Zaštita podataka procesima pravljenja rezervne kopije i vraćanja u prethodno stanje

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Rezervna kopija baze podataka biće vam potrebna da biste celu bazu podataka vratili u prethodno stanje u slučaju otkazivanja sistema ili da biste objekat vratili u prethodno stanje kada komanda Opozovi radnju nije dovoljna za ispravljanje greške.

Ako smatrate da rezervna kopija baze podataka predstavlja neiskorišćeni prostor za skladištenje, razmislite o vremenu koje biste mogli uštedeti tako što ćete izbeći gubitak podataka i dizajna. Redovno kreiranje rezervnih kopija je važno kada nekoliko korisnika ažurira bazu podataka. Objekte koji su oštećeni ili nedostaju, kao i promene dizajna baze podataka ne možete vratiti u prethodno stanje bez rezervne kopije.

U ovom članku

Planiranje redovnog pravljenja rezervnih kopija

Pravljenje rezervne kopije baze podataka

Pravljenje rezervne kopije razdeljene baze podataka

Vraćanje baze podataka

Vraćanje objekata u bazi podataka

Planiranje redovnog pravljenja rezervnih kopija

Pošto ne može stornirati neke promene ili greške, ne želite da sačekate gubitak podataka do problema pre nego što ustanovite da bi trebalo da ste kreirali rezervnu kopiju baze podataka. Na primer, kada koristite na upit radnje da biste izbrisali zapise ili da biste promenili podatke, sve vrednosti koje su ažurirane u upitu nije moguće vratiti u prethodno stanje pomoću Opozovi radnju.

Savet: Razmislite o pravljenju rezervne kopije pre nego što pokrenete bilo koji radni upit, posebno ako će upit promeniti ili izbrisati veliki broj podataka.

Ako baza podataka ima nekoliko korisnika, pre nego što napravite rezervnu kopiju, morate se uveriti u to da su svi korisnici zatvorili baze podataka tako da su sve promene podataka sačuvane.

Ako se pitate koliko bi često trebalo da kreirate rezervne kopije baze podataka, to generalno zavisi od toga koliko često vršite veće promene u bazi podataka. Slede neka opšta uputstva koja vam mogu pomoći da donesete odluku o učestalosti:

 • Ako je baza podataka arhiva ili se koristi samo kao referenca i retko se menja, dovoljno je da rezervne kopije kreirate samo kada se podaci promene.

 • Ako je baza podataka aktivna i podaci se često menjaju, kreirajte plan redovnog pravljenja rezervne kopije baze podataka.

 • Ako baza podataka ima više korisnika, kreirajte rezervnu kopiju baze podataka kad god dođe do promene u dizajnu.

  Napomena: Za podatke u povezana tabela kreiranje rezervnih kopija pomoću rezervne kopije funkcije koje su dostupne u programu koji sadrži povezane tabele. Ako je baza podataka koja sadrži povezane tabele Access baze podataka, koristite proceduru u odeljku rezervne kopije razdeljene baze podataka.

Vrh stranice

Pravljenje rezervne kopije baze podataka

Kada napravite rezervnu kopiju baze podataka, Access čuva i zatvara objekte koji su otvoreni u prikazu dizajna i čuva kopiju datoteke baze podataka koristeći ime i lokaciju koje ste naveli.

Napomena: Access će ponovo otvoriti objekte kao što je navedeno putem vrednosti svojstva Podrazumevani prikaz objekta.

 1. Otvorite bazu podataka za koju želite da kreirate rezervnu kopiju.

 2. Izaberite karticu Datoteka.

 3. Kliknite na dugme Sačuvaj i objavi.

 4. U oblasti Sačuvaj bazu podataka kao, okviru Više opcija kliknite na dugme Napravi rezervnu kopiju baze podataka.

 5. U dijalogu Sačuvaj kao, u polju Ime datoteke pregledajte ime za rezervnu kopiju baze podataka.

  Ime možete da promenite ako to želite, ali podrazumevano ime obuhvata ime originalne datoteke baze podataka i datuma pravljenja rezervne kopije.

