Vremenska inteligencija u programskom dodatku Power Pivot u programu Excel

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Data Analysis Expressions (DAX) koji sadrži 35 funkcije posebno za ukupnih vrednosti i poređenje podataka tokom vremena. Za razliku od je DAX funkcije datuma i vremena, vremenske inteligencije funkcije i nemam nešto slično kao u programu Excel. To je zato što funkcije vremenske inteligencije rad sa podacima koji se neprestano menja, u zavisnosti od konteksta potvrdite izbor u izvedenim tabelama i Power View vizuelizacije.

Da biste radili sa funkcije vremenske inteligencije, morate da imate tabelu sa datumima uključene u Model podataka. Tabele sa datumima mora da sadrži kolonu sa jednim redom za svaki dan za svaku godinu uključene u vašim podacima. U ovoj koloni se smatra koloni datum (iako može da se zove bilo). Mnoge funkcije vremenske inteligencije zahtevaju kolone "datum" da biste izračunali prema datume koji ste izabrali kao polja u izveštaju. Na primer, ako imate meru koja izračunava zatvorenu kvartal krajnji saldo koristeći funkciju CLOSINGBALANCEQTR u redosledu za Power Pivot da znam kada je na kraj kvartala je, to morate da uključite referencu kolone "datum" u tabeli sa datumima znati kada kvartala počinje i završava se. Da biste saznali više o tabela sa datumima, pogledajte razumevanje i kreiranje tabela sa datumima u programskom dodatku PowerPivot u programu Excel.

Funkcije

Funkcije koje vraćaju jedan datum

U toj kategoriji vraćaju jedan datum. Rezultat može se koristi kao argumenti za druge funkcije.

Prva dva funkcije u toj kategoriji vraćaju prvi ili poslednji datum u kolona_datuma u trenutnom kontekstu. To može biti koristan kada želite da pronađete prvi ili poslednji datum na koji ste imali transakcija određenog tipa. Ove funkcije se samo jedan argument, ime kolone "datum" u tabela sa datumima.

Sledeće dve funkcije u toj kategoriji pronađite prvi ili poslednji datum (ili bilo koju drugu kolonu vrednost kao i) gde izraz ima vrednost koja nije prazno. Ovo se najčešće koristi u situacijama kao što su zalihe, gde želite da dobiju poslednje iznos zaliha i ne znate kada je poslednji zaliha snimljena.

Šest dodatne funkcije koje vraćaju jedan datum su funkcije koje vraćaju prvi ili poslednji datum u mesecu, kvartalu ili godini u trenutnom kontekstu izračunavanja.

Funkcije koje vraćaju tabelu datuma

Postoji 16 vremenske inteligencije funkcije koje vraćaju tabelu sa datumima. Najčešće, ove funkcije će se koristiti kao argument za funkciju CALCULATE SetFilter. Kao i sve funkcije vremenske inteligencije u Dax jeziku, svaka funkcija uzima kolonu datum kao jedan od svojih argumenata.

Prvih osam funkcije u toj kategoriji početak kolone datuma u trenutnom kontekstu. Na primer, ako koristite meru u izvedenoj tabeli, postoji meseca ili godine na kartici oznake kolona ili oznake redova. Neto efekat je kolone "datum" se filtrira da uključite samo datum za trenutni kontekst. Počevši od tog trenutni kontekst, te osam funkcije zatim izračunavanje prethodni (ili sledeći) dan, mesecu, kvartalu ili godina i vratite se one datume u obliku jedne kolone tabele. „Prethodni” funkcije rade unazad iz prvi datum u trenutnom kontekstu, i funkcije „sledeći” dalje od poslednjeg datuma u trenutnom kontekstu.

