Web segment slike

Važno: Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Možete da upotrebite Web segment slike da biste dodali sliku ili grafiku stranici sa Web segmentima. Da biste lakše uskladili sliku sa ostalim Web segmentima na stranici, možete da kontrolišete vertikalno i horizontalno poravnavanje i boju pozadine slike u Web segment slike tako što ćete izmeniti njena prilagođena svojstva u deljenom prikazu.

U ovom članku

Načini na koje možete da koristite veb segment za sliku

Načini na koji možete da prikažete sliku

Povezivanje veb segmenta za sliku sa drugim veb segmentom

Prilagođena svojstva veb segmenta za sliku

Zajednička svojstva veb segmenata

Korišćenje Web segmenta slike

Web segment slike možete upotrebiti da:

 • Dodate logotip kompanije ili logotip projekta na stranicu.

 • Prikažete fotografije službenika ili proizvoda.

 • Učinite stranicu vizuelno dopadljivijom.

Vrh stranice

Prikazivanje slike

Postoje dva načina za prikazivanje slike:

 • Unosom putanje do datoteke sa slikom ili hiperveze u okvir za tekst svojstva Veza sa slikom. U ovom slučaju, slika je statična i ne menja se (osim ako ne uredite svojstvo).

 • Povezivanjem Web segmenta slike sa drugim Web segmentom koji obezbeđuje putanju do datoteke ili hipervezu. U ovom slučaju, slika može da bude dinamična i može da se promeni, što bi bila posledica radnje u drugom Web segmentu – na primer, kada korisnik izabere red u Web segmentu za prikaz liste.

  Na primer, Web segment slike možete da povežete sa Web segmentom za prikaz liste koji sadrži kontakte. Svaki put kada u Web segmentu za prikaz liste sa kontaktima izaberete red sa hipervezom ka datoteci koja sadrži sliku tog kontakta, ona se prikazuje u Web segmentu slike.

Vrh stranice

Povezivanje Web segmenta slike sa drugim Web segmentom

 1. U meniju Radnje na lokaciji Slika dugmeta izaberite stavku Uredi stranicu.

 2. Izaberite meni veb segmenta Meni Veb segmenta , a zatim postavite pokazivač na stavku Veze.

 3. Postavite pokazivač na stavku Preuzmi sliku iz, a zatim izaberite ime Web segmenta sa kojim želite da se povežete.

Napomena: Ako svojstvo Veza sa slikom već ima postavljenu vrednost i Web segment slike povežete sa drugim Web segmentom, svojstvo Veza sa slikom biće zanemareno. Ako je Web segment slike već povezan sa drugim Web segmentom i želite da postavite vrednost svojstva Veza sa slikom, prvo morate da uklonite vezu.

Vrh stranice

Prilagođena svojstva Web segmenta slike

Prilagođena svojstva Web segmenta slike navedena su ispod.

Napomena: Ne možete prikazivati ni uređivati nijedno od ovih prilagođenih svojstava u ličnom prikazu.

Svojstvo

Opis

Veza sa slikom

Precizira putanju do datoteke ili hipervezu do slike koju želite da prikažete u Web segmentu slike.

Zavisno od pregledača koji koristite, među podržanim formatima grafičkih datoteka nalaze se i sledeće.

Format grafičke datoteke

Tip datoteke

Windows Bitmap (BMP)

.bmp

Windows Enhanced Metafile (EMF)

.emf

Graphics Interchange Format (GIF)

.gif

Joint Photographic Experts Group (JPEG)

.jpg, .jpeg

Portable Network Graphics (PNG)

.png

Svojstvo Veza sa slikom možda nije dostupno zato što je Web segment slike povezan sa drugim Web segmentom koji obezbeđuje sliku.

Alternativni tekst

Navodi tekst koji se prikazuje kada korisnik zadrži pokazivač miša iznad slike. Ovaj tekst pojavljuje se i kada slika nije dostupna.

