Budite kreativni uz 3D modele

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Word, Excel i PowerPoint u operativnom sistemu Windows sada podržavaju umetanje 3D modela direktno u dokumente, radne sveske ili prezentacije radi ilustracije poente. Modele možete da rotirate za 360 stepeni ili da ih nagnete nagore i nadole da biste prikazali određenu karakteristiku objekta.

Poboljšanja u okviru ove ispravke dostupna su pretplatnicima na Office 365. Ako želite da budete među prvim korisnicima ovih poboljšanja, pridružite se programu Office Insider.

Dodavanje 3D objekata u dokumente, radne sveske ili prezentacije iz lokalne datoteke

3D modele umećete u datoteke na prilično isti način kao i druge slike. Na kartici Umetanje na traci izaberite stavku 3D modeli, a zatim stavku Iz datoteke.

Koristite stavke Umetanje > 3D modeli da biste dodavali 3D objekte u prezentaciju

Kada umetnete model, možete da koristite kontrole da biste manipulisali slikom:

Promena veličine ili rotiranje 3D modela

1 Koristite 3D kontrolu da rotirate ili nagnete 3D model u bilo kom pravcu. Samo kliknite, zadržite i prevucite mišem.

2 Prevucite regulatore slike ka unutra ili spolja da biste uvećali ili umanjili sliku.

I dalje možete da koristite regulator za rotiranje 3 da biste rotirali sliku u pravcu kretanja kazaljke na satu ili suprotno, ali ćete dobiti mnogo bolji utisak pri radu ako koristite 3D kontrolu rotacije o kojoj smo pričali.

Dodavanje 3D modela sa sajta Remix 3D

Usluga Remix 3D nije samo katalog na mreži sa velikom kolekcijom besplatnih 3D modela za izbor, ona takođe predstavlja zajednicu u koju možete da otpremate 3D slike, prikupljate ih i delite ukoliko želite. Da biste izabrali 3D model iz usluge Remix 3D, odaberite stavke 3D modeli > Iz izvora na mreži. U dijalogu koji se pojavi možete da pregledate ili potražite 3D slike iz kataloga na sajtu Remix 3D.

Izaberite jednu ili više slika i kliknite na dugme Umetni.

Napomena: Remix 3D nije dostupan u svim zemljama. Listu zemalja u kojima je podržan Remix 3D potražite u članku: Remix 3D: Najčešća pitanja.

Promena izgleda 3D modela u sistemu Office

Kada umetnete 3D model u Office datoteku, dobićete kontekstualnu karticu na traci u odeljku Alatke za 3D modele, koja se zove Oblikovanje. Na kartici „Oblikovanje“ postoje korisne kontrole će vam pomoći da prilagodite kako će izgledati 3D slike.

Galerija Prikazi 3D modela vam pruža kolekciju unapred podešenih prikaza koje možete da koristite za sliku. Na primer, možete brzo da izaberete prikaz odozgo nadole ili prikaz odozdo nagore.

Galerija „Prikazi 3D modela“ vam pruža neke korisne unapred određene postavke da biste rasporedili prikaz 3D slike

Ako imate više 3D modela i imate problema da izaberete onaj sa kojim želite da radite, kliknite na Okno za izbor da biste uključili listu objekata. Tako možete lako da izaberete sliku ili slike koje želite da koristite.

Alatka Poravnaj pomaže vam da postavite sliku na stranicu ili slajd – na vrh ili na stranu, na primer.

Pomeraj i zumiraj je nova alatka koja vam pruža kontrolu nad time kako se 3D slika uklapa u okvir. Kliknite na dugme Pomeraj i zumiraj, a zatim kliknite na i prevucite objekat unutar okvira da biste ga premestili. Koristite strelicu zumiranja sa desne strane okvira da biste učinili da objekat izgleda veće ili manje unutar okvira.

Koristite strelicu za zumiranje da bi 3D slika izgledala veće ili manje unutar okvira

Kada umetnete svoje 3D slike, sa njima možete da radite svakakve uzbudljive stvari, na primer, možete da koristite PowerPoint prelaz „Morf“ da bi izgledalo kao da se objekat rotira ili okreće.

