Brisanje korisnika iz organizacije

Poslednje ažuriranje: 24. jula 2018.

Želite da saznate kako da izbrišete sopstveni poslovni ili školski O365 korisnički nalog? Obratite se tehničkoj podršci na poslu ili fakultetu da bi vam izvršili ove korake.

Globalni administrator: Izbrišite korisnika, zaustavite plaćanje njegove licence i odaberite šta treba da se uradi sa njegovom e-poštom i OneDrive sadržajem

Ako ste globalni administrator, kada izbrišete korisnika, možete takođe dati drugom korisniku pristup njegovoj e-pošti i odabrati šta treba da se uradi sa njegovim OneDrive sadržajem.

Stvari koje treba uzeti u obzir...

Pre nego što počnete, razmislite o tome šta želite da uradite sa e-poštom i OneDrive sadržajem korisnika i da li želite da zadržite licencu ili zaustavite njeno plaćanje.

Licence proizvoda

Možete da uklonite licencu za korisnika i da je uklonite iz svojih pretplata da biste zaustavili njeno plaćanje. Ako izaberete ovu opciju, licenca će biti automatski uklonjena iz vaših pretplata.

Ne možete da uklonite licencu ako ste je kupili putem partnera ili putem količinskog licenciranja. Ako plaćate godišnji plan ili ste usred ciklusa naplate, nećete moći da uklonite licencu iz pretplate dok se obaveza ne dovrši.

OneDrive sadržaj

Ako je korisnik sačuvao svoje datoteke u usluzi OneDrive, možete dati drugom korisniku pristup tim datotekama.

Datoteke koje želite da zadržite moraćete da premestite u toku perioda zadržavanja koji je postavljen za OneDrive datoteke. Period zadržavanja je podrazumevano 30 dana. Ako ne premestite datoteke tokom perioda zadržavanja nakon brisanja korisnika, OneDrive sadržaj će biti trajno izbrisan. Da biste povećali broj dana zadržavanja OneDrive datoteka za izbrisane naloge, pogledajte članak Postavljanje OneDrive zadržavanja za izbrisane korisnike.

Upozorenje: Ako je izbrisani korisnik koristio lični računar za preuzimanje datoteka iz sistema SharePoint i usluge OneDrive, ne postoji način da izbrišete te datoteke koje je on uskladištio na svom računaru. On će i dalje imati pristup svim datotekama koje su sinhronizovane iz usluge OneDrive. 

E-pošta

Ako drugom korisniku date pristup e-pošti izbrisanog korisnika, poštansko sanduče izbrisanog korisnika biće konvertovano u deljeno poštansko sanduče. Novi vlasnik poštanskog sandučeta će zatim moći da pristupi poštanskom sandučetu i nadgleda novu e-poštu. Takođe ćete imati sledeće opcije:

 • Promena imena za prikaz – Preporučujemo da promenite ime za prikaz kako biste lako mogli da identifikujete deljeno poštansko sanduče na listi aktivnih korisnika.

 • Uključivanje automatskih odgovora – Već smo napisali učtiv automatski odgovor za vas. Možete da šaljete različite automatske odgovore ljudima u organizaciji i ljudima izvan organizacije.

 • Čišćenje pseudonima – Pseudonimi predstavljaju dodatne adrese e-pošte za korisnike. Neke organizacije ih ne koriste, pa ako ih nemate, ovde ne morate više ništa da radite. Ako korisnik ima pseudonime, preporučujemo da ih uklonite kako biste mogli ponovo da koristite te adrese e-pošte. U suprotnom, nećete moći ponovo da koristite te adrese e-pošte dok ne prođe period zadržavanja za e-poštu. Period zadržavanja je podrazumevano 30 dana. Da biste povećali broj dana za zadržavanje podataka e-pošte za izbrisane naloge, pogledajte članak Konfigurisanje zadržavanja izbrisanih stavki i kvota stavki koje mogu da se oporave.

Active Directory

Ako preduzeće koristi Active Directory koji se sinhronizuje sa uslugom Azure AD, morate da izbrišete korisnički nalog iz usluge Active Directory. To ne možete da uradite u usluzi Office 365. Uputstva potražite u ovom članku: Brisanje korisničkog naloga.

Prvi koraci

Pošto vas vođeno iskustvo vodi kroz proces brisanja korisnika, evo prvih koraka.

