Crtanje i skiciranje beležaka na stranici

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

OneNote vam omogućava da crtanje, skiciranje ili pisanje beležaka sa na prst, olovku ili čak miš. Takođe možete odabrati iz galerije oblike umesto crtanje slobodnom rukom.

Crtanje i skiciranje na standardnom računaru

 1. Izaberite karticu Crtanje.

 2. Izaberite neku od olovaka ili markera sa trake, a zatim koristite miš da biste crtali ili skicirali beleške na stranici.

 3. Da biste otkazali režim za crtanje, pritisnite taster Esc na tastaturi ili kliknite na dugme Kucanje na kartici Crtanje.

Crtanje i skiciranje na dodir ostalim računaru ili uređaju

 1. Dodirnite karticu Crtanje.

 2. Dodirnite stavku Crtanje putem dodira, dodirnite neku od olovaka ili markera sa trake, a zatim koristite prst ili olovku da biste crtali ili skicirali na stranici.

  Saveti: 

  • Ako uređaj koji podržava unos dodirom ima mali ekran, kliknite ili dodirnite dugme Režim kontrole dodirom/mišem na priručnoj traci, a zatim izaberite stavku Dodir. Ovo postavlja više prostora između komandi, olakšavajući dodirivanje prstom. Ovaj režim možete isključiti kada završite sa crtanjem.

  • Ako vaš računar ima dodirni ekran, možete i da hvatate rukom pisane beleške i konvertujete ih u tekst.

 3. Da biste otkazali režim za crtanje, pritisnite taster Esc na tastaturi ili kliknite na dugme Kucanje na kartici Crtanje.

Crtanje oblika

 1. Kliknite na ili dodirnite karticu Crtanje , izaberite stavku galerije " oblici ", a zatim prevucite mišem ili prstom na stranici da biste nacrtali oblik.

 2. Dok je oblik izabran, možete ga povući da biste mu promenili veličinu ili premestili na drugo mesto na stranici.

 3. Da biste prikazali dodatne izbore za crtanje, kliknite ili Dodirnite strelicu još u donjem desnom uglu galerije " oblici ", a zatim izaberite oblik u meniju koji se pojavljuje.

 4. Da biste otkazali režim za crtanje, pritisnite taster Esc na tastaturi ili kliknite na dugme Kucanje na kartici Crtanje.

Crtanje nekoliko oblika uzastopno

 1. Kliknite ili dodirnite karticu Crtanje , a zatim kliknite na strelicu još u donjem desnom uglu galerije " oblici ".

 2. U meniju koji se pojavio izaberite stavku Zaključaj režim za crtanje.

  OneNote će ostati u režimu za crtanje dok ga iz njega ne izbacite.

 3. Izaberite stavku sa liste Oblici, a zatim kliknite na nju i prevucite je na stranicu da biste nacrtali željeni oblik. Ponovite ovaj korak za onoliko dodatnih oblika koliko želite.

 4. Da biste otkazali režim za crtanje, pritisnite taster Esc na tastaturi ili kliknite na dugme Kucanje na kartici Crtanje.

Da biste uklonili oblike ili beleške što ste nacrtali

 • Kliknite na dugme Nacrtaj > Brisači brisanja beleške.

 • Takođe možete da izaberete beleške ili oblike i pritisnite taster Delete na tastaturi.

Alatke za pisanje u Microsoft Office OneNote 2007 omogućavaju vam da koristite sve pokazivačkog uređaja, kao što su crtanje tastatura olovke, za Tablet PC ili čak i miša da biste dodali tekst napisan rukom ili crteže u beleške.

U ovom članku

Prikazivanje ili skrivanje za pisanje i crtanje trake sa alatkama

Pisali ili crtali beleške

Prilagođavanje pera

Konvertovanje rukopisa u tekst

Prikazivanje ili skrivanje za pisanje i crtanje trake sa alatkama

 1. U meniju Prikaz postavite pokazivač na traku sa alatkamai zatim uradite nešto od sledećeg:

  • Kliknite na dugme Alatke za crtanje.

  • Kliknite na dugme moje olovke.

  • Kliknite na dugme Alatke za pisanje.

Napomena: Podrazumevano, trake sa alatkama Alatke za crtanje "i" Moja olovke su usidrena ispod i sa leve strane prozora aplikacije. Da biste premestili ove trake sa alatkama na novu lokaciju, kliknite i prevucite regulator za premeštanje Slika dugmeta na usidrenu traku sa alatkama ili na naslovnoj traci na traka sa alatkama.