Sledeća četiri funkcije u toj kategoriji su slične, ali umesto izračunavanja na prethodni (ili sledeći) vreme, oni izračunavanje skupa datuma u periodu koji je „meseca do danas” (ili kvartala do danas, ili godine do danas, ili na isti period prethodne godine). Sve ove funkcije obavljaju njihove izračunavanja korišćenjem poslednji datum u trenutnom kontekstu. Imajte na umu da SAMEPERIODLASTYEAR zahteva da trenutni kontekst sadrži celovitim skupom datuma. Ako je trenutni kontekst ne celovitim skupom datuma, SAMEPERIODLASTYEAR će vratiti grešku.

Poslednja četiri funkcije u toj kategoriji su malo složeniji, a takođe malo moćnije. Ove funkcije se koriste za prebacuju iz skupa datuma koji se nalaze u trenutnom kontekstu za novi skup datume.

 • DATEADD (Kolona_datuma, broj_intervala, Interval)

 • DATESBETWEEN (Kolona_datuma, datum_početka, datum_završetka)

 • DATESINPERIOD (Kolona_datuma, datum_početka, broj_intervala, Interval)

DATESBETWEEN izračunava skupa datuma između navedenog početnog datuma i datuma završetka. Preostali tri funkcije prebacuju neki broj vremenskih intervala iz trenutni kontekst. Interval može biti dan "," mesec "," Kvartal "ili" godina. Ove funkcije omogućavaju da prebacuju vremenski interval za izračunavanje tako što ćete nešto od sledećeg:

 • Pomeranje unazad za dve godine

 • Pomeranje unazad za jedan mesec

 • Pomeranje unapred za tri kvartala

 • Pomeranje unazad za 14 dana

 • Pomeranje unapred za 28 dana

U svakom slučaju, treba samo da navedete koje period i koliko te intervala da pomerite. Pozitivan intervala će prelazak na vreme, dok negativni intervala će povratak u vremenu. Interval samu naveo ključnu reč za dan, mesecu, KVARTALU ili godine. Ove ključne reči koje nisu niske, tako da ne treba da budu pod znake navoda.

Funkcije koje procenjuju izraze tokom vremenskog perioda

Ovu kategoriju funkcija procena izraza tokom navedenog vremenskog perioda. Možete da izvršite pomoću izračunavanje i druge funkcije vremenske inteligencije isto. Na primer,

= TOTALMTD (izraz, kolona_datuma [, SetFilter])

precizno isti je kao:

= CALCULATE (izraz, DATESMTD (kolona_datuma) [, SetFilter])

Međutim, je lakše koristiti ove funkcije vremenske inteligencije kada su prikladne za problem koji treba rešiti:

 • TOTALMTD (Izraz, kolona_datuma [, SetFilter])

 • TOTALQTD (Izraz, kolona_datuma [, SetFilter])

 • TOTALYTD (Izraz, kolona_datuma [, SetFilter] [, godina_datum]) *

Takođe u toj kategoriji su grupe funkcija koje izračunavaju otvorene i zatvorene salda. Postoje određena koncepata koje bi trebalo da razumete sa te određene funkcije. Na prvom mestu, mislite očigledno, Početni saldo za bilo koji period je isto kao saldo zatvaranja u prethodnom periodu. Saldo zatvaranja uključuje sve podatke do kraja perioda, dok Početni saldo ne uključuje sve podatke iz u trenutnom periodu.

Ove funkcije je uvek daju vrednost izraza izračunatog za određene tačke u vremenu. Tačke u vreme stalo nam je uvek poslednju vrednost mogući datum u kalendaru periodu. Početni saldo je zasnovan na poslednji datum u prethodnom periodu dok saldo zatvaranja je zasnovan na poslednji datum u trenutnom periodu. Tekući period uvek određen je poslednji datum u kontekstu trenutnog datuma.

Dodatni resursi

Članci: razumevanje i kreiranje tabela sa datumima u programskom dodatku PowerPivot u programu Excel

Referenca: referenca za DAX funkcijuna lokaciji Office.com

Uzorci: profitu i gubitku modelovanje i analiza podataka pomoću programskog dodatka Microsoft PowerPivot u programu Excel

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×