Datoteke se podrazumevano čuvaju u usluzi OneDrive u operativnom sistemu Windows 10

Datoteke se podrazumevano čuvaju u usluzi OneDrive u operativnom sistemu Windows 10

Ovaj članak je o usluzi OneDrive na računarima koji rade pod operativnim sistemom Windows 10.

Ako koristite neku drugu verziju, pročitajte kako da Sinhronizujete fasciklu „Dokumenti“ sa uslugom OneDrive.

Iako uvek možete da odaberete gde ćete čuvati datoteke koje napravite, postavke računara obuhvataju podrazumevanu lokaciju Automatsko čuvanje za datoteke Radna površina, Dokumenti i Slike

Bez obzira na to da li ih podrazumevano čuvate na računaru ili u usluzi OneDrive, sve datoteke su vam dostupne na računaru. Aplikacija OneDrive, koja je ugrađena u Windows 10, sinhronizuje datoteke između usluge OneDrive i računara, tako da su dostupne čak i kada računar nije povezan sa internetom.

Napomene: 

 • Ako postavku Radna površina promenite iz OneDrive u Ovaj računar, radna površina računara odjednom može da izgleda prazno. To je zbog toga što fascikle Radna površina, Dokumenti i Slike postoje u opcijama Ovaj računar i OneDrive, zbog čega se lako mešaju. 

 • Da biste premestili datoteku iz fascikle na računaru u fasciklu u usluzi OneDrive, koristite Istraživač datoteka ili aplikaciju OneDrive da biste prevukli datoteke na željeno mesto.

Postavljanje mesta za čuvanje datoteka

Podrazumevane postavke za čuvanje možete da promenite bilo kada. Koristite postavke aplikacije OneDrive da biste promenili gde se datoteke podrazumevano čuvaju.

 1. Potražite belu OneDrive ikonu oblaka na sistemskoj traci poslova, krajnje desno na traci zadataka.

  Ikona OneDrive na sistemskoj traci poslova

  Napomena: Možda ćete morati da kliknete na strelicu Prikaži skrivene ikone Dugme „Prikaži skrivene ikone“. pored sistemske trake poslova da biste videli ikonu OneDrive. Ako se ikona ne pojavi na sistemskoj traci poslova, OneDrive možda nije pokrenut. Izaberite dugme Start, u polju za pretragu otkucajte OneDrive, a zatim u rezultatima pretrage izaberite stavku OneDrive.

 2. U centru aktivnosti izaberite stavke Više > Postavke.

  Snimak ekrana pristupa postavkama za OneDrive

 3. Na kartici Automatsko čuvanje, u okviru stavke Radna površina, dokumenti i slike, kliknite na listu stavki Radna površina, Dokumenti ili Slike i izaberite željenu podrazumevanu lokaciju za čuvanje.

  • Samo ovaj računar – Kada napravite datoteku, fascikla Radna površina, Dokumenti ili Slike u okviru Ovaj računar jeste prvi izbor koji se nudi za njeno čuvanje. Datoteka se ne čuva u usluzi OneDrive, osim ako to ne uradite posebno i dostupna je samo na računaru koji ste koristili da je sačuvate.

  • OneDrive - Kada napravite datoteku, prva lokacija koja se nudi jeste u okviru fascikle Radna površina, Dokumenti ili Slike u okviru stavke OneDrive. Pošto se te fascikle sinhronizuju sa računarom, datoteke koje sačuvate u njima dostupne su na računaru, čak i kada nije povezan sa internetom. I možete da koristite bilo koji uređaj sa internet vezom da biste pristupali datotekama.

Napomene: 

 • Ako vidite dugme Ažuriraj fascikle na kartici Automatsko čuvanje, umesto postavki opisanih u ovom članku, imate pravo na novu zaštitu datoteke. Izaberite Ažuriraj fascikle i pratite uputstva da biste zaštitili datoteke tako što ćete ih sačuvati u usluzi OneDrive.

 • Bez obzira na to koju podrazumevanu postavku odaberete, i dalje možete da izaberete željenu lokaciju za čuvanje svaki put kada čuvate datoteku. Kada kliknete na dugme Sačuvaj za nove datoteke ili na Sačuvaj kao za postojeće datoteke, izaberite stavku OneDrive ili Ovaj računar, a zatim izaberite fasciklu u kojoj ćete sačuvati datoteku.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Da biste saznali više o premeštanju OneDrive fascikli, pročitajte kako da sinhronizujete fasciklu „Dokumenti“ sa uslugom OneDrive.

Saznajte kako da sinhronizujete OneDrive datoteke bez zauzimanja prostora na disku na računaru sa Datotekama na zahtev.

Posetite OneDrive centar pomoći.

Potražite pomoć tako što ćete poslati e-poruku timu podrške za OneDrive. U OneDrive aplikaciji za mobilne uređaje prodrmajte uređaj da biste dobili pomoć ili delili povratne informacije o usluzi OneDrive.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×