Zamena fontova koji nedostaju u publikaciji

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Ako publikacija sadrži fontove koji nisu ni na vašem računaru niti ugrađen u publikaciji, operativnog sistema Microsoft Windows pruža podrazumevane zamene za fontove koji nedostaju. Kada otvorite publikaciju u programu Publisher koja sadrži fontove koji nisu instalirani na vašem računaru, možete da izaberete opcije da biste privremeno ili trajno Zamena fontova na vašem računaru za koje nedostaju fontove koji se koriste u publikaciji.

Zamena fonta je korisna kada želite da pregledaju publikaciju na drugom računaru, a želite da biste se uverili da je tekst ostaje čitljiv bez obzira na to koji su fontovi dostupni na drugim računarima. Nedostaju istočnoazijski znakovi su poseban slučaj i se obrađuju odvojeno od drugih fontova.

U većini slučajeva zamena fonta prouzrokuje drugačiji tok teksta. Prelom redova, stubaca i stranica, prored i rastavljanje reči na kraju reda će se verovatno promeniti, čak i ako je rezervni font sličan fontu koji nedostaje. Pošto zamena fonta može značajno uticati na raspored u publikaciji, možda ćete želeti da izbegnete ili isključite zamenu fonta.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Dodeljivanje rezervnih fontova za fontove koji nedostaju

Zamena fontova za istočnoazijske znakove koji nedostaju

Izbegavanje zamene fonta

Isključivanje zamene fonta prilikom štampanja

Dodeljivanje rezervnih fontova za fontove koji nedostaju

Kada je zamena fonta uključena i kada vi ili vaša štamparska ustanova otvorite datoteku na drugom računaru koji nema fontove korišćene u publikaciji, Microsoft Windows vrši zamenu fontova koje ste odabrali tako da možete da pročitate tekst iz publikacije.

 1. U dijalogu " Fontovi ", izaberite stavku zamena fonta.

  Napomena : Ako dijalog " Fontovi " ne otvori kada otvorite publikaciju, kliknite na dugme datoteka , stavku Komercijalno štampanje postavkei zatim izaberite stavku Upravljanje ugrađenim fontovima. U dijalogu " Fontovi ", izaberite stavku zamena fonta.

 2. U dijalogu Zamena fonta, sa liste fontova izaberite font koji nedostaje.

 3. Postupite na neki od sledećih načina:

  • Izaberite opciju Privremeno zameni ovaj font za prikazivanje i štampu da biste predloženi izbor rezervnih fontova iskoristili samo za ovu sesiju.

   Napomena : Fontovi koji su nabrojani kao privremeni ne čuvaju se zajedno sa publikacijom.

  • Izaberite opciju Trajno zameni ovaj font u publikaciji da biste fontove koji nedostaju do daljnjeg zamenili predloženim izborom rezervnih fontova.

   Napomena : Ovo je trajna promena i nakon što kliknete na dugme U redu nije moguće opozvati je, ali ukoliko kasnije instalirate izvorni font, možete da ga koristite.

  • Postupite na sledeći način da biste dodelili fontove za zamenu:

   1. Sa liste Font koji ga zamenjuje izaberite drugi font.

   2. Izaberite opciju Privremeno zameni ovaj font za prikazivanje i štampu ili Trajno zameni ovaj font u publikaciji.

Vrh stranice

Rezervni fontovi za istočnoazijske znakove koji nedostaju

Ako font koji koristite ne sadrži određeni znak, a opozvan izbor u polju automatski zameni font za istočnoazijske znakove za potvrdu (dugmedatoteka , izaberite stavku Opcijei zatim izaberite stavkuNapredno), videćete mali okvir umesto znaka koji nedostaje gde god taj znak pojavljuje u tekstu.

Kada je potvrđen izbor Automatski zameni font za istočnoazijske znakove koji nedostaju, Publisher automatski primenjuje rezervni font na istočnoazijske znakove koji nedostaju. Izbor Automatski zameni font za istočnoazijske znakove koji nedostaju je podrazumevano potvrđen. Preporučujemo da izbor u ovom polju za potvrdu ostane potvrđen ako nameravate da štampate publikaciju sa svog računara.

Međutim, ako nameravate da publikaciju odnesete na drugi računar ili u komercijalnu štamparsku ustanovu, najbolje je da pre upisa bilo kakvog teksta isključite automatsku zamenu fonta. U tom slučaju, mali kvadrat možete ručno da zamenite fontom koji sadrži željeni znak kad god ga vidite na mestu znaka koji nedostaje.

Trebalo bi da ugradite fontove u publikaciju pre nego što je pošaljete na štampanje kako biste sprečili da komercijalna štamparska ustanova ili drugi korisnici primenjuju zamenu fonta na znakove u publikaciji.

Uključivanje i isključivanje zamene fonta za istočnoazijske znakove koji nedostaju

 1. Kliknite na dugme datoteka , izaberite Opcije, a zatim izaberite stavku Više opcija.

 2. Potvrdite ili opozovite izbor Automatski zameni font za istočnoazijske znakove koji nedostaju.

Vrh stranice

Izbegavanje zamene fonta

Ako želite da održite raspored publikacije – što obuhvata prelom redova, stubaca i stranica, prored i rastavljanje reči na kraju reda – možda ćete želeti da izbegnete zamenu fonta.

Postupite na neki od sledećih načina da biste izbegli zamenu fonta:

 • Ugrađivanje TrueType fontovi u publikaciji. Kada ugradite TrueType fontovi, oni se čuvaju unutar publikacije. Publikacije sa ugrađenim fontovima možete da prikažete i odštampate tekst u izvornim fontovima, čak i ako fontove obično nije instaliran na računaru koji koristite.

  Napomena : Samo TrueType fontovi mogu da budu ugrađeni, i to samo ako su licencirani za ugrađivanje.

 • Ako publikaciju prenosite na drugi računar, proverite da li su na tom računaru instalirani fontovi koje ste koristili u publikaciji.

 • Ako ste koristili PostScript fontova u publikaciji koju prenosite u komercijalnu štampariju i pitajte da li je štampač ima fontove koje ste koristili ili će ih kupite.

Vrh stranice

Isključivanje zamene fonta prilikom štampanja

Kada publikaciju štampate na PostScript štampaču, štampač vrši zamenu PostScript fontova sa štampača istoimenim TrueType fontovima koje ste koristili u publikaciji. Ovo može da prouzrokuje novi tok teksta i da dovode do neočekivanih preloma redova, rastavljanja reči na kraju reda i višak teksta, što može promeniti izgled publikacije. Da biste isključili zamenu fonta pri štampanju i koristili samo fontove koji su ugrađeni u publikaciju ili instalirani na računar, postupite na sledeći način:

 1. Kliknite na dugme datoteka , izaberite stavku Odštampaji zatim izaberite karticu Detalji o štampaču .

 2. U okviru štampač izaberite štampač PostScript koji ćete koristiti da biste odštampali vaš krajnji rezultat.

 3. Izaberite stavku Napredne postavke izlaza, a zatim izaberite karticu grafika i fontovi .

 4. U odeljku Fontovi izaberite opciju Upotrebi samo fontove publikacije.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×