lokaciju, ali želite i da ograničite da spoljni korisnici ne mogu dobiti pristup nekom unutrašnjem sadržaju organizacije, razmislite o kreiranju podlokacije sa jedinstvenim dozvolama koje ćete izričito koristiti za svrhe spoljnog deljenja.

Dodelite nekome izvan organizacije tekući pristup informacijama i sadržaju na lokaciji. Ta osoba treba da ima sposobnost da izvršava radnje kao punopravni korisnik lokacije i da kreira, uređuje i prikazuje sadržaj.

Delite dokument i zahtevate prijavljivanje.

Dodelite jednoj ili više osoba izvan organizacije bezbedan pristup određenom dokumentu radi pregleda ili saradnje, ali tim osobama nije potreban tekući pristup drugom sadržaju na unutrašnjoj lokaciji.

Delite dokument, ali da ne zahtevate prijavljivanje.

Podelite vezu ka dokumentu koji nije osetljiv ili nije poverljiv sa osobama izvan organizacije, kako bi one mogle da ga prikažu ili ažuriraju sa povratnim informacijama. Tim osobama nije potreban tekući pristup sadržaju na unutrašnjoj lokaciji.

Napomena o bezbednosti: 

 • Kada deaktivirate spoljno deljenje, pristup lokaciji biće zabranjen svim spoljnim korisnicima koji su imali pristup lokaciji u trenutku kada je funkcija deaktivirana i buduće pozivnice neće biti poslate. Ako se funkcija ponovo aktivira dok su imena spoljnih korisnika u SharePoint grupama dozvola, ti korisnici će automatski ponovo moći da pristupe lokaciji. Da biste korisniku trajno onemogućili pristup SharePoint lokaciji, možete da ga uklonite sa spiska spoljnih korisnika.

 • Ako se spoljno deljenje globalno isključi, sve deljene veze za goste prestaju da funkcionišu. Ako se funkcija ponovo aktivira kasnije, te veze nastavljaju da funkcionišu.

Omogućavanje spoljnog deljenja za sve SharePoint sajtove na sajtu Office 365 administrativni centar

Mogućnost pozivanja spoljnih korisnika na SharePoint lokacije podrazumevano je omogućena, pa vlasnici lokacija i administratori kolekcija lokacija mogu da dele lokacije timova i podlokacije sa spoljnim korisnicima u bilo kom trenutku.

 1. Prijavite se u Office 365 koristeći poslovni ili školski nalog.

 2. Idite u Office 365 centar administracije.

  Office 365 pokretanje aplikacija sa markiranom aplikacijom „Administracija“

 3. Na sajtu Office 365 administrativni centar, u polju za pretragu na matičnoj stranici otkucajte tekst spoljno i odaberite stavku Spoljno deljenje sajtova.

  Snimak ekrana otkucanih reči „spoljno deljenje“ u polju za pretragu na matičnoj stranici centra administracije
 4. Pored stavke Omogućite osobama izvan organizacije da pristupaju vašim sajtovima pomerite klizač na opciju Uključeno da biste uključili spoljno deljenje.

  Snimak ekrana dijaloga „Spoljno deljenje“ kada je isključena postavka „Omogućite osobama izvan organizacije da pristupaju vašim sajtovima“.
 5. Da biste Omogućili korisnicima da šalju veze za goste za pristup sajtovima i dokumentima organizacije pomerite klizač za tu opciju na opciju Uključeno.

  Snimak ekrana uključene opcije „Spoljno deljenje“ u centru administracije.

  Prebacite klizač na opciju Isključeno ako želite da se od korisnika traži da se prijave pomoću korisničkog imena i lozinke. (Dodatne informacije o korisničkim ID-ovima za poslovne i školske naloge potražite u članku Koji je moj korisnički ID i zašto mi je potreban?)

 6. Kliknite na dugme Sačuvaj.

Fino podešavanje postavki za pojedinačne sajtove

Kada omogućite deljenje na SharePoint sajtovima, ono je omogućeno za sve sajtove u zakupcu. Ali, na sajtu Office 365 administrativni centar možete fino da podesite postavke deljenja kako biste onemogućili deljenje na sajtovima na kojima je potrebna stroža kontrola ili opozvali pristup pojedinačnog korisnika određenim sajtovima.

Napomena: Ako je spoljno deljenje isključeno za čitavo SharePoint Online okruženje, nećete moći da ga ponovo uključite za određene kolekcije lokacija.

Na stranici sajtova sa postavkama deljenja (Office 365 administrativni centar) možete da vidite listu svih kolekcija sajtova koje su trenutno aktivne u zakupcu, zajedno sa postavkama deljenja za svaku kolekciju sajtova.

 1. Prijavite se u Office 365 koristeći poslovni ili školski nalog.

 2. Idite u Office 365 centar administracije.

 3. Izaberite stavke Resursi > Sajtovi.

  Meni „Resursi“ u Office 365 centru administracije sa izabranom stavkom „Sajtovi“
 4. Izaberite status deljenja (Deljenje veza i poziva ili Nije dozvoljeno) pored željene kolekcije sajtova.

  Lista SharePoint kolekcija sajtova sa statusom spoljnog deljenja za svaku kolekciju sajtova
 5. U dijalogu deljenja, pored stavke Status deljenja kliknite na dugme Uredi.

  Dijalog „Status deljenja“ za određenu kolekciju sajtova sa isključenim deljenjem.
 6. Pored stavke Omogućite osobama izvan organizacije da pristupaju vašim sajtovima pomerite klizač na opciju Uključeno da biste uključili spoljno deljenje.

  Snimak ekrana dijaloga „Spoljno deljenje“ kada je isključena postavka „Omogućite osobama izvan organizacije da pristupaju vašim sajtovima“.
 7. Da biste Omogućili korisnicima da šalju veze za goste za pristup sajtovima i dokumentima organizacije pomerite klizač za tu opciju na opciju Uključeno.

  Snimak ekrana uključene opcije „Spoljno deljenje“ u centru administracije.

  Prebacite klizač na opciju Isključeno ako želite da se od korisnika traži da se prijave pomoću korisničkog imena i lozinke. (Dodatne informacije o korisničkim ID-ovima za poslovne i školske naloge potražite u članku Koji je moj korisnički ID i zašto mi je potreban?)

 8. Kliknite na dugme Sačuvaj.

 1. Ako se još ne nalazite na ekranu „Sajtovi spoljnog deljenja“, izvršite korake od 1. do 4. prikazane u odeljku Uređivanje postavki deljenja određene kolekcije sajtova u Office 365 centru administracije.

 2. Izaberite status deljenja (Deljenje veza i poziva ili Nije dozvoljeno) pored željene kolekcije sajtova.

 3. U dijalogu deljenja, pored stavke Spoljni članovi izaberite stavku Uredi.

 4. U okviru stavke Uklanjanje spoljnih članova potražite članove koje ćete ukloniti.

  Dijalog za uklanjanje spoljnih članova iz kolekcije sajtova
 5. Pored imena člana izaberite stavku Ukloni.

 6. Kliknite na dugme Sačuvaj kako biste potvrdili brisanje. Imajte na umu da kada kliknete na dugme Sačuvaj, korisnici više nemaju pristup izabranom sajtu. Sve obezbeđene veze za goste se onemogućavaju.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×