DAX scenariji u programskom dodatku PowerPivot

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ovaj odeljak obezbeđuje veze za primere koji pokazuju upotrebu DAX formula u sledećim scenarijima.

 • Složena izračunavanja

 • Rad sa tekstom i datumima

 • Uslovne vrednosti i provera grešaka testiranjem

 • Korišćenje vremenske inteligencije

 • Rangiranje i upoređivanje vrednosti

U ovom članku

Prvi koraci

Uzorci podataka

Additional Resources

Scenariji: Obavljanje složena izračunavanja

Kreiranje prilagođenih izračunavanja za izvedenu tabelu

Primena filtera na formulu

Uklanjanje filtera selektivno kako bi se kreirao dinamički odnos

Korišćenje vrednosti iz spoljašnje petlje

Scenariji: Rad sa tekstom i datumima

Kreiranje kolone ključa spajanjem

Sastavljanje datuma na osnovu delova datuma izvučenih iz tekstualnog datuma

Definisanje prilagođenog datuma ili formata broja

Promena tipa podataka pomoću formule

Scenario: Uslovne vrednosti i provera grešaka testiranjem

Kreiranje vrednosti na osnovu uslova

Test za grešaka u formuli

Scenariji: Korišćenje vremenske inteligencije

Izračunavanje kumulativnog iznosa prodaje

Poređenje vrednosti tokom vremenskog perioda

Izračunavanje vrednosti za prilagođeni opseg datuma

Scenariji: Rangiranje i upoređivanje vrednosti

Prikaz samo prvih deset stavki u izvedenoj tabeli

Dinamičko ređanje stavki pomoću formule

Prvi koraci

Uzorci podataka

Ako ste novi u DAX formulama, možda ćete želeti da počnete tako što ćete pregledati primera uzoraka podataka za Power Pivot. Više informacija potražite u članku Preuzimanje uzoraka podataka za uputstva za DAX i Model podataka.

Additional Resources

Takođe ćete hteti da posetite DAX resurs centar – Wiki gde mogu da pronađem raznih informacija o DAX uključujući blogove, uzorke, bele knjige i video zapisi obezbeđuje početne industrije i Microsoft.

Scenariji: Obavljanje složena izračunavanja

DAX formule mogu da izvrše složena izračunavanja koje uključuju prilagođene agregacije, filtriranje i upotreba uslovne vrednosti. Ovaj odeljak obezbeđuje primere kako da počnete sa prilagođenim izračunavanjima.

Kreiranje prilagođenih izračunavanja za izvedenu tabelu

CALCULATE i CALCULATETABLE su moćne fleksibilne funkcija toliko korisna za definisanje izračunatih polja. Ove funkcije omogućavaju vam da promenite kontekst u kojem će biti izvršena izračunavanja. Takođe možete da prilagodite tip agregatne funkcije ili da biste izvršili matematičku operaciju. Potražite u sledećim temama za primere.

Primena filtera na formulu

U većini mesta gde je DAX funkcija uzima tabelu kao argument, obično dajte u filtrirani tabele umesto toga, pomoću funkcija FILTER umesto imena tabele ili tako što ćete navesti izraza filtera kao jedan od argumenata funkcije. Sledeće teme pružaju primere o tome kako da kreirate filtere i kako filteri utiče na rezultate formula. Više informacija potražite u članku Filtriranje podataka u DAX formulama.

Funkcija FILTER omogućava da navedete kriterijume filtera pomoću izraza, dok su ostale funkcije osmišljene posebno da filtriraju prazne vrednosti.

Uklanjanje filtera selektivno kako bi se kreirao dinamički odnos

Kreiranjem dinamičkih filtera u formulama lako možete da odgovorite na sledeća pitanja:

 • Šta je od je trenutna prodaja proizvoda ukupnoj prodaji za godinu?

 • Koliko je ovo odeljenje doprinelo ukupnom profitu za sve operativne godine, u poređenju sa drugim odeljenjima?

