CUBEVALUE (funkcija CUBEVALUE)

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije CUBEVALUE u programu Microsoft Excel.

Opis

Rezultat ove funkcije je ukupna vrednost iz kocke.

Sintaksa

CUBEVALUE(veza, [član_izraza1], [član_izraza2], …)

Sintaksa funkcije CUBEVALUE ima sledeće argumente:

 • Veza    Obavezno. Tekstualna niska koja sadrži ime veze sa kockom.

 • Član_izraza    Opcionalno. Tekstualna niska višedimenzionalnog izraza (MDX) koji kao rezultat daje član ili kombinaciju u kocki. Osim toga, argument član_izraza može biti i skup definisan pomoću funkcije CUBESET. Koristite argument član_izraza kao sredstvo za sečenje pomoću koga ćete definisati deo kocke za koji se izračunava ukupna vrednost. Ako u argumentu član_izraza nije navedena nijedna mera, koristiće se podrazumevana mera za tu kocku.

Primedbe

 • Kada se funkcija CUBEVALUE izračunava, u ćeliji se, pre preuzimanja svih podataka, privremeno prikazuje poruka "#GETTING_DATA…".

 • Ako se za argument član_izraza koristi referenca na ćeliju koja sadrži funkciju kocke, tada se u argumentu član_izraza koristi MDX izraz za stavku u ćeliji na koju se upućuje, a ne vrednost prikazana u toj ćeliji.

 • Ako ime veze nije važeća radne sveske veze uskladištene u radnoj svesci, funkcija CUBEVALUE vraća grešku #NAME? vrednost greške. Ako server Online Analytical Processing (OLAP) nije pokrenut, nije dostupan ili daje poruku o grešci, funkcija CUBEVALUE vraća grešku #NAME? vrednost greške.

 • Ako je bar jedan element unutar kombinacije nevažeći, funkcija CUBEVALUE vraća grešku #VALUE! vrednost greške.

 • Funkcija CUBEVALUE kao rezultat vraća grešku #N/A u sledećim slučajevima:

  • Sintaksa argumenta član_izraza je netačna.

  • Član određen argumentom član_izraza ne postoji u kocki.

  • Kombinacija nije važeća zato što nema preseka navedenih vrednosti. (Do ovoga može doći kada postoji više elemenata iz iste hijerarhije.)

  • Skup sadrži bar jedan član čija se dimenzija razlikuje od dimenzije ostalih članova.

  • Funkcija CUBEVALUE može da vrati vrednost greške #N/A ako objekat zasnovan na sesiji, kao što su izračunati član ili imenovani skup, u izvedenoj tabeli prilikom deljenja veze, i to izvedene tabele se briše ili konvertovanje izvedene tabele u formule. (Na kartici Opcije , u grupi Alatke kliknite na OLAP alatkei zatim izaberite stavku Konvertuj u formulama.)

Problem: vrednosti se konvertuju u niske dužine 0

U programu Excel, ako je ćelija ne sadrži podatke jer je nikad niste menjali ili ste izbrisali sadržaj, ćelija sadrži praznu vrednost. U mnogim sistema baza podataka, praznu vrednost se naziva vrednost "null". Prazan ili bez vrednosti doslovno znači „Vrednost nije”. Međutim, formula može da vrati nikada biti prazna niska ili vrednost "null". Formule uvek vraća jedan od tri vrednosti: brojčanu vrednost; tekstualne vrednosti, koji može da bude niske dužine 0, ili vrednosti greške, kao što su #NUM! ili #VALUE.

Ako formula sadrži funkciju CUBEVALUE povezan sa Online Analytical Processing (OLAP) bazom podataka i upita u ovom rezultata baze podataka u vrednost "null", Excel konvertuje ovu vrednost "null" u niske dužine 0, čak i ako formula u suprotnom daće broj vrednost. To može dovesti do situaciju gde opseg ćelija sadrži kombinaciju vrednosti numeričkim poljima i dužine niske i može da utiče na rezultate drugih formula koje se odnose na taj opseg ćelija. Na primer, ako A1 i A3 sadrže brojeve, a A2 sadrži formulu sa CUBEVALUE funkcija koja vraća nisku dužine 0, sledeća formula će vratiti grešku #VALUE! Greška:

=A1+A2+A3

Da biste to sprečili, pomoću funkcije ISTEXT možete da ispitate da li se pojavljuje niska dužine 0, a pomoću funkcije IF takve niske možete da zamenite sa vrednošću 0 (nula), kao što je prikazano u sledećem primeru:

=IF(ISTEXT(A1),0,A1)+IF(ISTEXT(A2),0,A2)+IF(ISTEXT(A3),0,A3)

Druga mogućnost je da funkciju CUBEVALUE ugnezdite u funkciju IF čiji je rezultat vrednost 0 ako funkcija CUBEVALUE kao rezultat daje nisku dužine 0, kao što je prikazano u sledećem primeru:

=IF (CUBEVALUE("Prodaja";"[Mere].[Dobit]","[Vreme].[2004]";"[Svi proizvodi].[Pića]")=""; 0; CUBEVALUE("Prodaja";"[Mere].[Dobit]";"[Vreme].[2004]";"[Svi proizvodi].[Pića]"))

Imajte u vidu da za funkcija SUM nije neophodno testiranje pojavljivanja niske dužine 0 zato što se prilikom izračunavanja rezultata automatski zanemaruju niske dužine 0.

Primeri

=CUBEVALUE("Prodaja";"[Mere].[Dobit]";"[Vreme].[2004]";"[Svi proizvodi].[Pića]")

=CUBEVALUE($A$1;"[Mere].[Profit]";D$12;$A23)

=CUBEVALUE("Prodaja";$B$7;D$12;$A23)

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×