Zahtevanje određenog šablona za unos podataka u nekoj kontroli

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Provera valjanosti podataka je sposobnost automatske provere grešaka dok korisnik popunjava obrazac. Dodavanjem provere valjanosti podataka kontrolama u predlošku obrasca, možete da osigurate preciznost i doslednost podataka koje prikupljate, kao i njihovu usklađenost sa svim standardima koji su već u upotrebi u vašem preduzeću. Na primer, možete da koristite proveru valjanosti podataka da biste obavestili korisnike kada iznos koji unose za izdatak premašuje odobreni iznos ili ako greškom unesu ime u okvir za prikupljanje brojeva telefona.

Ako obrazac sadrži grešaka u validaciji i je povezan sa bazom podataka ili Veb usluga, korisnici neće moći da prosledite obrazac dok su otklonite ove greške. Korisnici mogu čuvanje lokalne kopije obrasca, ispravljanje i prosleđivanje podataka kasnije.

Ovaj članak sadrži objašnjenja o tome kako se koristi validacija podataka da bi se osiguralo da se podaci koje unosi korisnik podudaraju sa unapred određenim šablonom. Na primer, validaciju podataka možete dodati kontroli okvira za tekst za broj telefona da biste zahtevali da korisnik unese trocifreni pozivni broj kao deo broja.

Napomena : 

 • Možete da koristite i uslovno oblikovanje da biste zahtevali da se podaci koje korisnik unosi podudare sa unapred određenim šablonom.

 • Kada kontroli dodate šablon, kontrola ne menja automatski format podataka koje korisnik unosi da bi se podudario sa zadatim šablonom.

Ovaj članak sadrži:

Pre nego što počnete

Pitanja kompatibilnosti

Zahtevanje šablona za unos određene podatke u kontrolu

Pre nego što počnete

Da biste dovršili ovaj postupak, vaš predložak obrasca mora da sadrži kontrolu koja podržava Validacija podataka. Iako možete da postavite podudarnost uslova za svaku InfoPath kontrolu koja podržava validaciju podataka, koje se podudaraju sa obrascem najbolje funkcioniše sa kontrolama koje se prikazuju znakove, kao što su brojevi, slova i interpunkcija. Na primer, postavljanje uslova za okvir za tekst koje se podudaraju sa obrascem može dati upotrebljive rezultate, ali postavljanje uslova za polje za potvrdu će dati upotrebljive rezultate.

Vrh stranice

Pitanja kompatibilnosti

Prilikom dizajniranja predloška obrasca u programu InfoPath, možete odabrati određene kompatibilnosti režim za dizajniranje predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem. Kada predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem bude objavljena na serveru na InfoPath Forms Services, a zatim omogućenih za pregledač, obrasce zasnovane na predlošku obrasca se prikazuje u Veb pregledaču. Prilikom dizajniranja predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem, neke kontrole nisu dostupne u oknu zadatka kontrole , zato što ih nije moguće prikazati u Veb pregledaču.

Neke funkcije provere valjanosti podataka drugačije rade u Web pregledaču nego u programu InfoPath. Na primer, kada dodate proveru valjanosti podataka kontroli, kreirate tekst objašnjenja koji će biti prikazan kada korisnik unese nevažeće podatke u tu kontrolu. Možete da podesite da se ovaj tekst objašnjenja pojavljuje u ekranskoj napomeni i da opcionalno dopustite korisnicima da prikažu obaveštenje koje sadrži dodatne informacije ili možete da podesite da se obaveštenje automatski pojavi kada korisnik unese nevažeće podatke. Obaveštenja se ne mogu prikazati automatski za obrasce prikazane u Web pregledaču, ali korisnici i dalje mogu da vide ekransku napomenu i opcionalno prikažu obaveštenje koje sadrži dodatne informacije.

Lista kontrola koje podržavaju validaciju podataka

U sledećoj tabeli navedene su one Microsoft Office InfoPath 2007 kontrole koje podržavaju validaciju podataka kao i to da li su dostupne za predloške obrazaca kompatibilne sa pregledačem.

