Zamena formule njenim rezultatom

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Možete da konvertujete sadržaj ćelije koja sadrži formulu tako da izračunate vrednosti zamenjuje formulu. Ako želite da zamrznete samo deo formule, možete da zamenite samo deo koji ne želite da biste ponovo izračunali. Zamena formule njenim rezultatom može da bude korisno ako postoji veliki broj složenih formula u radnoj svesci i želite da poboljšate performanse kreirajući statične podatke.

Možete da konvertujete formule na njihove vrednosti na osnovu ćelije do ćelije ili da konvertujete ceo opseg odjednom.

Važno : Obavezno proverite uticaj zamene formule njenim rezultatima, naročito ako se te formule odnose na druge ćelije koje sadrže formule. Dobro je napraviti kopiju radne sveske pre zamene formule njenim rezultatima.

Ovaj članak ne pokriva opcije za izračunavanje i metoda. Da biste saznali kako da biste uključili ili isključili automatsko ponovno izračunavanje radnog lista, pogledajte članak Promena ponovno izračunavanje formule, iteraciju, ili preciznost formule.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Zamena formula njihovim izračunatim vrednostima

Zamena dela formule njenom izračunatom vrednošću

Zamena formula njihovim izračunatim vrednostima

Kada zamenite formule njihove vrednosti, Microsoft Office Excel trajno uklanja formule. Ako slučajno zamena formule sa vrednošću i želite da vratite formulu, kliknite na dugme Opozovi radnju Slika dugmeta odmah nakon što unesete ili nalepite vrednost.

 1. Izaberite ćeliju ili opseg ćelija koje sadrže formule.

  Ako je formula formula niza, izaberite opseg koji je sadrži.

  Izbor opsega koji sadrži formulu niza

  1. Kliknite na ćeliju u formuli niza.

  2. Na kartici Početak, u grupi Uređivanje kliknite na dugme Pronađi i izaberi, a zatim kliknite na komandu Idi na

  3. Kliknite na dugme Specijalno.

  4. Izaberite Ovaj niz.

 2. Kliknite na dugme Kopiraj Slika dugmeta .

 3. Kliknite na dugme Nalepi Slika dugmeta .

 4. Kliknite na strelicu pored dugmeta Opcije lepljenja Slika dugmeta , a zatim kliknite na dugme Samo vrednosti.

Sledeći primer prikazuje formule u ćeliji D2 koje množi ćelija A2, B2 i popust izvedene iz C2 za izračunavanje iznosa fakture za prodaju. Da biste kopirali stvarna vrednost umesto formulu iz ćelije na drugi radni list ili radnu svesku, možete da konvertujete formulu u ćeliju u njenom vrednošću tako što ćete uraditi sledeće:

 1. Pritisnite taster F2 da biste uredili ćeliju.

 2. Pritisnite taster F9, a zatim pritisnite taster ENTER.

Formula je prikazana u polju za formulu

Kada konvertujete ćelije iz formule u vrednost, vrednost se prikazuje kao 1932.322 u polju za formulu. Imajte u vidu da je 1932.322 vrednost izračunate i 1932.32 je vrednost u ćeliji kao valutu.

Vrednost se prikazuje u polju za formulu

Savet : Kada uređujete ćeliju koja sadrži formulu, možete da pritisnite taster F9 da biste trajno zamenili formule njenom izračunatom vrednošću.

Vrh stranice

Zamena dela formule njenom izračunatom vrednošću

Biće trenutaka kada želite da zamenite deo formule njenom izračunatom vrednošću. Na primer, želite da zaključate vrednost koja se koristi kao rata kredita automobila. Ta isplata se izračunava na osnovu procenta na pozajmljivača godišnji prihod. Neko vreme, iznos prihoda neće promeniti, tako da želite da zaključate dole plaćanja u formulu koja izračunava otplate na osnovu raznih iznosa za kredit.

Kada zamenite deo formule njenom vrednošću, taj deo formule ne mogu vratiti u prethodno stanje.

 1. Kliknite na ćeliju koja sadrži formulu.

 2. U polje za formulu Slika dugmeta , izaberite deo formule koje želite da zamenite njenom izračunatom vrednošću. Kada izaberete deo formule koje želite da zamenite, uverite se da li ste uključili ceo operand. Na primer, ako izaberete funkciju, morate da izaberete celo ime funkcije, otvorenu zagradu, argumente i zatvorenu zagradu.

 3. Pritisnite taster F9 da biste izračunali izabrani deo.

 4. Pritisnite taster ENTER da biste zamenili izabrani deo formule njenom izračunatom vrednošću.

  Ako je formula formula niza, pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+ENTER.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×