Brojanje jedinstvenih vrednosti među duplikatima

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Recimo da želite da saznate koliko jedinstvenih tekstualnih ili brojnih vrednosti u opsegu. Na primer, ako kolona ima tekst vrednosti Bradić "," Dulić "," Dulić "," Dulić, postoje dve jedinstvene vrednosti – Bradić i Dulić. Ako opseg ima brojeve 5, 6, 7, 6, jedinstvene vrednosti su 5, 6 i 7.

Da biste izračunali samo jedinstvene vrednosti, koristite kombinaciju sledećih funkcija, kao što je prikazano u dolenavedenom primeru radnog lista:

  • Koristite funkciju IF za dodelu vrednosti 1 svakom uslovu koji ima vrednost TRUE.

  • Koristite funkciju SUM za dodavanje jedinstvenih vrednosti.

  • Funkcija FREQUENCY koristiti za brojanje jedinstvenih vrednosti. Ova funkcija zanemaruje tekst i nulte vrednosti. Prvo pojavljivanje određenu vrednost, daje broj jednak broju pojavljivanja te vrednosti. Za svako pojavljivanje iste vrednosti nakon prvog, ova funkcija daje vrednost 0.

  • Korišćenje Funkcija MATCH da biste se vratili na položaj tekstualne vrednosti u opsegu. Funkcija FREQUENCY koristi rezultujuća vrednost se izračunava odgovarajuće tekstualne vrednosti.

  • Korišćenje Funkcija LEN da biste pronašli prazne ćelije. Prazne ćelije imaju (broja znakova) vrednost 0.

Primer

Kopirajte tabelu u ćeliju A1 u praznom radnom listu programa Excel da biste radili sa ovim primerima formula koje koriste funkcije.

Podaci

Podaci

986

Bradić

Dulić

563

67

789

235

Bradić

Dulić

689

789

Dulić

143

56

237

67

235

Formula

Opis (rezultat)

=SUM(IF(FREQUENCY(A2:A10,A2:A10)>0,1))

Broji jedinstvene brojčane vrednosti u ćelijama A2:A10, ali ne broji prazne ćelije ili tekstualne vrednosti (4)

=SUM(IF(FREQUENCY(MATCH(B2:B10,B2:B10,0),MATCH(B2:B10,B2:B10,0))>0,1))

Broji jedinstvene tekstualne i brojčane vrednosti u ćelijama B2:B10 (koje ne smeju sadržati prazne ćelije) (7)

=SUM(IF(FREQUENCY(IF(LEN(A2:A10)>0,MATCH(A2:A10,A2:A10,0),""), IF(LEN(A2:A10)>0,MATCH(A2:A10,A2:A10,0),""))>0,1))

Broji jedinstvene tekstualne i brojčane vrednosti u ćelijama A2:A10,ali ne broji prazne ćelije ili tekstualne vrednosti (6)

Napomene: 

  • Formule u ovom primeru moraju da se unesu kao formule niza. Izaberite svaku ćeliju koja sadrži formulu, pritisnite taster F2, a zatim pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + Shift + Enter.

  • Da biste videli proveru funkcije korak po korak, izaberite ćeliju koja sadrži formulu, a zatim na kartici Formule, u grupi Nadzor formula kliknite na dugme Provera formule.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×