Dodavanje 3D modela

Da biste umetnuli 3D modela u programu Word, Excel ili PowerPoint za Windows Mobile idite na karticu " Umetanje " na traci i izaberite 3D modela.

Kartica "Umetanje" na traci koja prikazuje dugme 3D modela

3D oknu Remix će se otvoriti. Izaberite jednu ili više, slika i kliknite na dugme Umetni.

Promena izgleda 3D modela u sistemu Office

Izaberite bilo koju 3D model ste umetnuli u sistemu Office za Windows Mobile, a trebalo bi da vidite na kartici 3D modela se pojavljuju na traci. Ovde ćete pronaći alatke koje vam omogućavaju da rotirate modela unapred podešenih iznos (uvek možete koristiti miša da biste ručno rotirajte tačno onako kako želite, možete po želji) ili uneli druge promene.

3D Model kartica programa Word

Promene koje možete napraviti uključuju:

  • Prelamanje teksta određuje kako će tok teksta oko 3D modela na stranici. Možda želite modela da sami i za tekst da samo iznad ili ispod njega? Možda želite 3D modela da samo deo ekrana i za tok uz to, kao i teksta? Ova alatka vam omogućava da budete tih opcija.

  • Unapred ili unazad omogućavaju vam da rasporedite izgleda drugih objekata na stranici sa 3D modela. Na primer, ako biste želeli da biste dodali oblik za strelicu i da se pojavljuju na vrhu modela, pokazuje na nešto, možete da 3D model Pošalji unazad i prikažite oblika strelice prosleđivanje, tako da se pojavljuje na vrhu 3D modela na strelicu. Napred i nazad vam omogućavaju da imaju više slojeve slike ili objekte.

  • Veličina i položaj videti neke alatke koje vam omogućavaju da precizno da promenite 3D modela. Ako vam je potrebna 3D modela biti potpuno 4.12 inča visok koji može biti teško uradite tako što ćete prevući miša, ali u alatku za veličinu i poziciju možete da otkucate tačnu visinu i širinu ivice. Takođe možete da koristite ovu alatku da biste rotirali modela, oko neke ili sve 3 od osa, da biste precizno stepen.

  • Alternativni tekst vam omogućava da navedete kratak tekst opis 3D modela za osobe sa oštećenja vida koji se oslanjaju na čitač ekrana za korišćenje datoteke.

Nakon što ste izvršili promene u model, možda ćete odlučiti da želite da biste opozvali promene koje ste napravili. Dugme Poništi na desnom kraju kartici 3D Model će vam omogućiti da vratite bilo pre nego što ste počeli da ga promenite u model.

Slanje 3D modela u e-poruci

U programu Outlook 2016, sada možete da umetnete 3D modele u e-poruku. Da biste koristili ovu funkciju, morate da koristite uređivač poruka u punoj veličini. Ako kreirate novu poruku, već ćete ga koristiti, ali ako odgovarate na poruku u oknu za čitanje, moraćete da kliknete na iskačući prozor da biste razvili uređivač poruka do njegove pune veličine. Zatim možete da odete na karticu „Umetanje“ i izaberete stavku „3D modeli“.

Važna stvar koju treba da zapamtite je da druga osoba neće moći da uredi model koji umetnete u poruku. 3D modeli u e-porukama se konvertuju u slike pri slanju, pa druga osoba ne može da ih uređuje.

Dozvolite Dagu da vam pokaže kako se to radi u ovom kratkom video zapisu

Pregledač ne podržava video zapis. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Nova vrsta clip art kolekcije

Office 365 nema tradicionalni clip art, ali 3D modeli predstavljaju novu vrstu clip art kolekcije: Biblioteka spremnih trodimenzionalnih slika na mreži, Remix 3D, sadrži mnogo slika koje možete odabrati i koristiti kakve jesu, odnosno prilagoditi ih.

Slušamo vas

Ovaj članak poslednji put ažurirana tako što ćete Ben na 6 April 2018. Ako vam je koristio, naročito ako ne koristite kontrole za povratne informacije ispod i javite kako da ga bolje.

Takođe pogledajte

Napravite 3D slika

Umetanje slika

Prelamanje teksta u programu Word

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×