CUBEVALUE (funkcija CUBEVALUE)

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije CUBEVALUE u programu Microsoft Excel.

Opis

Rezultat ove funkcije je ukupna vrednost iz kocke.

Sintaksa

CUBEVALUE(veza, [član_izraza1], [član_izraza2], …)

Sintaksa funkcije CUBEVALUE ima sledeće argumente:

 • Veza    Obavezno. Tekstualna niska koja sadrži ime veze sa kockom.

 • Član_izraza    Opcionalno. Tekstualna niska višedimenzionalnog izraza (MDX) koji kao rezultat daje član ili kombinaciju u kocki. Osim toga, argument član_izraza može biti i skup definisan pomoću funkcije CUBESET. Koristite argument član_izraza kao sredstvo za sečenje pomoću koga ćete definisati deo kocke za koji se izračunava ukupna vrednost. Ako u argumentu član_izraza nije navedena nijedna mera, koristiće se podrazumevana mera za tu kocku.

Primedbe

 • Kada se funkcija CUBEVALUE izračunava, u ćeliji se, pre preuzimanja svih podataka, privremeno prikazuje poruka "#GETTING_DATA…".

 • Ako se za argument član_izraza koristi referenca na ćeliju koja sadrži funkciju kocke, tada se u argumentu član_izraza koristi MDX izraz za stavku u ćeliji na koju se upućuje, a ne vrednost prikazana u toj ćeliji.

 • Ako ime veze nije važeća veza radne sveske uskladištena u radnoj svesci, funkcija CUBEVALUE vraća grešku #NAME?. Ako OLAP server nije pokrenut, nije dostupan ili vraća poruku o grešci, funkcija CUBEVALUE vraća grešku #NAME?.

 • Ako je bar jedan element unutar kombinacije nevažeći, funkcija CUBEVALUE vraća grešku #VALUE!.

 • Funkcija CUBEVALUE kao rezultat vraća grešku #N/A u sledećim slučajevima:

  • Sintaksa argumenta član_izraza je netačna.

  • Član određen argumentom član_izraza ne postoji u kocki.

  • Kombinacija nije važeća zato što nema preseka navedenih vrednosti. (Do ovoga može doći kada postoji više elemenata iz iste hijerarhije.)

  • Skup sadrži bar jedan član čija se dimenzija razlikuje od dimenzije ostalih članova.

  • Funkcija CUBEVALUE može vratiti grešku #N/A ako u izvedenoj tabeli prilikom deljenja veze uputite na objekat zasnovan na sesiji, npr. izračunati član ili imenovani skup, a ta izvedena tabela će biti izbrisana ili konvertovana u formule. (Na kartici Opcije, u grupi Alatke kliknite na dugme OLAP alatke, a zatim izaberite stavku Konvertuj u formule.)

Problem: vrednosti se konvertuju u niske dužine 0

Ako Excel ćelija ne sadrži podatke jer je nikad niste menjali ili ste izbrisali njen sadržaj, ćelija će sadržati praznu vrednost. U mnogim sistema baza podataka prazna vrednost se naziva vrednost „Null“. Prazna ili vrednost „Null“ bukvalno znači „bez vrednosti“. Međutim, rezultat formule nikad ne može biti prazna niska ili vrednost „Null“. Rezultat formule je uvek jedna od tri vrednosti: brojčana vrednost, tekstualna vrednost koja može biti niska dužine 0 ili vrednost greške, npr. #NUM! ili #VALUE.

Ako formula sadrži funkciju CUBEVALUE povezanu sa OLAP bazom podataka i ako upit nad tom bazom podataka kao rezultat daje vrednost „Null“, Excel vrednost „Null“ konvertuje u nisku dužine 0, čak i kada bi formula u drugom slučaju kao rezultat dala brojčanu vrednost. Ovo može da dovede do situacije u kojoj opseg ćelija sadrži kombinaciju brojčanih vrednosti i vrednosti niski dužine 0, što može da utiče na rezultate drugih formula koje imaju reference na taj opseg ćelija. Na primer, ako A1 i A3 sadrže brojeve, a A2 sadrži formulu sa funkcijom CUBEVALUE čiji je rezultat niska dužine 0, sledeća formula će vratiti grešku #VALUE!.

=A1+A2+A3

Da biste to sprečili, pomoću funkcije ISTEXT možete da ispitate da li se pojavljuje niska dužine 0, a pomoću funkcije IF takve niske možete da zamenite sa vrednošću 0 (nula), kao što je prikazano u sledećem primeru:

=IF(ISTEXT(A1),0,A1)+IF(ISTEXT(A2),0,A2)+IF(ISTEXT(A3),0,A3)

Druga mogućnost je da funkciju CUBEVALUE ugnezdite u funkciju IF čiji je rezultat vrednost 0 ako funkcija CUBEVALUE kao rezultat daje nisku dužine 0, kao što je prikazano u sledećem primeru:

=IF (CUBEVALUE("Prodaja";"[Mere].[Dobit]","[Vreme].[2004]";"[Svi proizvodi].[Pića]")=""; 0; CUBEVALUE("Prodaja";"[Mere].[Dobit]";"[Vreme].[2004]";"[Svi proizvodi].[Pića]"))

Imajte u vidu da za funkcija SUM nije neophodno testiranje pojavljivanja niske dužine 0 zato što se prilikom izračunavanja rezultata automatski zanemaruju niske dužine 0.

Primeri

=CUBEVALUE("Prodaja";"[Mere].[Dobit]";"[Vreme].[2004]";"[Svi proizvodi].[Pića]")

=CUBEVALUE($A$1;"[Mere].[Profit]";D$12;$A23)

=CUBEVALUE("Prodaja";$B$7;D$12;$A23)

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×