Brzi start: oblikovanje radnog lista

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Možete pomoći poboljšali čitljivost radnog lista tako što ćete primeniti različite tipove oblikovanja. Na primer, možete da primenite ivice i senčenje će vam pomoći da definišete ćelije na radnom listu.

Kako?

Slika ikone

Primena ivica ćelije

 1. Izaberite ćeliju ili opseg ćelija kom želite da dodate ivicu.

  Saveti: 

  • Da biste brzo izabrali ceo radni list, kliknite na dugme Izaberi sve .

  • Dugme „Izaberi sve“

 2. Na kartici Početak , u grupi Font kliknite na strelicu pored dugmeta ivica Slika dugmeta , a zatim izaberite željeni stil ivice.

  Dugme „Ivice“ u grupi „Font“

Savet:  Dugme " ivice " prikazuje nedavno korišćene stil ivice. Možete da kliknite na dugme ivice (ne strelica) da biste primenili taj stil.

Slika ikone

Promena boje teksta i poravnavanja

 1. Izaberite ćeliju ili opseg ćelija koje sadrže (ili će sadržati) tekst koji želite da oblikujete. Možete da izaberete jednu ili više delove teksta u ćeliji i primenite drugačiji tekst boje na te odeljke.

 2. Da biste promenili boju teksta u izabranim ćelijama, na kartici Početak , u grupi Font kliknite na strelicu pored dugmeta Boja fonta Button image , a zatim u okviru Boje teme ili Standardne bojeizaberite boju koju želite da koristite.

  Napomena:  Da biste primenili boju koji nisu dostupne teme boja i standardnih boja, izaberite stavku Još boja, a zatim definišite boju koju želite da koristite na kartici standardne ili prilagođene kartice boja u dijalogu.

 3. Da biste promenili poravnavanje teksta u izabranim ćelijama, na kartici Početak , u grupi Poravnavanje kliknite na željenu opciju poravnavanja.

  Slika trake u programu Excel

  Na primer, da biste promenili horizontalno poravnavanje sadržaja ćelije, kliknite na dugme Poravnaj tekst levo Button image , Centar Button image ili Poravnaj tekst desno Slika dugmeta .

Slika ikone

Primena senčenja ćelije

 1. Izaberite ćeliju ili opseg ćelija na koji želite da primenite senčenje ćelija.

 2. Na kartici Početak, u grupi Font kliknite na strelicu pored stavke Boja popune Slika dugmeta , a zatim u okviru Boje teme ili Standardne boje izaberite željenu boju.

Sledeći koraci

Više informacija i detaljna uputstva o oblikovanju radnog lista, potražite u sledećim temama:

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×