 1. Prijavite se u Office 365 pomoću naloga globalnog administratora.

 2. Izaberite stavke Korisnici > Aktivni korisnici.

 3. Izaberite korisnika kog želite da izbrišete i u potpaleti izaberite stavku Izbriši korisnika.

Administrator za upravljanje korisnicima: Brisanje jednog ili više korisnika iz usluge Office 365

VAŽNO: Nemojte da brišete nalog korisnika ako ste ga konvertovali u deljeno poštansko sanduče ili ako ste podesili prosleđivanje e-pošte za nalog. Tim funkcijama je potreban postojeći nalog. Ako ste ga pretvorili u deljeno poštansko sanduče, možete da uklonite licencu iz njega kako ne biste plaćali. Ako ste podesili prosleđivanje e-pošte, ne možete da uklonite licencu. Na taj način ćete zaustaviti prosleđivanje e-pošte i deaktivirati poštansko sanduče.

 1. Idite na sajt Kliknite ovde da biste otišli u Office 365 centar administracije. .

  Idite u Office 365 centar administracije.

  Idite u Office 365 centar administracije.

 2. U centru administracije, izaberite stavku Korisnici.

  Kliknite na opciju „Korisnik“.
 3. Na stranici Aktivni korisnici odaberite imena korisnika koje želite da izbrišete, a zatim izaberite stavku Izbriši korisnika.

  Ekran može da izgleda kao neki od sledećih:

  Brisanje korisnika u usluzi Office 365.

  Brisanje korisnika u usluzi Office 365.

  Iako ste izbrisali nalog korisnika, i dalje plaćate licencu. Pogledajte sledeću proceduru za prekid plaćanja licence.

  Odnosno možete da dodelite licencu drugom korisniku. Ona se neće nikom dodeliti automatski.

Prestanak plaćanja licence

Ako ste administrator za upravljanje korisnicima, smanjenje broja licenci predstavlja zaseban korak koji može izvršiti samo globalni administrator ili administrator naplate:

 1. U Office 365 administrativni centar izaberite stavke Naplata > Pretplate. Ako ne vidite ovu opciju, niste globalni administrator i ne možete da izvršite ovaj korak. 

 2. Odaberite pretplatu (ako ih imate više) i odaberite stavku Dodaj/ukloni licence da biste izbrisali licencu i da ne biste plaćali za nju dok ne zaposlite drugu osobu.

  Koristite strelice za brisanje licenci iz pretplate.

  Kada kasnije prođete kroz korake za dodavanje druge osobe u preduzeće, istovremeno se traži da kupite licencu, samo jednim klikom!

Istovremeno dodavanje više korisnika

Pogledajte Remove-MsolUser PowerShell cmdlet.

Šta treba da znate o brisanju korisnika

Rešavanje problema sa brisanjem korisnika

Evo problema na koje ljudi najčešće nailaze:

 • Dobijate poruku o grešci zajedno sa redovima „Nije moguće izbrisati korisnika. Pokušajte ponovo kasnije.“ Dodatno proverite da li nalog ima podešeno prosleđivanje e-pošte ili je konvertovan u deljeno poštansko sanduče. Obe situacije će izazvati tu grešku. Nemojte da izbrišete nalog ako ima prosleđivanje e-pošte ili ako je konvertovan u deljeno poštansko sanduče.

 • Nemate odgovarajuće dozvole za brisanje korisnika. Samo osobe koje su Office 365 globalni administratori ili administratori za upravljanje korisnicima mogu da brišu korisnike. To je najčešće tehnička podrška u vašoj školi ili preduzeću.

 • Izbrisali ste korisnika, ali njegovo ime se i dalje pojavljuje u globalnom adresaru. Do toga dolazi kada preduzeće koristi Active Directory. Morate da izbrišete korisnički nalog iz usluge Active Directory. Uputstva potražite u ovom TechNet članku: Brisanje korisničkog naloga.

Želite da izbrišete Office 365 sa svog računara? Izaberite stavku Otkažite pretplatu.

Povezani članci

Vraćanje korisnika u prethodno stanje

Trajno brisanje poštanskog sandučeta

Brisanje korisničkognaloga: Ako preduzeće koristi Active Directory koji se sinhronizuje sa Azure AD, koristite ova uputstva. To ne možete da uradite u usluzi Office 365.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×