Vertikalno poravnavanje slike

Određuje vertikalni položaj slike unutar Web segmenta slike. Izaberite jednu od sledećih mogućnosti: Vrh, Sredina ili Dno. Podrazumevana vrednost je Sredina.

Horizontalno poravnavanje slike

Određuje horizontalni položaj slike unutar Web segmenta slike. Izaberite jednu od sledećih mogućnosti: Levo, Centar ili „Desno“. Podrazumevana vrednost je Centar.

Boja pozadine Web segmenta

Određuje boju pozadine prozora Web segmenta slike, tj. boju iza slike. Podrazumevana boja je boja pozadine aktuelne teme.

Da biste naveli boju, izaberite stavku Slika dugmeta sa desne strane okvira za tekst, a zatim uradite nešto od sledećeg:

 • Izaberite boju iz palete boja.

 • Unesite HTML ime za boju.

 • Unesite RGB vrednost za boju.

Da bi boja za pozadinu bila ista kao tema lokacije, u dijalogu Boja pozadine Web komponente izaberite opciju Prozirno.

Vrh stranice

Zajednička svojstva Web segmenata

Svi veb segmenti dele zajednički skup svojstava koja kontrolišu njihov izgled, raspored i napredne karakteristike.

Napomena:  Zajednička svojstva veb segmenata koja vidite u oknu sa alatkama mogu se razlikovati od onih dokumentovanih u ovom odeljku iz nekoliko razloga:

 • Da biste u oknu sa alatkama videli odeljak Više opcija, morate imati odgovarajuću dozvolu.

 • Projektant veb segmenta je možda odabrao da za određeni veb segment ne prikazuje neka od tih zajedničkih svojstava ili je možda odabrao da kreira i prikaže dodatna svojstva koja nisu navedena u odeljcima okna sa alatkama Izgled, Raspored i Više opcija.

 • Neke postavke dozvola i svojstava mogu da onemoguće ili sakriju svojstva veb segmenta.

Izgled

Svojstvo

Opis

Naslov

Navodi naslov veb segmenta koji se prikazuje na naslovnoj traci veb segmenta.

Visina

Navodi visinu veb segmenta.

Širina

Navodi širinu veb segmenta.

Stanje ležišta

Navodi da li se ceo veb segment prikazuje na stranici kada korisnik otvori stranicu sa veb segmentom. Stanje ležišta podrazumevano ima vrednost Normalno i prikazuje se ceo veb segment. Kada stanje ima vrednost Umanjeno, prikazuje se samo naslovna traka.

Tip ležišta

Navodi da li se prikazuju naslovna traka i ivica okvira veb segmenta.

Raspored

Svojstvo

Opis

Skriveni tekst

Navodi da li je veb segment vidljiv kada korisnik otvori stranicu sa veb segmentom. Ako se potvrdi izbor u polju za potvrdu, veb segment je vidljiv samo kada dizajnirate stranicu i ima sufiks (Skriveno) pored naslova.

Veb segment možete da sakrijete ako želite da ga koristite kako biste obezbedili podatke za drugi veb segment putem veze veb segmenta, ali ne želite da prikažete veb segment.

Smer

Navodi smer teksta u sadržaju veb segmenta. Na primer, na arapskom jeziku se piše zdesna nalevo, a na engleskom i većini drugih evropskih jezika piše se sleva nadesno. Ova postavka možda nije dostupna za sve tipove veb segmenata.

Zona

Navodi zonu na stranici sa veb segmentima u kojoj se nalazi veb segment.

Napomena: Zone na stranici sa veb segmentima nisu navedene u okviru sa listom kada nemate dozvolu za menjanje zone.

Indeks zone

Navodi poziciju veb segmenta u zoni kada zona sadrži više veb segmenata.

Da biste naveli redosled, u okviru za tekst otkucajte pozitivan ceo broj.

