Alatka za slike

Dodajte alatku za slike u radni prostor da biste prikazivali i delili datoteke slika u JPEG (.jpg) formatu ili formatu rasterske slike (.bmp).

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Dodavanje ili prikaz slika

Uređivanje slika

Kreiranje veza ka slikama

Čuvanje slika

Kopiranje slika

Isecanje ili brisanje slika

Preimenovanje slika

Promena dozvola alatke za slike

Dodavanje ili prikaz slika

Kliknite na dugme Prikaži ili sakrij listu stranica beležaka da biste videli listu datoteka slika koje ste vi ili drugi članovi radnog prostora dodali u alatku za slike. Lista obezbeđuje informacije o statusu datoteka slika, kao što su veličina, tip, datum izmene i poslednji urednik.

Dodavanje slika

Da biste dodali slike, uradite nešto od sledećeg:

 • Na kartici Početak kliknite na dugme Umetni sliku da biste otvorili dijalog Otvaranje datoteke slike, izaberite željenu datoteku slike i kliknite na dugme Otvori.

 • Datoteke slika prevucite i otpustite u oblast za prikaz slike ili na listu.

 • Kopirajte slike i nalepite ih na listu.

Kada u dijalogu Otvaranje datoteke slike dodate novu sliku, ona se automatski prikazuje u oblasti za prikaz slike. Slično tome, ako datoteku slike prevučete i otpustite na listu, nova slika automatski se prikazuje, a datoteka se dodaje na kraj liste.

Napomena: Alatka za slike automatski podešava razmere svih slika koje dodate da bi se uklopile u trenutnu veličinu prozora prikazivača slika.

Prikaz slika

Da biste prikazali slike, kliknite na dugme Prethodno ili Sledeće da biste se kretali redom od slike do slike ili sliku izaberite sa liste.

Vrh stranice

Uređivanje slika

Slike iz alatke za slike možete urediti ako je na računaru instaliran program za uređivanje slika koji podržava izabrani tip datoteke. Na primer, ako otvorite JPEG (.jpg) datoteku, a nemate program koji podržava uređivanje tog tipa datoteka, ona će se otvoriti za prikaz u Veb pregledaču ili prikazivaču slika. Na većini računara datoteke rasterskih slika (.bmp) će se otvoriti u programu „Bojanka“ korporacije Microsoft.

Da biste neke datoteke slika otvorili u programu za uređivanje grafika, na listi kliknite desnim tasterom miša na njih i izaberite stavku Otvori. U zavisnosti od grafičkog programa i operativnog sistema, za svaku datoteku se može otvoriti novi prozor.

Kada uredite i sačuvate sliku, a zatim se vratite u SharePoint Workspace, od vas će biti zatraženo da sada sačuvate promene u radnom prostoru.

Kliknite na dugme Da da biste sačuvali promene u radnom prostoru i da biste ih poslali svim ostalim članovima tog prostora. Kliknite na dugme Ne ako još uvek ne želite da sačuvate promene, već želite da nastavite sa uređivanjem slike. Međutim, imajte u vidu da će promene biti izgubljene ako kliknete na dugme Ne nakon zatvaranja slike u uređivaču.

Vrh stranice

Kreiranje veza ka slikama

Kao i za druge alatke radnog prostora, možete kreirati vezu kojom se bira ova alatka. Pored toga, možete kreirati veze ka određenim slikama.

 1. Na kartici Početak, izaberite željenu datoteku slike koja će biti cilj veze, a zatim kliknite na dugme Kopiraj kao vezu.

 2. Izaberite alatku u koju želite da nalepite vezu.

 3. Kliknite desnim tasterom miša na lokaciju obogaćenog teksta na koju želite da nalepite vezu, a zatim izaberite stavku Nalepi

  Veza se prikazuje sa imenom izabrane datoteke slike.

Vrh stranice

Čuvanje slika

Bilo koju sliku iz alatke za slike možete sačuvati na disku.

 1. Sa liste izaberite datoteku slike.

 2. Na kartici Početak kliknite na dugme Sačuvaj kao.

 3. U dijalogu Čuvanje slike kao... izaberite lokaciju na kojoj ćete sačuvati sliku i kliknite na dugme Sačuvaj.

Vrh stranice

Kopiranje slika

Slike iz alatke za slike možete kopirati u drugu alatku za slike ili u program za uređivanje slika.

 1. Na listi slika kliknite desnim tasterom miša na sliku koju želite da kopirate, a zatim izaberite stavku Kopiraj.

 2. Otvorite aplikaciju u koju želite da nalepite sliku i upotrebite komandu „Nalepi“.

Ako sliku lepite u istu alatku za slike (na primer, pomoću kombinacija tastera CTRL-C i CTRL-V), slika se pojavljuje na listi pod imenom „Kopija ime slike“. Međutim, sliku možete nalepiti u drugu alatku za slike i ona će se pojaviti pod originalnim imenom.

Vrh stranice

Isecanje ili brisanje slika

Da biste izbrisali neke slike, izaberite ih sa liste i pritisnite taster DELETE.

Da biste sliku isekli, a kopiju slike postavili u ostavu, kliknite desnim tasterom miša na sliku, a zatim izaberite stavku Iseci. Nakon toga sliku možete nalepiti kao rastersku sliku u drugi program ili drugu alatku za slike.

Vrh stranice

Preimenovanje slika

Da biste preimenovali izabranu sliku, kliknite u polje naslova iznad slike i otkucajte novo ime.

Vrh stranice

Promena dozvola alatke za slike

Napomena: Dozvole dodeljene ulogama članova u radnim prostorima programa SharePoint Workspace 2010 nije moguće promeniti. U zavisnosti od uloge, dozvole ćete možda moći da promenite u radnim prostorima verzije 2007 (ili starijim verzijama).

Da biste videli dozvole koje su trenutno dodeljene ulogama članova, izaberite karticu Radni prostor, izaberite stavku Svojstva i izaberite karticu Dozvole.

Svi članovi, izuzev gostiju, podrazumevano imaju dozvolu za dodavanje ili preimenovanje slika, ali samo menadžeri imaju dozvolu za brisanje slika.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×