CONFIDENCE (funkcija CONFIDENCE)

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije CONFIDENCE  u programu Microsoft Excel.

Opis

Vraća interval pouzdanosti za srednju vrednost populacije koristeći normalnu distribuciju.

Interval pouzdanosti je opseg vrednosti. Srednja vrednost uzorka, x, nalazi se u centru ovog opsega, a opseg je x ± CONFIDENCE. Na primer, ako je x srednja vrednost uzorka vremena isporuke za proizvode naručene poštom, x ± CONFIDENCE je opseg srednjih vrednosti populacije. Za bilo koju srednju vrednost populacije, μ0, u ovom opsegu verovatnoća pribavljanja srednje vrednosti uzorka dalje od μ0x je veća od alfa. Za bilo koju srednju vrednost populacije, μ0, izvan ovog opsega verovatnoća pribavljanja srednje vrednosti uzorka dalje od μ0x je manja od alfa. Drugim rečima, pretpostavimo da koristimo parametre x, standardna_dev i veličina za kreiranje dvosmernog testa na nivou značaja alfa hipoteze da je srednja vrednost populacije μ0. Tu hipotezu nećemo odbaciti ako je μ0 u intervalu pouzdanosti, a odbacićemo je ako μ0 nije u intervalu pouzdanosti. Interval pouzdanosti nam ne dozvoljava da zaključimo da postoji verovatnoća 1 – alfa da će vreme isporuke našeg sledećeg paketa biti u intervalu pouzdanosti.

Važno: Ova funkcija je zamenjena jednom ili više novih funkcija koje mogu da obezbede poboljšanu preciznost i čija imena bolje odražavaju njihovu upotrebu. Iako je ova funkcija i dalje dostupna za kompatibilnost sa prethodnim verzijama, trebalo bi da razmotrite upotrebu novih funkcija od sada zato što ova funkcija možda neće biti dostupna u budućim verzijama programa Excel.

Više informacija o novim funkcijama potražite u člancima Funkcija CONFIDENCE.NORM i Funkcija CONFIDENCE.T.

Sintaksa

CONFIDENCE(alfa,standardna_dev,veličina)

Sintaksa funkcije CONFIDENCE ima sledeće argumente:

 • Alfa     Obavezno. Nivo značaja koji se koristi za izračunavanje nivoa pouzdanosti. Nivo pouzdanosti jednak je 100*(1 – alfa)%. Drugim rečima, vrednost alfa od 0,05 znači nivo pouzdanosti od 95 procenata.

 • Standardna_dev     Obavezno. Standardna devijacija populacije za opseg podataka i pretpostavlja se da je poznata.

 • Veličina     Obavezno. Veličina uzorka.

Primedbe

 • Ako neki od argumenata nije broj, funkcija CONFIDENCE daje grešku #VALUE!.

 • Ako je alfa ≤ 0 ili ≥ 1, CONFIDENCE daje grešku #NUM!.

 • Ako je standardna_dev ≤ 0, CONFIDENCE daje grešku the #NUM!.

 • Ako argument veličina ima decimale, one se odsecaju.

 • Ako je veličina < 1, CONFIDENCE daje grešku #NUM!.

 • Ako pretpostavimo da je alfa jednako 0,05, treba da izračunamo površinu ispod standardne krive normalne raspodele koja je jednaka (1 – alfa) ili 95 procenata. Ova vrednost je ± 1,96. Dakle, interval pouzdanosti je:

  Jednačina

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Podaci

Opis

0,05

Stepen značajnosti

2,5

Standardna devijacija populacije

50

Veličina uzorka

Formula

Opis

Rezultat

=CONFIDENCE(A2;A3;A4)

Interval pouzdanosti za srednju vrednost populacije. Drugim rečima, interval pouzdanosti za odgovarajuću srednju vrednost populacije za dužinu putovanja iznosi 30 ± 0,692952 minuta odnosno od 29,3 do 30,7 minuta.

0,692951912

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×