Zaokruživanje broja

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Brz način za prikazivanje zaokruženog broja je promena broja decimalnih zareza. Izaberite broj koji želite da zaokružite i izaberite stavke Početak > Smanji broj decimala Slika dugmeta .

Broj će biti zaokružen u ćeliji, ali se stvarna vrednost ne menja – puna vrednost se koristi uvek kada je u pitanju ćelija na koju se upućuje.

Korišćenje funkcija za zaokruživanje brojeva

Da biste zaokružili stvarnu vrednost u ćelijama, možete koristiti funkcije ROUND, ROUNDUP, ROUNDDOWN ili MROUND kao što je prikazano u sledećim probnim radnim listovima.

Zaokruživanje broja na najbliži broj

Ovaj radni list vam pokazuje kako da koristite funkciju ROUND za zaokruživanje na najbliži broj.

Kada zaokružite broj, oblikovanje ćelije će možda poništiti ono što očekujete da se prikaže. Na primer, ako kao drugi argument navedete 4 decimalna mesta, a ćelija je oblikovana tako da prikazuje 2 broja iza decimalnog zareza, prvenstvo ima oblikovanje ćelije.

Zaokruživanje broja na najbliži razlomak

Ovaj radni list vam pokazuje kako da koristite funkciju ROUND za zaokruživanje na najbliži razlomak.

Zaokruživanje broja na veći broj

Ovaj radni list vam pokazuje kako da koristite funkciju ROUNDUP.

Funkcije EVEN i ODD možete koristiti i da biste zaokružili broj na najbliži veći paran ili neparan ceo broj. Ove funkcije imaju ograničenu upotrebu i važno je zapamtiti da one uvek zaokružuju broj na veći i samo na ceo broj.

Zaokruživanje broja na manji broj

Ovaj radni list vam pokazuje kako da koristite funkciju ROUNDDOWN.

Zaokruživanje broja na značajnu cifru

Ovaj radni list vam pokazuje kako da zaokružite broj na značajnu cifru. Značajne cifre doprinose tačnosti broja.

Sledeća lista pruža neka opšta pravila koja treba imati na umu pri zaokruživanju na brojeva na značajne cifre. Eksperimentišite sa funkcijama zaokruživanja i zamenite sopstvene brojeve i parametre da biste dobili željeni broj značajnih cifara.

  • Ako je razlomljeni deo 0,5 ili veći, broj se zaokružuje kada koristite funkciju ROUND. Ako je razlomljeni deo manji od 0,5, broj se zaokružuje na manji broj. Celi brojevi se takođe zaokružuju na veći ili manji broj praćenjem sličnog pravila koji zamenjuje umnoške za 5 ili 0,5.

  • Opšte je pravilo da pri zaokruživanju celog broja dužinu oduzimate od broja značajnih cifara na koje želite da zaokružite. Na primer, da biste zaokružili broj 2345678 na manju vrednost pomoću 3 značajne cifre, koristite funkciju ROUNDDOWN sa parametrom -4. Na primer, = ROUNDDOWN(2345678,-4) zaokružuje broj na 2340000, pri čemu deo „234“ predstavlja značajne cifre.

  • Da biste zaokružili negativan broj, taj broj prvo konvertuju u Apsolutna vrednost – vrednost bez znakom minus. Kada zaokruživanja dovrši, ponovo primeniti znakom minus. Na primer, kada koristite ROUNDDOWN za zaokruživanje -889 dva značajnih cifara rezultate u -880, -889 se konvertuju u 889 i zaokružuje na nižu vrednost 880. Znakom minus zatim ponovo primeniti za krajnji rezultat od -880.

Zaokruživanje broja na navedeni umnožak

Postojaće situacije kada će vam ovo biti potrebno. Na primer, kada vaše preduzeće otpremi proizvod u sanducima sa po 18 stavki, a vi želite da saznate koliko sanduka će vam biti potrebno za otpremanje 204 stavke. MROUND deli broj koji želite da zaokružite pomoću umnoška, a zatim ga zaokružava. U ovom slučaju, odgovor je 12, zato što 204 podeljeno sa 18 daje 11,333 i biće zaokružen na 12 radi uklapanja preostalih stavki. Dvanaesti sanduk će sadržati samo 6 stavki.

Ovaj radni list vam pokazuje kako se koristi Funkcija MROUND za Zaokruživanje broja na navedeni umnožak.

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×