Formule koje se koriste u izvedenoj tabeli može uticati kontekst izvedene tabele, ali selektivno, možete da promenite kontekstu dodavanjem ili uklanjanjem filtera. Na primer u temi sa svim vam pokazuje kako da to uradite. Da biste pronašli odnos prodaje za određene lokalnog prodavca preko prodaje za sve prodavaca, kreirajte mera koji izračunava vrednost za trenutni kontekst podeljeno sa vrednost za sve Kontekstualni.

ALLEXCEPT tema pruža primer kako se selektivno brisanje filtera u formuli. Oba primera vas provesti kroz kako se rezultat menja u zavisnosti od dizajna u izvedenoj tabeli.

Druge primere za izračunavanje odnosa i procenata, potražite u sledećim temama:

Korišćenje vrednosti iz spoljašnje petlje

Pored upotrebe vrednosti iz trenutni kontekst u izračunavanjima, DAX možete da koristite vrednosti iz prethodnog petlje pri kreiranju skup srodnih izračunavanja. Sledeća tema pruža uputstva o tome kako da napravite formulu koja upućuje na vrednosti iz spoljašnje petlje. Funkcija EARLIER podržava do dva nivoa ugnežđene petlji.

Da biste saznali više o kontekstu reda i povezanim tabelama i kako da ovaj koncept koristite u formulama, pročitajte članak kontekst u DAX formulama.

Scenariji: Rad sa tekstom i datumima

Ovaj odeljak obezbeđuje veze ka DAX referenca teme koje sadrže primeri uobičajenih scenarija koji uključuje rad sa tekstom, izdvajanje i pisanja vrednosti datuma i vremena ili kreiranje vrednosti na osnovu uslova.

Kreiranje kolone ključa spajanjem

Power Pivot vam ne dozvoljava složeni ključevi; Stoga, ako imate složeni ključevi u izvoru podataka možda ćete morati da kombinujete u jednu kolonu ključa. Sledeća tema obezbeđuje jedan primer kako se kreira izračunatu kolonu na osnovu kompozitnog ključa.

Sastavljanje datuma na osnovu delova datuma izvučenih iz tekstualnog datuma

Power Pivot koristi SQL Server podataka datum/vreme otkucajte za rad sa datumima. Stoga, ako spoljnih podataka koji sadrži datume koji su oblikovani drugačije – na primer, ako datumi su napisane na datum regionalni oblik koji ne prepoznaje Power Pivot mašina podataka ili ako podataka koristi ceo broj zamenskih ključeva, možda ćete morati da koristite DAX formule za izvlačenje delova datuma i zatim sastavljanje delova u predstavljeni broj važeći datum/vreme.

Na primer, ako imate kolonu sa datumima koji su predstavljeni kao ceo broj, a zatim uvezene kao tekstualne niske, možete da konvertujete nisku u vrednost datum/vreme koristeći sledeću formulu:

=DATE(right([value1],4),LEFT([value1],2),Mid([value1],2))

Vrednost1

Rezultat

01032009

3/1/2009

12132008

13/12/2008

06252007

25/6/2007

Sledeće teme pružaju više informacija o funkcijama koje se koriste za izvlačenje i sastavljanje datuma.

Definisanje prilagođenog datuma ili formata broja

Ako podaci sadrže datume ili brojevi koji nisu prikazani u jednu od standardne Windows oblikovanja teksta, možete da definišete prilagođeni format da biste se uverili da se vrednosti rukuje ispravno. Ovim formatima koriste prilikom pretvaranja vrednosti u niske ili iz niske. Sledeće teme obezbeđuju detaljna lista unapred definisani formati koje su dostupne za rad sa datumima i brojeve.

Promena tipa podataka pomoću formule

U Power Pivot, tip podataka izlaz određuju izvorne kolone i izričito ne možete navesti tip podataka rezultata, zbog toga što tip optimalne podataka određuju Power Pivot. Međutim, možete da koristite za implicitnih tip konverzija podataka obavlja Power Pivot manipulisati tip podataka "izlaz". Više informacija o tip konverzije, pogledajte članak Preuzimanje uzoraka podataka za uputstva za DAX i Model podataka.

 • Da biste konvertovali datum ili niske broj u broj, pomnožite sa 1.0. Na primer, sledeća formula izračunava trenutni datum minus 3 dana i zatim pravi odgovarajući celobrojnu vrednost.