  Savet: 

  Kada vratite podatke ili objekte u prethodno stanje iz rezervne kopije, želite da znate od koje baze podataka je rezervna kopija napravljena i kada je ona kreirana. Zato je obično dobra ideja da koristite podrazumevano ime datoteke.

 6. Sa liste Sačuvaj kao tip izaberite tip datoteke u kojem želite da sačuvate rezervnu kopiju baze podataka, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

Vrh stranice

Pravljenje rezervne kopije razdeljene baze podataka

Razdeljena baza podataka obično se sastoji od dve datoteke baze podataka: pozadinske baze podataka koja sadrži samo podatke u tabelama i izložene baze podataka koja sadrži veze ka tabelama u pozadinskoj bazi podataka, upitima, obrascima, izveštajima i drugim objektima baze podataka. Svi podaci se skladište u pozadinskoj bazi podataka. Svi objekti korisničkog interfejsa kao što su upiti, obrasci i izveštaji čuvaju se u izloženoj bazi podataka.

Pošto rezervne kopije za pozadinske i izložene baze podataka morate da napravite nezavisno kada pravite rezervnu kopiju razdeljene baze podataka, često izvršavanje te radnje može dugo da traje. Budući da pozadinska baza podataka sadrži podatke, važnije je da redovno kreirate njene rezervne kopije. Rezervnu kopiju izložene baze podataka pravite kada promenite njen dizajn. Pošto svaki korisnik ima pojedinačnu kopiju izložene baze podataka i može da pravi proizvoljne promene dizajna, razmislite o tome da zatražite od korisnika da prave vlastite rezervne kopije izložene baze podataka.

Pravljenje rezervne kopije pozadinske baze podataka

Obavestite korisnike pre nego što započnete proces pravljenja rezervne kopije jer pokretanje tog procesa zahteva isključivi pristup datoteci baze podataka i korisnici možda neće moći da koriste pozadinsku bazu podataka dok je proces pravljenja rezervne kopije pokrenut.

 1. Da biste otvorili samo pozadinsku bazu podataka, pokrenite Access, ali ne otvarajte bazu podataka.

 2. Kliknite na dugme Otvori, a zatim izaberite datoteku pozadinske baze podataka za koju želite da napravite rezervnu kopiju.

 3. Kliknite na strelicu pored dugmeta Otvori, a zatim izaberite stavku Otvori isključivo.

  opcija za isključivo otvaranje baze podataka

 4. Izaberite karticu Datoteka.

 5. Kliknite na dugme Sačuvaj i objavi.

 6. U oblasti Sačuvaj bazu podataka kao, okviru Više opcija kliknite na dugme Napravi rezervnu kopiju baze podataka.

 7. U dijalogu Sačuvaj bazu podataka kao, u polju Ime datoteke pregledajte ime za rezervnu kopiju baze podataka.

Pregledajte podrazumevano ime za rezervnu kopiju baze podataka. Ime možete da promenite ako to želite, ali imajte na umu da podrazumevano ime hvata ime originalne datoteke baze podataka i datuma pravljenja rezervne kopije.

Savet: 

Kada vratite podatke ili objekte u prethodno stanje iz rezervne kopije, morate znati od koje baze podataka je rezervna kopija napravljena i kada je ona kreirana. Zato je korišćenje podrazumevanog imena datoteke obično dobra ideja.

 1. U dijalogu Sačuvaj kao izaberite lokaciju na kojoj ćete sačuvati rezervnu kopiju pozadinske baze podataka, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj.

Pravljenje rezervne kopije izložene baze podataka

Za pravljenje rezervne kopije izložene baze podataka nakon promene u dizajnu, ostavite bazu podataka otvorite odmah nakon što ste promenili dizajn. Zatim pratite korake u odeljku rezervnu kopiju baze podataka, počevši od koraka 2.

Vrh stranice

Vraćanje baze podataka u prethodno stanje

Napomena: Bazu podataka možete da vratite u prethodno stanje samo ako imate rezervnu kopiju baze podataka.