Napomena : Iako možete da podesite uslov za podudaranje sa obrascem za bilo koju InfoPath kontrolu koja podržava proveru valjanosti podataka, podudaranje sa obrascem najbolje radi sa kontrolama koje prikazuju znake, kao što su brojevi, slova ili znaci interpunkcije. Na primer, podešavanje uslova za podudaranje sa obrascem za okvir za tekst može da donese korisne rezultate, ali podešavanje takvog uslova za polje za potvrdu neće dati korisne rezultate.

Kontrole koje podržavaju validacije podataka

Da li je dostupna za predložak obrasca omogućen za pregledač?

Polje za potvrdu

Da

Odabirač datuma

Da

Okvir padajuće liste

Da

Okvir sa listom opcija

Da

Dugme opcije

Da

Okvir za tekst

Da

Okvir za obogaćeni tekst

Da

Lista sa znacima za nabrajanje, numerisana lista ili obična lista

Ne

Kombinovani okvir

Ne

Vrh stranice

Zahtevanje određenog šablona za unos podataka u nekoj kontroli

 1. Kliknite na kontrolu kojoj želite da dodate proveru valjanosti podataka.

 2. U meniju Oblikovanje izaberite stavku Validacija podataka.

 3. U dijalogu Validacija podataka kliknite na dugme Dodaj.

 4. U grupi Ako je ovaj uslov ispunjen, sa prve liste izaberite stavku Izaberite polje ili grupu, a zatim izaberite polje ili grupu za koje je povezana kontrola.

 5. Sa druge liste izaberite stavku ne podudara se sa šablonom.

 6. Sa treće liste izaberite stavku Izaberi šablon.

 7. U dijalogu Šablon za unos podataka, u odeljku Standardni šabloni postupite na neki od sledećih načina:

  • Izaberite šablon i kliknite na dugme U redu da biste koristili neki standardni šablon.

   Spisak standardnih šablona

   Šablon

   Primer

   Broj telefona

   (012) 012-3456

   Broj socijalnog osiguranja

   123-45-6789

   Poštanski broj

   98052

   Poštanski broj + 4

   98052-6399

  • Prilagođeni šablon možete napraviti ako izaberete stavku Prilagođeni šablon, upišete željeni šablon u polje Prilagođeni šablon, a zatim kliknite na dugme U redu.

   Simboli možete da koristite da biste naveli sa obrascem

   Možete da umetnete simbole koji određuju ograničenja šablona, kao što su samo slova, samo cifre, samo znaci, crte, tačke, zarezi i zagrade. Pored toga, možete da koristite sledeće simbole da biste dozvolili višestruko pojavljivanje datog znaka:

   • Nijednom ili jednom (?)     Prethodni znak se mora pojaviti ili nijednom ili jednom. Na primer, \d? znači da cifra (koju označava \d) mora da se pojavi ili nijednom ili jednom.

   • Nijednom ili više puta (*)     Prethodni znak se može pojaviti ili nijednom ili više puta. Na primer, r* znači da se znak r može pojaviti ili nijednom ili više puta.

   • Jedan ili više puta (+)    Prethodni znak mora da se pojave ili jednom ili više puta. Na primer,. + znači da je znak (koji označava.) mora da se pojavi ili jednom ili više puta.

 8. U okvir Ekranski savet ukucajte tekst koji želite da prikažete kada korisnik postavi pokazivač na kontrolu ili klikne desnim tasterom miša na kontrolu.

 9. Potvrdite izbor Prikaži poruke u dijalogu čim korisnik unese nevažeće podatke da biste automatski prikazali poruke u dijalogu ukoliko korisnik unese nevažeće podatke.

  Napomena : Korisnik koji popunjava obrazac pomoću Web pregledača videće samo ekransku napomenu pošto se poruke u dijalogu ne mogu automatski prikazivati u Web pregledaču.

 10. U polje Poruka upišite tekst koji želite da se prikaže u dijalogu odmah ili kada korisnik zatraži više detalja.

  Napomena : Ekranska napomena za greška u validaciji podataka neće prikazati za kontrole koje imaju podrazumevanim ekranska napomena postavite na kartici Više opcija u dijalogu Svojstva kontrole . Ovo ponašanje pomaže da biste se uverili da je ime kontrole precizno preneo korisnicima koji koriste čitači ekrana.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatike.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×