Web segment za prikaz stranica

Važno: Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Za prikaz Web stranice, datoteke ili fascikle na stranici sa Web segmentima možete upotrebiti Web segment za prikaz stranica. Unesite hipervezu, putanju datoteke ili ime fascikle da biste se povezali sa sadržajem.

Napomene: 

 • Web segment za prikaz stranica možete koristiti samo u pregledaču koji podržava HTML element IFRAME.

 • Za prikaz datoteke ili fascikle potreban je Microsoft Internet Explorer.

U ovom članku

Načini na koje možete da koristite veb segment za prikaz stranica

Kako veb segment za prikaz stranica prikazuje veb stranicu na stranici sa veb segmentima

Prilagođena svojstva veb segmenta za prikaz stranica

Zajednička svojstva veb segmenata

Načini na koje možete da koristite Web segment za prikaz stranica

Web segment za prikaz stranica možete koristiti za prikaz:

 • Omiljenog Internet izvora vesti u odeljku stranice sa Web segmentima namenjenom za pregled vesti

 • Liste aktivnih datoteka radne grupe na mrežnom serveru koju želite redovno da pregledate

 • Najčešće korišćenog dokumenta ili unakrsne tabele

Vrh stranice

Način na koji Web segment za prikaz stranica prikazuje Web stranicu u okviru stranice sa Web segmentima

Povezani sadržaj Web segmenta za prikaz stranica je izdvojen od drugog sadržaja na stranici sa Web segmentima pomoću HTML elementa IFRAME. Ovaj element obezbeđuje da svi HTML elementi koji su prikazani kao sadržaj na Web segmentu za prikaz stranice budu usaglašeni sa drugim HTML elementima na stranici sa Web segmentima. Na primer, stranica sa Web segmentima možda već sadrži HTML element FORM, a u slučaju da povezani sadržaj takođe sadrži HTML element FORM koji nije u okviru HTML elementa IFRAME stranica ne bi mogla ispravno da se prikaže.

Web segment za prikaz stranica prikazuje sadržaj asinhrono u odnosu na ostatak stranice. To znači da možete pregledati i koristiti druge Web segmente sa stranice ako vezi zatreba puno vremena da prikaže sadržaj.

Vrh stranice

Prilagođena svojstva Web segmenta za prikaz stranica

Prilagođena svojstva Web segmenta za prikaz stranica su navedena ispod.

Napomena: Ne možete prikazivati ni uređivati nijedno od ovih prilagođenih svojstava u ličnom prikazu.

Svojstvo

Opis

Grupa Web stranica, Fascikla ili Datoteka

Navodi tip sadržaja koji želite da prikažete u Web segmentu za prikaz stranica.

Izaberite jednu od sledećih opcija:

 • Web stranica     Izaberite ovu opciju ako želite da prikažete Web stranicu kao sadržaj Web segmenta za prikaz stranica. Ova opcija u okvir za tekst Veza automatski upisuje protokol Hypertext Transfer Protocol (http://) i sakriva dugme Potraži ako je vidljivo. Ovo predstavlja podrazumevanu vrednost.

 • Fascikla     Izaberite ovu opciju ako želite da prikažete listu datoteka u fascikli. Ova opcija skriva dugme Potraži ukoliko je vidljivo.

 • Datoteka     Izaberite ovu opciju da biste prikazali sadržaj datoteke. Takođe, ova opcija prikazuje dugme Potraži ispod okvira za tekst Veza. Datoteka se otvara u zasebnom prozoru pregledača ili u okviru Web segmenta ukoliko aplikacija koja otvara datoteku podržava neposrednu aktivaciju te datoteke u prozoru pregledača.

Veza

Navodi hipervezu, fasciklu ili datoteku za povezivanje sa sadržajem koji želite da prikažete u Web segmentu za prikaz stranica:

 • Ako izaberete gorenavedenu opciju Web stranica, neophodno je da unesete važeću hipervezu. Dva važeća protokola hiperveze koja možete da koristite su:

  • Hypertext Transfer Protocol (http://)

  • Protokol prenosa hiperteksta sa privatnošću, koji koristi SSL šifrovanje (https://)

   Možete da koristite punu ili relativnu URL adresu. Međutim, putanju datoteke ne možete da koristite.

 • Ako izaberete gorenavedenu opciju Fascikla, neophodno je da unesete važeću lokalnu ili mrežnu fasciklu. Za prikaz fascikle je potreban Microsoft Internet Explorer.

 • Ako izaberete gorenavedenu opciju Datoteka, neophodno je da unesete važeću putanju datoteke. Za prikaz datoteke je potreban Microsoft Internet Explorer. Možete kliknuti i na dugme Potraži da biste pronašli datoteku.

Vrh stranice

Zajednička svojstva Web segmenata

Svi veb segmenti dele zajednički skup svojstava koja kontrolišu njihov izgled, raspored i napredne karakteristike.

Napomena:  Zajednička svojstva veb segmenata koja vidite u oknu sa alatkama mogu se razlikovati od onih dokumentovanih u ovom odeljku iz nekoliko razloga:

 • Da biste u oknu sa alatkama videli odeljak Više opcija, morate imati odgovarajuću dozvolu.

 • Projektant veb segmenta je možda odabrao da za određeni veb segment ne prikazuje neka od tih zajedničkih svojstava ili je možda odabrao da kreira i prikaže dodatna svojstva koja nisu navedena u odeljcima okna sa alatkama Izgled, Raspored i Više opcija.

 • Neke postavke dozvola i svojstava mogu da onemoguće ili sakriju svojstva veb segmenta.

Izgled

Svojstvo

Opis

Naslov

Navodi naslov veb segmenta koji se prikazuje na naslovnoj traci veb segmenta.

