Biste brojeve prikazali u naučnom (eksponencijalnom) formatu

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Naučnog formata prikazuje broj u eksponencijalnom formatu, zamena dela broja E +n, kojim E (eksponent) množi prethodni broj 10 na stepen n. Na primer, na 2 decimalna Naučni format prikazuje 12345678901 kao 1.23E + 10, što je 1,23 puta 10 na 10.

Pratite ove korake da biste primenili naučnog formata broja.

 1. Izaberite ćelije koje želite da oblikujete. Više informacija potražite u članku Izbor ćelija, opsega, redova ili kolona na radnom listu.

  Savet: Da biste otkazali izbor ćelija, kliknite na bilo koju ćeliju na radnom listu.

 2. Na kartici Početak kliknite na mali više dugme Slika dugmeta pored naziva grupe broj.

  Slika glavne trake programa Excel

 3. Na listi kategorija izaberite stavku Naučni.

 4. Koristite strelice, navedite decimalnih mesta koji želite da prikažete.

  Savet: Broj koji je u aktivnoj ćeliji na radnom listu izbora se pojavljuje u polju " uzorak " tako da možete pregledati opcije oblikovanja broja koji ste izabrali.

Imajte u vidu da:

 • Da biste brzo oblikovali broj zapisan na naučni način, kliknite na dugme Naučni u polju " Format broja " (karticaPočetak , grupa broj ). Podrazumevana postavka za naučni način je dva decimalna mesta.

 • Format broja ne utiče na stvarnu vrednost ćelije koja Excel koristi za izračunavanja. Stvarna vrednost mogu da vide u polje za formulu.

 • Maksimalno ograničenje za Zaokruživanje brojeva je 15 cifara, pa stvarna vrednost prikazana u polju za formulu mogu da se promene za veliki broj (više od 15 cifara).

 • Da biste poništili format broja, izaberite stavku Opšte postavke u polju " Format broja " (karticaPočetak , grupa broj ). Ćelije koje su oblikovane u formatu Opšti ne koristite poseban format broja. Međutim, Opšti format koristi eksponencijalnog zapisa za veliki broj (12 ili više cifara). Da biste uklonili eksponencijalnog zapisa lakih, možete da primenite drugačiji oblik broja, kao što su broj.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×