Deljenje informacija pomoću javnih fascikli

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ova funkcija zahteva da koristite Microsoft Exchange Server 2000, Exchange Server 2003 ili Exchange Server 2007 nalog. Većina kućnih i ličnih naloga ne koriste Microsoft Exchange. Za više informacija o Microsoft Exchange nalozima i o tome kako utvrditi na koju verziju sistema Exchange se vaš nalog povezuje pogledajte veze u odeljku „Takođe pogledajte“.

Javne fascikle je funkcija programa Microsoft Exchange koja pruža način za prikupljanje, organizovanje i deljenje informacija sa drugim osobama u organizaciji. Obično, javne fascikle koriste projektni timovi ili grupe korisnika za deljenje informacija o uobičajenim oblast koja vas interesuje. Kada ste povezani sa serverom koji koristi Exchange, fascikle sa oznakom „Javne fascikle” pojavljuju se u Microsoft Outlook  lista fascikli u Okno za navigaciju. Ove fascikle možete da upravljate iz programa Outlook. Javne fascikle može da sadrži bilo koji tip stavke Outlook fascikle kao što su poruke, zakazane obaveze, kontakti, zadaci, stavke dnevnika, beleške, obrasci, datoteke i objave. Bilo koje javne fascikle u fasciklu " Omiljene lokacije " u Javnim fasciklamamožete dodati prečicu.

Javne fascikle vam pružaju sledeće mogućnosti:

Objavljivanje informacija na elektronskoj oglasnoj tabli

 • Oglasna tabla vam omogućava da učestvujete u diskusijama na mreži. Svaka tema može da se uskladišti u svojoj fascikli sa svojim dozvolama za pristup.

 • Oglasna tabla ne mora da bude kontrolisana, što je čini sličnom Internet diskusionoj grupi na kojoj svako ima dozvolu za čitanje i objavljivanje informacija.

 • Oglasnu tablu može da kontroliše ovlašćena osoba koja prima korisničke stavke i odlučuje koje će od njih objaviti.

 • Rad sa objavljenim informacijama obuhvata sledeće mogućnosti:

  • Kad započne diskusija na mreži, možete da objavite odgovor u javnoj fascikli da bi grupa mogla da ga pročita.

  • Ako ne želite da cela grupa čita vaš odgovor, možete da odgovorite direktno osobi koja je objavila informacije, ili da prosledite objavljene informacije samo onim primaocima koje izaberete.

  • Javna fascikla mora da ima mogućnost skladištenja e-poruka da bi mogla da se koristi kao oglasna tabla.

Deljenje stavki programa Outlook iz kalendara, liste kontakata ili liste zadataka

 • Delite kalendar da biste vodili evidenciju o sastancima, događajima, praznicima, terminima za godišnji odmor i krajnjim rokovima za završetak projekta koji su vezani za grupu.

 • Delite listu kontakata da biste imena, radna mesta, adrese i telefonske brojeve učinili dostupnim grupi.

 • Delite listu zadataka da biste vodili evidenciju o doprinosu svakog člana projektu na kom radi grupa.

Deljenje datoteka

 • Otvorite datoteku u javnoj fascikli da biste je pročitali ili ažurirali, odnosno da biste lakše pregledali grupe datoteka.

 • Koristite Windows Explorer da biste postojeću datoteku iz drugog programa iskopirali u javnu fasciklu, a da pri tom ne morate da otvarate program te datoteke.

 • Objavite datoteku u javnoj fascikli bez izlaženja iz programa koji ste koristili za njeno kreiranje. Na primer, možda ćete želeti da objavite kvartalni izveštaj o prodaji koji ste upravo ažurirali u radnoj svesci programa Microsoft Office Excel tako da bi grupa odmah mogla videti najnovije informacije.

Ako želite da delite datoteke koje druge osobe često čitaju ili ažuriraju, morate da u instalaciji svog računara imate program u kojem je datoteka sačuvana. Kad kopirate datoteku iz programa Windows Explorer, ili objavljujete datoteku iz drugog Microsoft Office programa koji je otvoren u javnoj fascikli, originalna datoteka ostaje tamo gde je uskladištena. Promene na kopiranoj ili objavljenoj datoteci ne utiču na originalnu datoteku.

Određivanje pristupa fasciklama pomoću dozvola

 • Dozvole za javne fascikle obično određuje administrator, odnosno neko u vašoj organizaciji ko je vlasnik fascikle za određeni projekat ili temu.

 • Za fascikle za koje imate dozvolu pristupa tipično je da možete da čitate stavke i dodajete stavke u fasciklu, ali ne možete da brišete stavke izuzev onih koje dodajete.

 • Ako imate dozvolu, možete da podesite sopstvene javne fascikle i da drugim osobama dodelite dozvolu da ih koriste.

 • Ako ste vlasnik javne fascikle, možete da primenite svoje prilagođene prikaze, obrasce, prilagođena polja i pravila za svoje javne fascikle. Možda želite da precizirate određeni prikaz koji se pojavljuje kad druge osobe prvi put otvore fasciklu.

 • Čak i ako nemate dozvolu da pravite promene u fascikli, možete da sačuvate lični prikaz javne fascikle koja odgovara vašim potrebama. Kad sačuvate lični prikaz javne fascikle, taj prikaz vam je uvek dostupan.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×