Brisanje relacija između tabela u modelu podataka

Brisanje relacija između tabela u modelu podataka

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Tabele u modelu podataka mogu imati više relacija. Ovo je verovatno slučaj ako namerno kreirate dodatne relacije između tabela koje su već povezane ili ako uvezete tabele koje već imaju više relacija definisanih u originalnom izvoru podataka.

Dok postoji više relacija, samo jedna relacija služi kao aktivna, trenutna relacija koja obezbeđuje navigaciju kroz podatke i putanju izračunavanja. Sve dodatne relacije između para tabela smatraju se neaktivnim.

Možete izbrisati postojeće relacije između tabela ako ste sigurni da one nisu potrebne, ali imajte u vidu da to može da uzrokuje greške u izvedenim tabelama ili u formulama sa referencama na te tabele. Rezultati izvedene tabele mogu da se promene na neočekivane načine nakon brisanja ili deaktiviranja relacije.

Pokretanje u programu Excel

 1. Izaberite stavke Podaci > Relacije.

 2. U dijalogu Upravljanje relacijama izaberite jednu relaciju sa liste.

 3. Kliknite na dugme Izbriši.

 4. U prozoru upozorenja verifikujte da želite da izbrišete relaciju, a zatim kliknite na dugme U redu.

 5. U dijalogu Upravljanje relacijama kliknite na dugme Zatvori.

Početak u programskom dodatku Power Pivot

 1. Izaberite stavke Početak > Prikaz dijagrama.

 2. Kliknite desnim tasterom miša na red relacije koja povezuje dve tabele, a zatim kliknite na dugme Izbriši. Da biste izabrali više relacija, držite pritisnut taster CTRL dok klikom birate svaku relaciju.

 3. U prozoru upozorenja verifikujte da želite da izbrišete relaciju, a zatim kliknite na dugme U redu.

  Napomene: 

  • Postoje relacije u modelu podataka. Excel kreira i model kada uvezete više tabela ili povezivanje više tabela. Namerno, možete da kreirate Model podataka da koristite kao osnovu za izvedene tabele, izvedeni grafikoni i Power View izveštaje. Više informacija potražite u članku Kreiranje modela podataka u programu Excel.

  • Ne može da vratite brisanja u programu Excel ako ste zatvorili Upravljanje relacijama i kliknite na dugme Opozovi radnju. Ako brišete relaciju u Power Pivot, postoji način da biste opozvali brisanje relacije. Možete ponovo da kreirate relaciju, ali ova radnja zahteva potpuno ponovno izračunavanje formula u radnoj svesci. Stoga, uvek proveri prvo pre nego što izbrišete relaciju koja se koristi u formulama. Pogledajte članak Pregled relacija za detalje.

  • POVEZANE funkcije izraza za analizu podataka (DAX) koristi relacije između tabela da biste potražili povezanih vrednosti u drugoj tabeli. To će da vrati različite rezultate kada se brišu relacije. Više informacija potražite u članku Funkcija RELATED.

  • Pored promene izvedene tabele i rezultata formule, kreiranje i brisanje relacija uzrokovaće ponovno izračunavanje radne sveske, što može duže da potraje.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×