CONFIDENCE (funkcija CONFIDENCE)

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije CONFIDENCE  u programu Microsoft Excel.

Opis

Vraća interval pouzdanosti za srednju vrednost populacije koristeći normalnu distribuciju.

Interval pouzdanosti je opseg vrednosti. Vaš uzorka, x, u centru za ovog opsega, a opseg je x ± pouzdanosti. Na primer, ako je x sredina uzorka za vremena isporuke proizvoda poručili poštom, x ± pouzdanosti je opseg populacije. Za bilo koju populacije, μ0 u tom opsegu, verovatnoća dobijanja uzorka dalje od μ0 od x veća od Alfa; za bilo koju srednju vrednost populacije je manji od Alfa μ0, ne i u ovom opsegu, verovatnoća dobijanja uzorka dalje od μ0 od x. Drugim rečima, pretpostavimo da koristimo x, standardna_dev i veličinu da sastavite dvostranu probni na stepen značajnosti Alfa hipoteza koje populaciju znači da je μ0. Zatim nećemo odbaciti to ako μ0 u interval pouzdanosti i odbacićemo ako μ0 ne nalazi u interval pouzdanosti. Interval pouzdanosti ne dozvoljava da izvede da je verovatnoća 1 – Alfa da naš sledeći paket će biti potrebno vremena isporuke koji je u interval pouzdanosti.

Važno: Ova funkcija je zamenjena jednom ili više novih funkcija koje mogu da obezbede poboljšanu preciznost i čija imena bolje odražavaju njihovu upotrebu. Iako je ova funkcija i dalje dostupna za kompatibilnost sa prethodnim verzijama, trebalo bi da razmotrite upotrebu novih funkcija od sada zato što ova funkcija možda neće biti dostupna u budućim verzijama programa Excel.

Više informacija o novim funkcijama potražite u člancima Funkcija CONFIDENCE.NORM i Funkcija CONFIDENCE.T.

Sintaksa

CONFIDENCE(alfa,standardna_dev,veličina)

Sintaksa funkcije CONFIDENCE ima sledeće argumente:

 • Alfa     Obavezno. Stepen značajnosti koji se koristi za izračunavanje nivoa pouzdanosti. Nivo pouzdanosti je 100 *(1-alpha) % ili drugim rečima, Alfa od 0,05 ukazuje na nivo pouzdanosti od 95 procenata.

 • Standardna_dev     Obavezno. Standardna devijacija populacije za opseg podataka i pretpostavlja se da je poznata.

 • Veličina     Obavezno. Veličina uzorka.

Primedbe

 • Ako neki od argumenata nije broj, funkcija CONFIDENCE daje grešku #VALUE! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako je Alfa ≤ 0 ili ≥ 1, CONFIDENCE daje grešku #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako je standardna_dev ≤ 0, CONFIDENCE daje grešku #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako argument veličina ima decimale, one se odsecaju.

 • Veličina < 1, CONFIDENCE daje grešku #NUM! ako su argumenti datuma niske koje se ne mogu raščlaniti na važeće datume.

 • Ako pretpostavimo da je alfa jednako 0,05, treba da izračunamo površinu ispod standardne krive normalne raspodele koja je jednaka (1 – alfa) ili 95 procenata. Ova vrednost je ± 1,96. Dakle, interval pouzdanosti je:

  Jednačina

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Podaci

Opis

0,05

Stepen značajnosti

2,5

Standardna devijacija populacije

50

Veličina uzorka

Formula

Opis

Rezultat

=CONFIDENCE(A2;A3;A4)

Interval pouzdanosti za srednju vrednost populacije. Drugim rečima, interval pouzdanosti za odgovarajuću srednju vrednost populacije za dužinu putovanja iznosi 30 ± 0,692952 minuta odnosno od 29,3 do 30,7 minuta.

0,692951912

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×