Vodič kroz prve korake u usluzi Microsoft Teams za predavače

Vodič kroz prve korake u usluzi Microsoft Teams za predavače

Prvi koraci u digitalnom čvorištu za nastavu i učenje u usluzi Office 365 Education.

Lako upravljajte tokom posla razreda dok podstičete svakog studenta da se glasno izrazi

„Microsoft Teams je svakom studentu – čak i najtišima – dao pravo glasa u mojoj učionici“. – nastavnik osnovne škole

Microsoft Teams je digitalno čvorište koje spaja razgovore, sastanke, datoteke i aplikacije u okviru jedinstvenog iskustva u usluzi Office 365 Education. Teams omogućava nastavnicima da brzo i lako prelaze sa razgovora na kreiranje sadržaja uz kontekst, kontinuitet i transparentnost. Teams zadovoljava jedinstvene potrebe različitih grupa i omogućava im da lako sarađuju i završavaju obaveze:

 • Upravljajte projektima, zadacima i sadržajem pomoću aplikacija koje svakodnevno koristite – dostupnim u jednom prilagođenom radnom prostoru

 • Budite u toku uz informacije i ispravke u realnom vremenu koje se dele u neprekidnim razgovorima tima, privatnim ćaskanjima (oni, po potrebi, mogu da se moderišu), sastancima tima i na drugim kanalima

 • Podržavajte sveobuhvatnu saradnju i besprekorna iskustva sa integrisanim aplikacijama iz usluge Office 365, kao što su Word, Excel, PowerPoint i OneNote beležnica za razred, i partnerima u obrazovanju, kao što su busuu, Canvas, Flipgrid i Kahoot!

Napomena: Office 365 Education sada obuhvata Teams. To znači da je usluga Teams besplatna za celokupno fakultetsko i nastavno osoblje i studente putem usluge Office 365 Education!

U dolenavedenoj tabeli je opisano nekoliko primera koji ilustruju kako nastavnici mogu da sarađuju u usluzi Teams, kako bi potpomogli inovativne metode nastave i najbolje prakse u učionicama i školama koje sarađuju.

Saznajte više o novim iskustvima u usluzi Teams namenjenoj nastavnicima, studentima i nastavnom osoblju!

Scenario

Opis

Podsticajna iskustva u učionici

Uštedite vreme i lako organizujte diskusije u učionici, upravljajte zadacima i sarađujte sa studentima kako biste kreirali personalizovana okruženja za učenje i zadovoljili jedinstvene potrebe studenata za učenjem i razvojem.

Planiranje lekcija

Razvoj nastavnih planova za različite oblasti i nivoe razreda zahteva efikasnu komunikaciju i saradnju među nastavnicima u celoj školi ili okrugu.

Profesionalne obrazovne zajednice

Sarađujte u profesionalnim obrazovnim zajednicama (PLC-ovi) i delite najbolje prakse kako biste doprineli oblikovanju profesionalnih mogućnosti za razvoj i podržali svoje kolege.

Programi vannastavnih aktivnosti

Nedavna studija je otkrila da programi znatno poboljšavaju znanje potrebno za MINT karijeru (80%) studenata, promovišu pozitivniji stav o MINT-u (78%) i povećavaju istrajnost i sposobnost kritičkog razmišljanja (72%)1. Nastavnici mogu da sarađuju na stalnom kreiranju uzbudljivih i stimulativnih aktivnosti kako bi podstakli studente na učešće u ovim važnim, dobrovoljnim programima.

¹Hinton, M. (mart 2017.). Studija povezuje programe vannastavnih aktivnosti sa poboljšanim MINT znanjem. Sedmica obrazovanja. Preuzeto sa adrese http://blogs.edweek.org/edweek/time_and_learning/2017/03/new_study_examines_link_between_after-school_programs_stem_knowledge.html?cmp=eml-enl-eu-news3

Razumevanje timova

Možete da kreirate timove za različite blokove predavanja, projekte, aktivnosti (po potrebi) i da pozivate druge u školi ili okrugu da se pridruže kao članovi tima. Timovi mogu da se kreiraju i na osnovu postojećih Office 365 grupa, a sve promene unete u Office 365 grupe automatski će se sinhronizovati u usluzi Teams. To pojednostavljuje proces pozivanja članova tima i upravljanja njima i čuva datoteke grupe u usluzi Teams.

