Brzi start: korišćenje funkcije u formuli

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Pored unosa formula koje izvršavaju osnovne matematičke operacije – kao što je sabiranje, oduzimanje, množenje i deljenje – u programu Microsoft Excel možete koristiti veoma veliku biblioteku ugrađenih funkcija radnog lista da biste izvršili mnogo više radnji.

Funkcije programa Excel

Ove funkcije možete koristiti da biste dobili informacije, kao na primer:

 • Dobijanje tekućeg datuma.

 • Pronalaženje broja znakova u ćeliji.

 • Manipulisanje tekstom, na primer, pretvaranje reči „zdravo“ u „Zdravo“ ili čak „ZDRAVO“.

 • Izračunavanje otplate kredita.

 • Testiranje sadržaja dve ćelije da biste videli koja je veća ili da li su identične.

Kako?

Slika ikone

Započnite da kucate u ćeliju   

 • U ćeliji otkucajte znak jednakosti (=), a zatim otkucajte slovo, kao što je slovo „a“ da biste pregledali listu dostupnih funkcija.

 • Koristite taster sa strelicom nadole da biste se pomerali kroz listu.

  Dok se pomerate kroz listu, za svaku funkciju ćete videti ekransku napomenu (kratak opis). Na primer, ekranska napomena za funkciju ABS glasi „Daje apsolutnu vrednost broja, broj bez znaka.“

Slika ikone

Odaberite funkciju i popunite njene argumente   

 • Na listi, kliknite dvaput na funkciju koju želite da koristite. Excel unosi ime funkcije u ćeliji, praćeno otvorenom zagradom; na primer, =SUM (.

Unesite neke argumente nakon otvaranja zagrade. Argumenti predstavljaju informacije koje funkcija koristi. Excel će vam pokazati koji tip informacija treba da otkucate kao argument. To je ponekad broj, ponekad tekst, a ponekad referenca za drugu ćeliju.

Na primer, funkcija ABS kao argument zahteva broj. Funkcija UPPER (koja tekst sa malim slovima pretvara u tekst sa velikim slovima) kao argument zahteva jednu nisku teksta. Funkcija PI ne zahteva argumente, zato što ona jednostavno daje vrednost broja pi (3,14159...).

Tri tipa funkcija

Slika ikone

Dovršite formulu i pregledajte rezultate   

 • Pritisnite taster ENTER.

Excel će dodati zatvorenu zagradu umesto vas, a u ćeliji će se prikazati rezultat funkcije koju ste koristili u formuli. Izaberite ćeliju i pogledajte polje za formulu da biste prikazali formulu.

Formula je prikazana u polju za formulu

Sledeći koraci

 • Pokušajte da kreirate formulu koja koristi ugnežđene funkcije, to jest, formulu koja koristi jednu funkciju, a nakon toga njen rezultat koristi u drugoj funkciji.

 • Pokušajte da koristite funkcije koje nikada ranije niste koristili i vidite da li će one vratiti očekivane vrednosti.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×