Visina

Navodi visinu veb segmenta.

Širina

Navodi širinu veb segmenta.

Stanje ležišta

Navodi da li se ceo veb segment prikazuje na stranici kada korisnik otvori stranicu sa veb segmentom. Stanje ležišta podrazumevano ima vrednost Normalno i prikazuje se ceo veb segment. Kada stanje ima vrednost Umanjeno, prikazuje se samo naslovna traka.

Tip ležišta

Navodi da li se prikazuju naslovna traka i ivica okvira veb segmenta.

Raspored

Svojstvo

Opis

Skriveni tekst

Navodi da li je veb segment vidljiv kada korisnik otvori stranicu sa veb segmentom. Ako se potvrdi izbor u polju za potvrdu, veb segment je vidljiv samo kada dizajnirate stranicu i ima sufiks (Skriveno) pored naslova.

Veb segment možete da sakrijete ako želite da ga koristite kako biste obezbedili podatke za drugi veb segment putem veze veb segmenta, ali ne želite da prikažete veb segment.

Smer

Navodi smer teksta u sadržaju veb segmenta. Na primer, na arapskom jeziku se piše zdesna nalevo, a na engleskom i većini drugih evropskih jezika piše se sleva nadesno. Ova postavka možda nije dostupna za sve tipove veb segmenata.

Zona

Navodi zonu na stranici sa veb segmentima u kojoj se nalazi veb segment.

Napomena: Zone na stranici sa veb segmentima nisu navedene u okviru sa listom kada nemate dozvolu za menjanje zone.

Indeks zone

Navodi poziciju veb segmenta u zoni kada zona sadrži više veb segmenata.

Da biste naveli redosled, u okviru za tekst otkucajte pozitivan ceo broj.

Ako su veb segmenti u zoni raspoređeni od vrha ka dnu, vrednost 1 znači da se veb segment prikazuje na vrhu zone. Ako su veb segmenti u zoni raspoređeni sleva nadesno, vrednost 1 znači da se veb segment prikazuje sa leve strane zone.

Na primer, kada dodate veb segment u praznu zonu sa rasporedom od vrha ka dnu, indeks zone je 0. Kada dodate drugi veb segment na dno zone, njegov indeks zone je 1. Da biste premestili drugi veb segment na vrh zone, otkucajte 0, a zatim otkucajte 1 za prvi veb segment.

Napomena: Svaki veb segment u zoni mora imati jedinstvenu vrednost indeksa zone. Zbog toga promena vrednosti indeksa zone za trenutni veb segment može da promeni vrednost indeksa zone za druge veb segmente u toj zoni.

Napredna instalacija

Svojstvo

Opis

Dozvoli umanjivanje

Navodi da li je veb segment moguće umanjiti.

Dozvoli zatvaranje

Navodi da li je veb segment moguće ukloniti sa stranice sa veb segmentima.

Dozvoli skrivanje

Navodi da li je veb segment moguće sakriti.

Dozvoli promenu zone

Navodi da li je veb segment moguće premestiti u drugu zonu.

Dozvoli veze

Navodi da li veb segment može da učestvuje u vezama sa drugim veb segmentima.

Dozvoli uređivanje u ličnom prikazu

Navodi da li je svojstva veb segmenta moguće izmeniti u ličnom prikazu.

Režim izvoza

Navodi nivo podataka koji može da se izveze za ovaj veb segment. U zavisnosti od konfiguracije, ova postavka možda neće biti dostupna.

URL naslova

Navodi URL datoteke koja sadrži dodatne informacije o veb segmentu. Datoteka se prikazuje u posebnom prozoru pregledača kada kliknete na naslov veb segmenta.

Polje „Opis“

Navodi ekransku napomenu koja se pojavljuje kada postavite pokazivač miša na naslov veb segmenta ili ikonu veb segmenta. Vrednost ovog svojstva se koristi kada tražite veb segmente pomoću komande Pretraži u meniju Pronalaženje veb segmenata u oknu sa alatkama u sledećim galerijama veb segmenata: Lokacija, Virtuelni server i stranica sa veb segmentima.

URL pomoći

Navodi lokaciju datoteke koja sadrži informacije pomoći za veb segment. Informacije pomoći prikazuju se u posebnom prozoru pregledača kada u meniju veb segmenta izaberete komandu Pomoć.

Režim pomoći

Navodi način na koji pregledač prikazuje sadržaj pomoći za veb segment.

Izaberite jednu od sledećih opcija:

 • Modalni Otvara poseban prozor pregledača ako pregledač ima tu mogućnost. Korisnik mora da zatvori prozor pre vraćanja na veb stranicu.

 • Bez određenog režima Otvara poseban prozor pregledača ako pregledač ima tu mogućnost. Korisnik ne mora da zatvori prozor pre vraćanja na veb stranicu. Ovo je podrazumevana vrednost.

 • Navigacija Otvara veb stranicu u trenutnom prozoru pregledača.

Napomena: Iako prilagođeni Microsoft ASP.NET veb segmenti podržavaju ovo svojstvo, podrazumevane Windows SharePoint Services 3.0 teme pomoći otvoriće se samo u odvojenom prozoru pregledača.

URL slike ikone kataloga

Navodi lokaciju datoteke koja sadrži sliku koja će se koristiti kao ikona veb segmenta na listi veb segmenata. Veličina slike mora da bude 16 puta 16 piksela.

URL slike ikone naslova

Navodi lokaciju datoteke koja sadrži sliku koja će se koristiti na naslovnoj traci veb segmenta. Veličina slike mora da bude 16 puta 16 piksela.

Poruka o grešci pri uvozu

Navodi poruku koja se pojavljuje ako postoji problem pri uvozu veb segmenta.

Vrh stranice

Napomena: Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×