Brže popunjavanje obrazaca

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Iako je sam proces unosa podataka u obrasce jednostavan, postoji nekoliko funkcija korisnih za još efikasniji rad.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Korišćenje automatskog dovršavanja za brži unos podataka

Brže kretanje između polja

Brže dodavanje redova i kolona

Brža provera grešaka

Korišćenje automatskog dovršavanja za brži unos podataka

Funkcija automatskog dovršavanja programa Microsoft Office InfoPath vam omogućuje da sačuvate prethodne unose koje ste upisivali u polja svih obrazaca popunjenih na vašem računaru. Kada upišete prvih par znakova u polje InfoPath obrasca, automatsko dovršavanje otvara spisak mogućih podudaranih unosa koje ste ranije već upisivali. Tada možete izabrati neki ponuđeni unos ili jednostavno nastaviti sa upisivanje u polje ukoliko se nijedan predlog ne podudara sa onim što upisujete.

Na sledećoj ilustraciji automatskog dovršavanja prikazana je prethodno uneta vrednost 8:00 kao mogući podudarni unos za upisan broj 8.

Primer automatskog dovršavanja

Ako automatsko dovršavanje ne funkcioniše u polja u obrascu, dizajner obrasca je možda onemogućio ili su postavke automatskog dovršavanja isključena u programu Windows Internet Explorer.

Uključite automatsko dovršavanje

 1. U meniju Alatke izaberite stavku Opcije.

 2. Izaberite karticu Opšte.

 3. U odeljku Sistem kliknite na dugme Internet opcije.

 4. Izaberite karticu Sadržaj.

 5. U odeljku Lične informacije izaberite opciju Automatsko dovršavanje.

 6. U grupi Koristi automatsko dovršavanje za, u dijalogu Postavke za automatsko dovršavanje potvrdite izbor u polju za potvrdu Obrasci.

Napomena: Dizajner obrasca može da isključi automatsko dovršavanje za pojedina ili sva polja u obrascu. Ako je tako, nećete biti u mogućnosti da koristite automatsko dovršavanje pri popunjavanju ovih polja bez obzira na to da li ste uključili automatsko dovršavanje u programu Internet Explorer.

Možda ćete ponekad želeti da obrišete spisak predloženih unosa koji su zadržani u automatskom dovršavanju. Tako se sprečavaju drugi korisnici vašeg računara da vide bilo šta od privatnih informacija koje ste prethodno uneli.

Brisanje liste predloženih unosa automatskog teksta

 1. U meniju Alatke izaberite stavku Opcije.

 2. Izaberite karticu Opšte.

 3. U odeljku Sistem kliknite na dugme Internet opcije.

 4. Izaberite karticu Sadržaj.

 5. U odeljku Lične informacije izaberite opciju Automatsko dovršavanje.

 6. U grupi Brisanje istorije automatskog dovršavanja kliknite na dugme Izbriši obrasce, a zatim, kada vam to bude zatraženo, kliknite na dugme U redu da biste izbrisali listu prethodnih unosa u polja obrasca.

  Savet: Pri popunjavanju obrasca možete da izbrišete samo jednu stavku iz liste predloga automatskog dovršavanja. Kada se lista pojavi postavite pokazivač na stavku koju želite da izbrišete i pritisnite taster Del.

Vrh stranice

Brže kretanje između polja

Iako je pomeranje pokazivača miša brz način pristupa različitim poljima u obrascu, nekada je kretanje iz polja u polje uz pomoć tastature čak i brže. Za kretanje od jednog do drugog polja po prateći redosled tabulatora u obrascu, postupite na neki od sledećih načina:

 • Pritisnite taster TAB da biste prešli na sledeće polje.

 • Pritisnite kombinaciju tastera SHIFT+TAB da biste se vratili na prethodno polje.

 • Pritisnite taster STRELICA NAGORE da biste premestili mesto umetanja nagore, odnosno STRELICA NADOLE da biste ga premestili nadole u tabeli.

Vrh stranice

Brže dodavanje redova i kolona

Prilikom popunjavanja obrasca možete da dodate redove u tabele koje su deo predloška obrasca ili da dodate redove i kolone tabelama koje ste umetnuli u polja za obogaćeni tekst. Da biste to brzo uradili, postupite na neko od sledećih načina:

 • Pritisnite kombinaciju tastera CTRL+ENTER da biste dodali red u tabelu koja je deo predloška obrasca.

 • Da biste dodali red ili kolonu u tabelu koja je umetnuta u polje za obogaćeni tekst, desnim tasterom miša kliknite na tabelu, zatim u priručnom meniju postavite pokazivač na stavku Umetni, a potom izaberite željenu opciju.

  Savet: Premestite mesto umetanja na poslednju ćeliju u tabeli, a zatim pritisnite taster TAB da biste brzo dodali red ili kolonu u tabelu koja je umetnuta u polje za obogaćeni tekst.

Vrh stranice

Brža provera grešaka

Dok popunjavate obrazac program InfoPath automatski proverava da li postoje greške u informacijama koje unosite. Ako program InfoPath pronađe bilo koji problem u vezi sa informacijom koju ste upisali, pojaviće se obaveštenja dijaloga ili obaveštenje o umetanju najčešće u formi crvene isprekidane linije oko polja u obrascu. U slučajevima kada je polje obavezno u kontroli se pojavljuje crvena zvezdica. Postavite pokazivač na polje ili kliknite desnim tasterom miša na njega da biste saznali više o određenom obaveštenju o umetanju. Dizajner obrasca takođe može da definiše da se pojavi dijalog objašnjenjem. Na sledećoj slici pokazani su neposredno upozorenje i poruka u dijalogu.

Primer dijaloga sa upozorenjem i neposredno upozorenje o umetanju

Da biste brzo proverili greške u podacima i opise tih grešaka, postupite na neki od sledećih načina:

 • Pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+E da biste prešli na polje koje sadrži grešku u podacima.

 • Izaberite polje koje sadrži grešku, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+S da biste pročitali opis problema.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×