Zaustavljanje automatskog menjanja brojeve u datume

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Microsoft Excel je programiran da vam olakša unos datuma. Na primer, 12/2 menja u 2-Dec. Ovo je frustrirajuće kada unesete nešto što ne želite da se promeni u datum. Nažalost, ne postoji način da ovo isključite, ali postoje načini da to zaobiđete.

Unapred oblikujte ćelije kao tekst u koje želite da unesete brojeve. Na ovaj način Excel neće pokušati da da menja u datume ono što unesete.

 1. Izaberite ćelije koje ćete uneti brojeve u.

 2. Pritisnite kombinaciju tastera Ctrl + 1 (taster 1 u redu brojeva iznad QWERTY tastera) da biste otvorili stavku Oblikuj ćelije.

 3. Izaberite stavku Tekst i kliknite na dugme U redu.

Ako imate samo nekoliko brojeva za unos, možete zaustaviti Excel da ih promeni u datume tako što ćete uneti:

 • Razmak ispred broja. Razmak ostaje u ćeliji pošto pritisnete taster Enter. (Pogledajte beleške)

 • Apostrof (‘) pre unosa broja, na primer ’11-53 ili ‘1/47. Apostrof se ne prikazuje u ćeliji pošto pritisnete taster Enter.

 • Nulu i razmak pre unosa razlomka kao što je 1/2 ili 3/4, tako da se ne menjaju u 2-Jan ili 4-Mar. Otkucajte 0 1/2 ili 0 3/4. Nula ne ostaje u ćeliji pošto pritisnete taster Enter, a ćelije postaju tip broja „Razlomak“.

  Napomene : 

  • Preporučujemo vam da koristite apostrof umesto razmaka kada unosite podatke ako planirate da koristite funkcije pronalaženja na tim podacima. Funkcije kao što su MATCH ili VLOOKUP zanemaruju apostrof kada izračunavaju rezultate.

  • Ako je broj u ćeliji poravnat levo, to obično znači da nije oblikovan kao broj.

  • Ako otkucate broj sa „e“ u njemu, na primer 1e9, on će se automatski pretvoriti u naučni broj: 1.00E+09. Ako ne želite naučni broj, unesite apostrof pre broja: ‘1e9

  • U zavisnosti od broja koji je unet, možete videti mali zeleni trougao u gornjem levom uglu ćelije, koja ukazuje na Broj uskladišten kao tekst, za Excel je greška. Zanemari trougao ili kliknite na nju. Polje će se prikazati sa leve strane. Kliknite na polje, a zatim izaberite Zanemari grešku, koji će napraviti trougao nestane.

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×