Brisanje relacije

Brisanje relacije

Postojaće situacije kad budete želeli da izbrišete relaciju između tabela. Na primer, relacija može da ne bude više važeća ili brišete polje u tabeli. Proces brisanja relacije u Access bazama podataka za računare razlikuje se od brisanja relacije u Access veb aplikacijama. Ovaj članak pokriva oba procesa.

Da biste saznali više o karakteristikama relacija, pogledajte članak Kreiranje, uređivanje ili brisanje relacije.

U ovoj temi

Brisanje relacije u Access bazi podataka za računare

Brisanje relacije u Access veb aplikaciji

Brisanje relacije u Access bazi podataka za računare

Važno: Kada uklonite relaciju u bazi podataka za računare, uklanjate i podršku za referencijalni integritet za tu relaciju ukoliko je to omogućeno. Kao rezultat toga, Access više neće automatski sprečavati kreiranje zapisa siročića na strani „više“ relacije.

Da biste uklonili relaciju između tabela u bazi podataka za računare, izbrišite relacionu liniju u prozoru Relacije. Postavite kursor na relacionu liniju, a zatim kliknite na liniju. Relaciona linija postaje deblja kada se izabere. Kada izaberete relacionu liniju, pritisnite taster Delete.

 1. Na kartici Alatke baze podataka, u grupi Relacije kliknite na dugme Relacije.

  Komanda „Relacije“ na kartici „Alatke baze podataka“

 2. Na kartici Dizajn, u grupi Relacije, kliknite na dugme Sve relacije.

 3. Kliknite na relacionu liniju koja odgovara relaciji koju želite da izbrišete. Relaciona linija postaje deblja kada je izabrana.

  Prikazuju se sve tabele sa relacijama, kao i relacione linije.

 4. Pritisnite taster Delete.

 5. Access može prikazati poruku Želite li zaista da trajno izbrišete izabranu relaciju iz baze podataka? Ako se pojavi ova poruka potvrde, kliknite na dugme Da.

 6. Kada završite sa korišćenjem prozora „Relacije“, kliknite na dugme Sačuvaj da biste sačuvali promene rasporeda relacije.

Napomena: Ako je neka od tabela između kojih postoji relacija otvorena – npr. ako je druga osoba možda koristi ili je u otvorenom objektu baze podataka, na primer u obrascu ili prikazu – nećete moći da izbrišete relaciju. Biće potrebno da zatvorite sve otvorene objekte koji koriste te tabele da biste mogli da pokušate da uklonite relaciju.

Brisanje relacije u Access veb aplikaciji

Prozor „Relacije“ nije dostupan u Access veb aplikaciji. Polje u jednoj tabeli koristite kao izvor (polje za pronalaženje) za vrednosti u povezanom polju u drugoj tabeli. Da biste izbrisali relaciju između dve tabele u Access veb aplikaciji, morate da izbrišete polje za pronalaženje i povezane podatke.

 1. Otvorite tabelu koja sadrži polje za pronalaženje koje želite da promenite tako što ćete izabrati stavku Uredi tabelu.

  Uredi tabelu

 2. Izaberite polje za pronalaženje koje vrednosti dobija iz druge tabele u veb aplikaciji.

 3. Na kartici Dizajn, u okviru stavke Alatke za tabelu kliknite na dugme Izbriši polja.

 4. Access prikazuje poruku Želite li zaista trajno da izbrišete izabrana polja i sve podatke u poljima? Kliknite na dugme Da da biste potvrdili brisanje polja za pronalaženje i njenih podataka.

  Napomena: Access će vas možda upitati da izbrišete indekse prilikom brisanja polja za pronalaženje. Ako se pojavi ova poruka o potvrdi, kliknite na dugme Da.

 5. Kliknite na dugme Sačuvaj da biste sačuvali promene dizajna tabele.

Želite samo osnove o kreiranju ili uređivanju relacija? Pogledajte sledeće članke:

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×