Rezervna kopija je poznata kao „poznata ispravna kopija“ datoteke baze podataka – kopija u čiji ste integritet podataka i dizajn sigurni. Za kreiranje rezervnih kopija trebalo bi da koristite komandu Napravi rezervnu kopiju baze podataka u programu Access, ali za vraćanje baze podataka u prethodno stanje možete koristiti bilo koju poznatu ispravnu kopiju. Na primer, bazu podataka možete da vratite u prethodno stanje iz kopije koja je uskladištena na USB spoljnom uređaju za rezervne kopije.

Kada u prethodno stanje vratite celu bazu podataka, datoteku baze podataka koja je oštećena, ima problema sa podacima ili u potpunosti nedostaje zamenjujete rezervnom kopijom baze podataka.

 1. Otvorite Windows Explorer i potražite poznatu ispravnu kopiju baze podataka.

 2. Kopirajte poznatu ispravnu kopiju na lokaciju na kojoj treba da se zameni baza podataka koja nedostaje ili je oštećena. Ako budete upitani da zamenite postojeću datoteku, uradite to.

Vrh stranice

Vraćanje objekata u bazi podataka u prethodno stanje

Ako je potrebno da u prethodno stanje vratite samo neke objekte, uvezite objekte iz rezervne kopije baze podataka u bazu podataka koja sadrži objekat koji želite da vratite u prethodno stanje (ili iz koje taj objekat nedostaje).

Važno: Ako druge baze podataka ili programi sadrže veze ka objektima u bazi podataka koje vraćate u prethodno stanje, važno je da bazu podataka vratite na ispravnu lokaciju. Ako to ne učinite, veze ka objektima baze podataka neće funkcionisati i moraćete da ih ažurirate.

 1. Otvorite bazu podataka u kojoj želite da vratite objekat u prethodno stanje.

 2. Da biste u prethodno stanje vratili objekat koji nedostaje, pređite na 3. korak. Da biste zamenili objekat koji sadrži neispravne podatke, kojem nedostaju podaci ili objekat koji više ne funkcioniše ispravno, izvršite sledeće radnje:

  1. Ako želite da očuvate trenutni objekat, da biste ga uporedili sa novom verzijom nakon vraćanja u prethodno stanje, preimenujte objekat pre vraćanja u prethodno stanje. Na primer, ako želite da u prethodno stanje vratite oštećeni obrazac pod imenom Provera, možete ga preimenovati u Promena_neispravno.

  2. Izbrišite objekat koji želite da zamenite.

   Napomena: Uvek budite pažljivi pri brisanju objekata baze podataka jer oni mogu biti povezani sa drugim objektima u bazi podataka.

 3. Na kartici Spoljni podaci, u grupi Uvoz i povezivanje kliknite na dugme Access.

 4. U dijalogu Preuzimanje spoljnih podataka – Access baza podataka kliknite na dugme Potraži da biste pronašli rezervnu bazu podataka, a zatim kliknite na dugme Otvori.

 5. Izaberite stavku Uvezi tabele, upite, obrasce, izveštaje, makroe i module u trenutnu bazu podataka, a zatim kliknite na dugme U redu.

 6. U dijalogu Uvoz objekata izaberite karticu koja odgovara tipu objekta koji želite da vratite u prethodno stanje. Na primer, ako želite da vratite tabelu u prethodno stanje, izaberite karticu Tabele.

 7. Kliknite na objekat da biste ga izabrali.

 8. Ako želite da u prethodno stanje vratite više objekata, ponavljajte 6. i 7. korak dok ne izaberete sve objekte koje želite da vratite u prethodno stanje.

 9. Da biste pregledali opcije uvoza pre nego što uvezete objekte, u dijalogu Opcije uvoza kliknite na dugme Opcije.

 10. Kada izaberete objekte i opcije postavki uvoza, kliknite na dugme U redu da biste vratili objekte u prethodno stanje.

Da biste automatizovali kreiranje rezervnih kopija, razmislite o upotrebi proizvoda koji vrši automatizovano pravljenje rezervnih kopija sistema datoteka kao što je softver za rezervne kopije servera datoteka ili USB spoljni uređaj za rezervne kopije.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×