Brzi start: oblikovanje radnog lista

Čitljivost radnog lista možete poboljšati tako što ćete primenjivati različite tipove oblikovanja. Na primer, možete primeniti ivice i senčenje da biste definisali ćelije na radnom listu.

Kako?

Slika ikone

Primena ivica ćelije

 1. Izaberite ćeliju ili opseg ćelija na koji želite da dodate ivice.

  Savet    Da biste brzo izabrali ceo radni list, kliknite na dugme Izaberi sve.

  Dugme „Izaberi sve“

 2. Na kartici Početak, u grupi Font kliknite na strelicu pored dugmeta Ivice Slika dugmeta i izaberite željeni stil ivica.

  Dugme „Ivice“ u grupi „Font“

Savet    Dugme Ivice prikazuje poslednji korišćeni stil ivice. Da biste primenili taj stil, kliknite na dugme Ivice umesto na strelicu pored njega.

Slika ikone

Promena boje teksta i poravnavanja

 1. Izaberite ćeliju ili opseg ćelija koji sadrži (ili će sadržati) tekst koji želite da oblikujete. Takođe možete da izaberete neke delove teksta u okviru ćelije i primenite različite boje teksta na te odeljke.

 2. Da biste promenili boju teksta u izabranim ćelijama, na kartici Početak, u grupi Font kliknite na strelicu pored dugmeta Boja fonta Slika dugmeta , a zatim u okviru Boje teme ili Standardne boje izaberite boju koju želite da koristite.

  Napomena    Da biste primenili boju različitu od dostupnih boja teme i standardnih boja, izaberite stavku Još boja, a zatim definišite boju koju želite da koristite na kartici Standardne ili Prilagođene u dijalogu Boje.

 3. Da biste primenili poravnavanje teksta u izabranim ćelijama, na kartici Početak, u grupi Poravnavanje izaberite željenu opciju poravnavanja.

  Slika trake u programu Excel

  Na primer, da biste promenili horizontalno poravnavanje sadržaja ćelije, kliknite na dugme Poravnaj tekst levo Slika dugmeta , Centriraj Slika dugmeta ili Poravnaj tekst desno Slika dugmeta .

Slika ikone

Primena senčenja ćelije

 1. Izaberite ćeliju ili opseg ćelija na koje želite da primenite senčenje.

 2. Na kartici Početak, u grupi Font kliknite na strelicu pored dugmeta Boja za popunjavanje Slika dugmeta , a zatim u okviru Boje teme ili Standardne boje izaberite željenu boju.

Sledeći koraci

Više informacija i detaljna uputstva o oblikovanju radnog lista potražite u sledećim temama:

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×