Ako su veb segmenti u zoni raspoređeni od vrha ka dnu, vrednost 1 znači da se veb segment prikazuje na vrhu zone. Ako su veb segmenti u zoni raspoređeni sleva nadesno, vrednost 1 znači da se veb segment prikazuje sa leve strane zone.

Na primer, kada dodate veb segment u praznu zonu sa rasporedom od vrha ka dnu, indeks zone je 0. Kada dodate drugi veb segment na dno zone, njegov indeks zone je 1. Da biste premestili drugi veb segment na vrh zone, otkucajte 0, a zatim otkucajte 1 za prvi veb segment.

Napomena: Svaki veb segment u zoni mora imati jedinstvenu vrednost indeksa zone. Zbog toga promena vrednosti indeksa zone za trenutni veb segment može da promeni vrednost indeksa zone za druge veb segmente u toj zoni.

Napredna instalacija

Svojstvo

Opis

Dozvoli umanjivanje

Navodi da li je veb segment moguće umanjiti.

Dozvoli zatvaranje

Navodi da li je veb segment moguće ukloniti sa stranice sa veb segmentima.

Dozvoli skrivanje

Navodi da li je veb segment moguće sakriti.

Dozvoli promenu zone

Navodi da li je veb segment moguće premestiti u drugu zonu.

Dozvoli veze

Navodi da li veb segment može da učestvuje u vezama sa drugim veb segmentima.

Dozvoli uređivanje u ličnom prikazu

Navodi da li je svojstva veb segmenta moguće izmeniti u ličnom prikazu.

Režim izvoza

Navodi nivo podataka koji može da se izveze za ovaj veb segment. U zavisnosti od konfiguracije, ova postavka možda neće biti dostupna.

URL naslova

Navodi URL datoteke koja sadrži dodatne informacije o veb segmentu. Datoteka se prikazuje u posebnom prozoru pregledača kada kliknete na naslov veb segmenta.

Polje „Opis“

Navodi ekransku napomenu koja se pojavljuje kada postavite pokazivač miša na naslov veb segmenta ili ikonu veb segmenta. Vrednost ovog svojstva se koristi kada tražite veb segmente pomoću komande Pretraži u meniju Pronalaženje veb segmenata u oknu sa alatkama u sledećim galerijama veb segmenata: Lokacija, Virtuelni server i stranica sa veb segmentima.

URL pomoći

Navodi lokaciju datoteke koja sadrži informacije pomoći za veb segment. Informacije pomoći prikazuju se u posebnom prozoru pregledača kada u meniju veb segmenta izaberete komandu Pomoć.

Režim pomoći

Navodi način na koji pregledač prikazuje sadržaj pomoći za veb segment.

Izaberite jednu od sledećih opcija:

 • Modalni Otvara poseban prozor pregledača ako pregledač ima tu mogućnost. Korisnik mora da zatvori prozor pre vraćanja na veb stranicu.

 • Bez određenog režima Otvara poseban prozor pregledača ako pregledač ima tu mogućnost. Korisnik ne mora da zatvori prozor pre vraćanja na veb stranicu. Ovo je podrazumevana vrednost.

 • Navigacija Otvara veb stranicu u trenutnom prozoru pregledača.

Napomena: Iako prilagođeni Microsoft ASP.NET veb segmenti podržavaju ovo svojstvo, podrazumevane Windows SharePoint Services 3.0 teme pomoći otvoriće se samo u odvojenom prozoru pregledača.

URL slike ikone kataloga

Navodi lokaciju datoteke koja sadrži sliku koja će se koristiti kao ikona veb segmenta na listi veb segmenata. Veličina slike mora da bude 16 puta 16 piksela.

URL slike ikone naslova

Navodi lokaciju datoteke koja sadrži sliku koja će se koristiti na naslovnoj traci veb segmenta. Veličina slike mora da bude 16 puta 16 piksela.

Poruka o grešci pri uvozu

Navodi poruku koja se pojavljuje ako postoji problem pri uvozu veb segmenta.

Vrh stranice

Napomena: Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×