  = (TODAY ()-3) * 1.0

 • Da biste konvertovali datum, broj ili valuta vrednost niske, concatenate vrednosti pomoću praznu nisku. Na primer, sledeća formula vraća današnji datum kao nisku.

  = "" & TODAY()

Sledeće funkcije takođe možete koristiti da biste se uverili da se vraća na određeni tip podataka:

Konvertovanje realnih brojeva u cele brojeve

Scenario: Uslovne vrednosti i provera grešaka testiranjem

Kao i Excel, DAX koji sadrži funkcije koje vam omogućavaju da testirate vrednosti u podacima i vratili različite vrednosti na osnovu uslova. Na primer, možete da kreirate izračunatu kolonu koja označava prodavaca kao željeni ili vrednosti u zavisnosti od godišnje ukupan iznos prodaje. Funkcije koje testirate vrednosti i korisni su za proveru opseg ili tip vrednosti da biste sprečili prekidanje izračunavanja podataka neočekivane greške.

Kreiranje vrednosti na osnovu uslova

Možete da koristite ugnežđene IF uslova da testirate vrednosti i uslovno generisali nove vrednosti. Sledeće teme sadrže neke jednostavne primere uslovnog obrada i uslovne vrednosti:

Test za grešaka u formuli

Za razliku od programa Excel, ne može da sadrži nevažeće vrednosti u drugom redu i važeće vrednosti u jedan red izračunate kolone. To jest, ako postoji greška u bilo kom delu Power Pivot kolonu, na celu kolonu zastavicom uz grešku, tako da uvek moraju da biste ispravili greške u formulama koji za rezultat nevažeće vrednosti.

Na primer, ako kreirate formulu koja deli nula, možete dobiti beskonačnosti rezultat ili grešku. Neke formule takođe neće uspeti ako funkcija naiđe na praznu vrednost kada se očekuje numeričku vrednost. Dok se razvijaju modela podataka, najbolje je da dozvolite greške pojavi tako da možete da kliknete na poruku i rešavanje problema. Međutim, prilikom objavljivanja radne sveske, trebalo bi da ih uključe obradu greške da biste sprečili uzrokuje izračunavanja otkazivanje neočekivanih vrednosti.

Da biste izbegli vraćanje grešaka u izračunatoj koloni, koristite kombinaciju logičke i funkcije za informacije da biste testirali grešaka i uvek vratiti važeće vrednosti. Sledeće teme pružaju primere kako to da uradite u Dax jeziku:

Scenariji: Korišćenje vremenske inteligencije

DAX funkcije vremenske inteligencije uključuju funkcije će vam pomoći da preuzmete datuma ili opsega datuma iz podataka. Zatim možete da koristite te datuma ili opsega datuma da biste izračunali vrednosti duž slične perioda. Funkcije vremenske inteligencije obuhvata funkcije koje funkcionišu uz standardni datum intervalima, da biste dozvolili da vrednosti se upoređuju po meseci, godina ili kvartali. Možete takođe da kreirate formulu koja Upoređuje vrednosti za prvi i poslednji datum precizirani period.

Listu svih funkcije vremenske inteligencije potražite u članku Funkcije vremenske inteligencije (DAX). Savete o tome kako da koristite datume i vremena efikasno u Power Pivot analiza potražite u članku datumi u programskom dodatku PowerPivot.

Izračunavanje kumulativnog iznosa prodaje

Sledeće teme sadrže primere za izračunavanje zatvaranja i otvaranje salda. Primeri omogućavaju vam da kreirate pokrenutog salda preko različitih intervala kao što su dani, meseci, kvartali ili godine.

Poređenje vrednosti tokom vremenskog perioda

Sledeće teme sadrže primere za poređenje zbirova preko različitih vremenskih perioda. Podrazumevano vreme perioda podržava DAX su meseci, kvartali i godina.

Izračunavanje vrednosti za prilagođeni opseg datuma

Potražite u sledećim temama za primere o tome kako da preuzmete prilagođenih opsega datuma, kao što je prvih 15 dana posle početka promotivne prodaje.

