Brisanje duplih zapisa pomoću upita

Brisanje duplih zapisa pomoću upita

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Dupli podaci najčešće se uvuku kada više korisnika istovremeno unosi podatke u bazu podataka ili ako baza podataka nije dizajnirana tako da se proveravaju dupli podaci. Kada želite da obrišete mnogo duplih podataka lakše je koristiti upit. Prvi korak je da pronađete duple zapise pomoću upita u bazi podataka.

Napomena: Metode opisane u ovom članku se ne odnose na Access Veb aplikacije.

Pre brisanja podataka

Brisanje podataka ne možete da opozovete pa obezbedite da baza podataka bude spremna pre nego što pokušate da obrišete duple zapise:

 • Uverite se da datoteka nije samo za čitanje.

 • Ako bazu podataka delite sa drugim osobama zatražite od njih da zatvore objekte sa kojima želite da radite kako biste izbegli moguće sukobe podataka.

 • Ako imate dozvole da biste otvorili bazu podataka u isključivom režimu: Kliknite na dugme datoteke >Otvoritei izaberite bazu podataka. Kliknite na strelicu pored dugmeta otvorene i kliknite na dugme Otvori isključivo.

 • Najvažnije je da ne zaboravite da kreirate rezervnu kopiju baze podataka. Jedini način da oporavite izbrisane zapise jeste da ih vratite pomoću rezervne kopije. Operacija brisanja može da obriše i podatke u povezanim tabelama.

Napomena: Da biste vratili podatke u prethodno stanje iz rezervne kopije, zatvorite i preimenujte originalnu datoteku kako bi rezervna kopija mogla da koristi ime originalne verzije. Dodelite ime originalne verzije rezervnoj kopiji, a zatim otvorite preimenovanu rezervnu kopiju u programu Access

Kreiranje i pokretanje upita za brisanje

 1. Izaberite karticu Kreiranje > Dizajn upita i u dijalogu Prikazivanje tabele kliknite dvaput na tabelu iz koje želite da izbrišete zapise.

 2. Kliknite dvaput na simbol zvezdice (*) da biste dodali sva polja tabele u dizajner upita.

 3. Dodajte polja koje ćete koristiti za identifikaciju zapisa za brisanje. Na primer, pretpostavimo da klijent izađe iz posla i treba da izbrišete sve porudžbine na čekanju za tog klijenta. Da biste pronašli samo te zapise možete da dodate polja „ID klijenta“ i „Datum porudžbine“ u koordinatnoj mreži dizajna.

 4. Kriterijume takođe možete da dodate u red Kriterijumi. Na primer, možete da dodate ID klijenta koji je izašao iz posla i datum nakon kojeg su porudžbine tog klijenta nevažeće.

 5. Opozovite izbor u polju za potvrdu Prikaži za svako polje kriterijuma.

 6. Na kartici Dizajn kliknite na dugme Pokreni. Proverite da li je upit dao samo zapise koje želite da izbrišete.

 7. Izaberite stavku Prikaz dizajna i na kartici " Dizajn " izaberite stavku Izbriši. Access menja upit za izdvajanje u upit za brisanje, skriva red prikazuju u donjem delu koordinatne mreže za dizajn i dodaje red Izbriši .

 8. Još jedna provera pre nego što pokrenete upit za brisanje: obezbedite da red Izbriši u koloni * (sva polja) prikazuje Od i da se Gde pojavljuje u svim kolonama kriterijuma.

 9. Na kartici Dizajn kliknite na Pokreni > Da.

Više informacija potražite u članku uporedite dve tabele i pronađete zapise bez podudaranja.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×