Brže popunjavanje obrazaca

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Dok je stvarni proces unosa podataka u obrazac jednostavan, postoji nekoliko funkcija koje vam mogu pomoći da efikasnije.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Korišćenje automatskog dovršavanja da biste ubrzali unos podataka

Premeštanje između polja brže

Brže Dodavanje redova i kolona

Brža provera grešaka

Korišćenje automatskog dovršavanja da biste ubrzali unos podataka

Možete da koristite funkciju automatskog dovršavanja u programu Microsoft Office InfoPath da biste sačuvali prethodne stavke koje ste otkucali u polja za bilo koji obrazac koji popunjenih na vašem računaru. Kada otkucate prvih nekoliko znakova u polje InfoPath obrasca, automatsko dovršavanje prikazuje listu mogućih podudaranja neke od stavki koje ste ranije otkucali. Možete da izaberete stavku koju želite, ili ako nijedan od predloga podudara sa onim što upisujete, možete jednostavno da nastavite da kucate u polju.

Na sledećoj ilustraciji automatskog dovršavanja prikazuje prethodno uneta vrednost 8:00 kao mogući kada otkucate 8.

Primer automatskog dovršavanja

Ako automatsko dovršavanje ne funkcioniše u polja u obrascu, dizajner obrasca je možda onemogućio ili su postavke automatskog dovršavanja isključena u programu Windows Internet Explorer.

Uključivanje automatskog dovršavanja

 1. U meniju Alatke izaberite stavku Opcije.

 2. Izaberite karticu Opšte postavke .

 3. U okviru sistemizaberite stavku Internet opcije.

 4. Kliknite na karticu sadržaj .

 5. U okviru lične informacije, kliknite na dugme za automatsko dovršavanje.

 6. U okviru Korišćenje automatskog dovršavanja za u dijalogu Postavke za automatsko dovršavanje , potvrdite izbor obrazaca .

Napomena: Dizajner obrasca odabrati da biste isključili automatsko dovršavanje za neka ili sva polja u obrascu. U ovom scenariju, nećete moći da koristite automatsko dovršavanje prilikom popunjavanja tih polja, bez obzira na to da li uključite automatsko dovršavanje u programu Internet Explorer.

Povremeno možda ćete želeti da obrišete spisak predloženih unosa zadržani u automatskog dovršavanja. Sprečavaju drugi korisnici računara prikazuje sve privatne informacije koje ste prethodno uneli.

Brisanje liste predloženih unosa automatskog teksta

 1. U meniju Alatke izaberite stavku Opcije.

 2. Izaberite karticu Opšte postavke .

 3. U okviru sistemizaberite stavku Internet opcije.

 4. Kliknite na karticu sadržaj .

 5. U okviru lične informacije, kliknite na dugme za automatsko dovršavanje.

 6. Da biste izbrisali listu stavki koje ste napravili u polja u obrascu, izaberite stavku Obriši oblike u okviru Brisanje istorije automatskog dovršavanja, a zatim kliknite na dugme u redu kada se to zatraži.

  Savet: Prilikom popunjavanja obrasca, možete da izbrišete jedne stavke sa liste za automatsko dovršavanje predloga. Kada se pojavi na listi, postavite pokazivač na stavku koju želite da izbrišete i pritisnite taster DELETE.

Vrh stranice

Premeštanje između polja brže

Iako se pokazivač miša je obično brz način pristupa različitim poljima u obrascu, ponekad je još brže za premeštanje između polja pomoću tastature. Premeštanje između polja u obrascu za redosled tabulatora, uradite nešto od sledećeg:

 • Da biste prešli na sledeće polje, pritisnite taster TAB.

 • Da biste se vratili u prethodno polje, pritisnite tastere SHIFT + TAB.

 • Da biste premestili mesto umetanja nagore ili nadole između redova u tabeli, pritisnite taster strelica nagore ili strelica nadole.

Vrh stranice

Brže Dodavanje redova i kolona

Prilikom popunjavanja obrasca, možete da dodate redove u tabelama koje su deo predloška obrasca ili dodavanje redova i kolona tabele koje ste umetnuli u polja za obogaćeni tekst. Da biste sačuvali vreme kada radite ovim zadacima, uradite nešto od sledećeg:

 • Da biste dodali red u tabelu koja je deo predloška obrasca, pritisnite kombinaciju tastera CTRL + ENTER.

 • Da biste dodali red ili kolonu u tabelu koja je umetnuta u polje za obogaćeni tekst, kliknite desnim tasterom miša na tabelu, postavite pokazivač na stavku Umetanje u priručnom meniju i zatim kliknite na željenu opciju.

  Savet: Da biste brzo dodali red u tabelu koja je umetnuta u polje sa obogaćenim tekstom, Premeštanje mesta umetanja na poslednju ćeliju u tabeli, a zatim pritisnite taster TAB.

Vrh stranice

Brža provera grešaka

Kao popunite obrazac, InfoPath automatski proverava informacije koje ste uneli provera grešaka. Ako InfoPath pronađe probleme sa informacije koje ste otkucali, videćete obaveštenja dijaloga ili na obaveštenje o umetanju. Za obaveštenje liniji crvena zvezdica obično se pojavljuje oko polja u obrascu. U slučajevima gde polje je potreban unutar kontrole pojaviće se crvena zvezdica. Da biste saznali više o određeni umetnutim obaveštenjem, zadržite pokazivač iznad polja ili kliknuti desnim tasterom miša. Dizajner obrasca možete da navedete da se pojavi dijalog objašnjenja porukom. Sledeća slika prikazuje umetnutog obaveštenja i poruku dijaloga.

Primer dijaloga sa upozorenjem i neposredno upozorenje o umetanju

Da biste brzo proverili greške u podacima i opise tih grešaka, uradite nešto od sledećeg:

 • Da biste se premestili na polje koje sadrži grešku u podacima, pritisnite kombinaciju tastera CTRL + SHIFT + E.

 • Da biste pročitali opis problema, izaberite polje koje sadrži grešku, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL + SHIFT + S.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×