Vrh stranice

Pisali ili crtali beleške

 1. Da biste izabrali određeni olovke širinu i boje, na traci sa alatkama Alatke za pisanje kliknite pero Slika dugmeta ili kliknite na strelicu pored pera Slika dugmeta .

 2. Pero za Tablet PC-ju ili miša, crtajte ili pišite beleške direktno na površini stranice.

  • Da biste dodali još prostora na stranici, kliknite na dugme Umetni dodatni prostor za pisanje Slika dugmeta na traci sa alatkama Alatke za pisanje , postavite pokazivač na mesto na koje želite da dodate prostor i zatim je prevucite na strelicu u pravcu koji pokazuje pokazivač.

  • Da biste izbrisali poteza mastilom, kliknite na dugme Brisač Slika dugmeta na traci sa alatkama Alatke za pisanje , a zatim prevucite pokazivač preko zapisa perom. Da biste zaustavili brisanje mastila, ponovo kliknite na dugme Brisač . Brisač poteza možete da uklonite celu poteza mastilom sa jednom dodirnite ili kliknite na dugme. To je posebno korisno za uklanjanje ili ispravljanje poteza rukopisa.

  • Da biste izabrali perom, kliknite na dugme Alatke za izbor Slika dugmeta na traci sa alatkama Alatke za pisanje , a zatim prevucite kursor ili dodirnite dvaput da biste izabrali reč.

Vrh stranice

Prilagođavanje pera

 1. Na traci sa alatkama Alatke za pisanje kliknite na strelicu pored pera Slika dugmeta , a zatim u priručnom meniju izaberite stavku olovke ili marker koji želite da prilagodite.

  OneNote obuhvata osam flomastera i četiri markera. Prilagođavanje olovke ne dodaje novi izbore na listu dostupnih pera. Za svaki pero koje prilagodite izabranog je zamenjena funkcijom opcijama koje ste odredili.

 2. Ponovo kliknite na strelicu pored dugmeta pera , a zatim kliknite na dugme Prilagodi ovo pero.

 3. U dijalogu Prilagođavanje ovog pera , uradite nešto od sledećeg:

  • U okviru pseudonim otkucajte novo ime za trenutni pera.

  • Na listi boja pera izaberite novu boju za trenutni pera.

  • Na listi debljina pera (mm) , unesite novu veličinu poteza (u milimetre) za trenutni pera.

Vrh stranice

Konvertovanje rukopisa u tekst

Rukom napisane beleške možete da konvertujete u otkucanog teksta. Prepoznavanje rukopisa je specifičan za jezik operativnog sistema.

 1. Izaberite stranicu, kontejner za beleške ili reč koju želite da konvertujete tako što ćete uraditi nešto od sledećeg:

  • Da biste izabrali stranicu rukom pisanih beležaka, dodirnite ili kliknite na karticu stranice za aktivne stranice.

  • Da biste izabrali kontejner za beleške, dodirnite ili kliknite na gornju ivicu kontejnera.

  • Da biste izabrali pojedinačne reči, dodirnite ili kliknite na dugme Alatke za izbor Slika dugmeta na traci sa alatkama Alatke za pisanje i zatim prevucite kursor iznad reči ili dvaput dodirnite reč.

 2. U meniju Alatke , dodirnite ili izaberite stavku Konvertovanje rukopisa u tekst.

 3. Ako je reč netačno konvertovana, dodirnite ili kliknite na dugme Alatke za izbor Slika dugmeta na traci sa alatkama Alatke za pisanje , dodirnite ili kliknite na netačno konvertovanu reč i zatim uradite nešto od sledećeg:

  • Ako na Tablet PC-ju je pokrenut Microsoft Windows XP Tablet PC Edition, dodirnite ili kliknite na strelicu pored na alternativne liste simbol Slika dugmeta , a zatim u priručnom meniju dodirnite ili izaberite alternativnu reč.

  • Ako Tablet računar radi pod operativnim sistemom Windows XP Tablet PC Edition 2005, kliknite desnim tasterom miša na konvertovanu reč, a zatim u priručnom meniju dodirnite ili izaberite alternativnu reč.

   Napomena: Ako odgovarajuću reč nije uključen u priručnom meniju, koje morate ponovo napišite reč, opozovete konverziju ili koristite Tablet PC Input tabla ili tastaturu da biste ponovo unesite reč. Ako imate dostupne tastaturu, možda će biti najlakše da ponovo otkucate netačno konvertovani tekst ili pritisnite taster F7 da biste ispravili pogrešno napisane reči.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×