Brzi start: sortiranje podataka pomoću automatskog filtera u programu Excel Starter

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Napomena: Ovaj članak je odradio svoj posao i uskoro će biti obustavljen. Da biste sprečili poruku „Stranica nije pronađena“, uklanjamo veze za koje znamo. Ako ste kreirali veze do ove stranice, uklonite ih i zajedno ćemo održati veb povezanim.

Kada sortirate informacije na radnom listu, možete da vidite podatke na željeni način i da brzo pronađete vrednosti. Možete da sortirate opseg ili tabelu podataka na osnovu nekih kolona podataka. Na primer, možete da sortirate listu kontakata prvo po poštanskim brojevima, a zatim po prezimenu.

Kako?

Slika ikone

Izaberite podatke koje želite da sortirate. Koristite miš ili tastaturu komande da biste izabrali opseg podataka, kao što su A1:L5 (više redova i kolona) ili C1:C80 (jedne kolone). Opseg može da sadrži naslove koji ste kreirali za identifikovanje kolone ili redove.

Primer izabranih podataka radi sortiranja u programu Excel

Slika ikone

Brzo sortiranje. Da biste sortirali uz samo dva klika mišem, kliknite na dugme Sortiraj i Filtriraj (na kartici Početak , u grupi Uređivanje ), a zatim izaberite jedno od dugmadi Sortiraj .

Sortiranje

 1. Izaberite jednu ćeliju u koloni koju želite da sortirate.

 2. Kliknite na gornje dugme da biste sortirali podatke rastućim redosledom (od A do Z ili od najmanjeg broja ka najvećem).

 3. Kliknite na donje dugme da biste sortirali podatke opadajućim redosledom (od Z do A ili od najvećeg broja ka najmanjem).

Slika ikone

Sortiranje po navedenim kriterijumima. U složenije situacijama, možete da odaberete kolone i kriterijuma za sortiranje.

 1. Na kartici Početak, u grupi Uređivanje izaberite stavku Prilagođeno sortiranje.

  Prilagođeno sortiranje

  Pojaviće se dijalog Sortiranje.

 2. Na listi Kolona izaberite prvu kolonu koju želite da sortirate.

 3. Na listi Sortiraj po izaberite stavku Vrednosti, Boja ćelije, Boja fonta ili Ikona ćelije.

 4. Na listi Redosled izaberite redosled koji želite da primenite na operaciju sortiranja – abecedni ili numerički, rastući ili opadajući (to jest, od A do Z ili od Z do A za tekst odnosno od najmanjeg do najvećeg ili od najvećeg do najmanjeg za brojeve).

 5. Da biste sortirali na osnovu boje, izaberite boju za opcije Na dnu ili Na vrhu.

  Napomena    Za boje teksta ili boje pozadine ćelija kao kriterijumi sortiranja mogu se koristiti bilo koje boje koje su upotrebljene u koloni.

Sledeći koraci

Sortiranje je jedan od načina za raspoređivanje podataka na smislen način. Drugi način je filtriranje podataka. Da biste saznali kako, pogledajte članak Brzi start: filtriranje podatka pomoću automatskog filtera.

Savet   Office.com stalno ažuriraju novim sadržajima, uključujući članci, video zapisi i kursevi za obuku. Ako dnu prikazivača pomoći kaže van mreže i koji su povezani sa Internetom, kliknite na dugme van mreže, a zatim izaberite stavku Prikaži sadržaj sa Office.com 

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×