CHISQ.TEST (funkcija CHISQ.TEST)

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Vraća rezultat testa nezavisnosti. Funkcija CHISQ.TEST vraća vrednost hi-kvadratne (χ2) distribucije za statistiku i odgovarajuće stepene slobode. Testove χ2 možete da koristite da biste utvrdili da li su hipotetički rezultati potvrđeni eksperimentom.

Sintaksa

CHISQ.TEST(stvarni_opseg,očekivani_opseg)

Sintaksa funkcije CHISQ.TEST ima sledeće argumente:

 • Stvarni_opseg     Obavezno. Opseg podataka koji sadrži posmatranja koja treba testirati u odnosu na očekivane vrednosti.

 • Očekivani_opseg     Obavezno. Opseg podataka koji sadrži odnos zbirova redova i kolona i ukupnog zbira.

Primedbe

 • Ako argumenti stvarni_opseg i očekivani_opseg imaju različit broj tačaka podataka, funkcija CHISQ.TEST vraća vrednost greške #N/A.

 • TEST χ2 najpre računa statistiku χ2 koristeći formulu:

  Jednačina

  gde:

  Aij = stvarna učestalost u i-tom redu, j-toj koloni

  Aij = očekivana učestalost u i-tom redu, j-toj koloni

  r = broj redova

  c = broj kolona

 • Niža vrednost χ2je pokazatelj nezavisnosti. Kao što se može videti iz formule, χ2je uvek pozitivno ili 0, a 0 je samo ako je Aij = Eij za svako i,j.

 • Funkcija CHISQ.TEST vraća verovatnoću da se vrednost χ2 statistike, koja ima barem istu vrednost kao vrednost izračunata pomoću navedene formule, može slučajno desiti pod pretpostavkom nezavisnosti. Kada računa ovu mogućnost, funkcija CHISQ.TEST koristi χ2 distribuciju sa odgovarajućim brojem stepeni slobode, df. Ako je r > 1 i c > 1, onda je df = (r - 1)(c - 1). Ako je r = 1 i c > 1, onda je df = c - 1 ili ako je r > 1 i c = 1, onda je df = r - 1. r = c= 1 nije dozvoljeno i dobija se #N/A.

 • Korišćenje funkcije CHISQ.TEST je najprikladnije kada parametri Eij nisu premali. Neki statističari predlažu da vrednost Eij treba da bude veća ili jednaka broju 5.

Primer

Kopirajte date primere podataka u sledeću tabelu i nalepite ih u ćeliju A1 novog radnog lista u programu Excel. Ako želite da formule izračunaju rezultate, izaberite formule, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete prilagoditi širinu kolona kako biste videli sve podatke u njima.

Muškarci (trenutno)

Žene (trenutno)

Opis

58

35

Slaganje

11

25

Neutralno

10

23

Neslaganje

Muškarci (očekivano)

Žene (očekivano)

Opis

45,35

47,65

Slaganje

17,56

18,44

Neutralno

16,09

16,91

Neslaganje

Formula

Opis

Rezultat

=CHISQ.TEST(A2:B4,A6:B8)

X2 statistika za gorenavedene podatke je 16,16957 sa 2 stepena slobode

0,0003082

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×