Ako koristite funkcije vremenske inteligencije da biste preuzeli prilagođenog skupa datuma, možete da koristite taj skupa datuma kao unos funkcija koji izvršava izračunavanja, da biste kreirali prilagođeni agregatne funkcije preko vremenske periode. Pogledajte sledeće teme primer toga kako to da uradite:

 • Funkcija PARALLELPERIOD

  Napomena: Ako nije potrebno da navedete prilagođeni opseg datuma, ali rade uz standardni računovodstvene jedinice kao što su meseci, kvartali ili godine, preporučujemo da izvršite izračunavanja tako što ćete pomoću funkcije vremenske inteligencije dizajnirani za ovu namenu, na primer TOTALQTD, TOTALMTD, TOTALQTD, itd.

Scenariji: Rangiranje i upoređivanje vrednosti

Da biste prikazali samo prvih n stavki u koloni ili izvedenoj tabeli, imate nekoliko opcija:

 • Možete da koristite funkcije u programu Excel 2010 da biste kreirali vrhu filtera. Takođe možete izabrati broj gornje ili donje vrednosti u izvedenoj tabeli. Prvi deo ovaj odeljak opisuje kako da filter za prvih 10 stavki u izvedenoj tabeli. Za više informacija pogledajte dokumentaciju za Excel.

 • Možete da kreirate formulu koja se dinamički rangira vrednosti, a zatim filtriranje po rang vrednosti ili koristite rangiranje vrednost kao modul za sečenje. Drugi deo ovaj odeljak opisuje kako da kreirate ovu formulu, a zatim koristite tog ranga u modulu "Slicer".

Postoje prednosti i mane oba metoda.

 • Filter za prvih Excel je lak za upotrebu, ali filter je samo u svrhu prikaza. Ako promene u podacima osnova izvedene tabele možete ručno da osvežite izvedenu tabelu da biste videli promene. Ako treba da se dinamički rad sa rangiranje, možete da koristite DAX za kreiranje formule koje poredi vrednosti u drugim vrednostima u okviru kolone.

 • DAX formula je moćnije; Pored toga, tako što ćete dodati rangiranje vrednost u modul za sečenje, možete samo da kliknete na modul za sečenje da biste promenili broj najviše vrednosti koje se prikazuju. Međutim, izračunavanja su računanja nije efikasno skupa i ovaj metod može biti odgovaraju tabele sa mnogo redova.

Prikaz samo prvih deset stavki u izvedenoj tabeli

Da biste prikazali gornje ili donje vrednosti u izvedenoj tabeli

 1. U izvedenoj tabeli, kliknite na strelicu nadole u zaglavlju Oznake redova .

 2. Izaberite stavku Filteri za vrednosti> prvih 10.

 3. U dijalogu Filter za prvih 10 <column name> Izaberite kolonu za rangiranje, a broj vrednosti, na sledeći način:

  1. Izaberite vrh da biste videli ćelije sa najviše vrednosti ili dno da biste videli ćelije sa najnižim vrednostima.

  2. Otkucajte broj gornje ili donje vrednosti koje želite da vidite. Podrazumevana vrednost je 10.

  3. Izaberite kako želite da vrednosti budu prikazane:

Ime

Opis

Stavke

Izaberite ovu opciju da biste filtrirali izvedenu tabelu tako da prikazuje samo listu gornjih ili donjih stavki prema njihovim vrednostima.

Procenat

Izaberite ovu opciju da biste filtrirali izvedenu tabelu da biste prikazali samo stavke koje dodati najviše navedeni procenat.

Sum

Izaberite ovu opciju da biste prikazali zbir vrednosti za gornjih ili donjih stavki.

 1. Izaberite kolonu koja sadrži vrednosti koje želite da rangirate.

 2. Kliknite na dugme U redu.

Dinamičko ređanje stavki pomoću formule

Sledeća tema sadrži primer kako da koristite DAX za kreiranje rangiranje koji su uskladišteni u izračunatu kolonu. Zato što DAX formule se izračunavaju dinamički, uvek može biti da li rangiranje je ispravan čak i ako je promenjena osnovnih podataka. Takođe, jer se formula koristi u izračunatu kolonu, možete da koristite rangiranje u modulu "Slicer" i zatim izaberite stavku vrh 5, prvih 10 ili čak prvih 100 vrednosti.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×