Na primer, pojedinačni razredi mogu dalje da se organizuju u kanale koji sadrže kartice za razgovore, datoteke, beleške i drugo. Kanali mogu da se kreiraju na osnovu različitih potreba razreda, npr. po jedinici, oblasti ili grupi zasnovanoj na projektu. Kartice omogućavaju razredu da otprema, pregleda, uređuje datoteke, beleške i prilagođeni sadržaj (poput dokumenata, unakrsnih tabela, prezentacija, video zapisa, spoljnih veza, drugih aplikacija i mnogo toga drugog). Ovaj sadržaj je zahvaljujući tome lako pristupačan svima u razredu.

Navigacija

Savet: Podešavanje usluge Teams na mobilnom uređaju je jednostavno i omogućava praktičan kontakt sa razredom sa bilo kog mesta, u bilo koje vreme i na bilo kom uređaju. Teams možete da preuzmete iz Windows prodavnice (Windows Phone), App Store (Apple iOS) ili Google Play (Android).

Predstavljanje usluge Teams razredu

Počnite sa uvodnim sastankom kako biste postavili očekivanja, pružili uputstva i predstavili osnove usluge Teams. Zatražite od svog razreda da koristi Teams kao primarnu alatku za komunikacije i saradnju za timske aktivnosti.

Prilagođavanje usluge Teams za jedinstveni scenario

Uspešnim timovima su potrebne jednostavne i intuitivne alatke koje omogućavaju brzu i efikasnu komunikaciju, kao i saradnju. Bilo da pripramate nastavne planove, kreirate personalizovano okruženje za učenje, razvijate program vannastavnih aktivnosti, upravljate bilo kojom drugom timskom aktivnošću ili projektom, Teams može da vam pomogne da se uspešno organizujete. U sledećim koracima ćemo vam pokazati kako da počnete i prilagodite Teams scenariju svog razreda.

Kreiranje tima i pozivanje članova tima

 1. Da biste pokrenuli Teams, idite na pokretanje aplikacija – „vafl“ Ikona pokretanja aplikacija u usluzi Office 365 – u gornjem levom uglu usluge Office 365 Education i kliknite na Teams da biste otvorili aplikaciju (ili je preuzeli na stoni računar).

  Pokretanje aplikacija u usluzi Office 365 sa istaknutom aplikacijom Microsoft Teams

  Napomena: Ako imate problema sa pristupanjem usluzi Teams, obratite se IT administratoru kako biste se uverili da imate odgovarajuću licencu.

 2. Kliknite na dugme Pridruži se ili kreiraj tim u dnu liste kanala u usluzi Teams

 3. Kliknite na dugme Kreiraj tim, a zatim izaberite stavku Razredi.

  Izbor tima

  Napomena: Ako vaša škola koristi uslugu sinhronizacije školskih podataka, vaši razredi će biti automatski kreirani sa spiskovima studenata povezanim sa školskim informacionim sistemom kako ne biste morali da brinete o ovom koraku.

 4. U prozoru Kreiranje tima imenujte zazred i napišite kratak opis koji objašnjava svrhu tog razreda, a zatim kliknite na dugme Sledeće.

  Ime i opis

  Napomena: Ostavite opciju „Privatnost“ podešenu na „Privatno – samo vlasnici timova mogu da dodaju članove“ (ovu postavku možete, po potrebi, naknadno da izmenite).

  Savet: Pre nego što započnete obuku razreda, prilagodite podešavanje usluge Teams. Za početak kreirajte razred, podesite nekoliko kanala i dodajte nekoliko kartica. Potom dodajte nekoliko kartica sa relevantnim, podsticajnim i korisnim sadržajem.

 5. Lako možete da dodajete osobe, grupe i liste distribucije iz škole ili okruga. Kada počnete da kucate imena, pojaviće se padajuća lista osoba u direktorijumu e-pošte koja odgovara onom što pišete. Kliknite na dugme Dodaj da biste dodali članove tima ili na dugme Preskoči da biste ih dodali kasnije ako prvo želite da podesite sadržaj (preporučeno).

  Dodavanje članova

Kreirajte nekoliko ključnih kanala i neke kartice sa sjajnim sadržajem

Kada kreirate novi razred, kanal „Opšte“ se automatski dodaje u razred. Možete da kreirate dodatne kanale kako bi razred bio organizovan. Prema podrazumevanim postavkama, ovim kanalima mogu da pristupaju svi članovi tima.

Kartice

Savet: Postavljajte Teams savete za obuku i objave na kanalu „Opšte“ radi lakog snalaženja. To će biti praktično mesto na kom će ceo razred moći da pronađe pomoć i uputstva, a naročito korisno za nove članove koji se pridružuju usluzi Teams.

 1. Da biste kreirali dodatne kanale, izaberite tri tačke (...) pored imena svog tima na listi kanala.

 2. Izaberite stavku Dodaj kanal u padajućem meniju.

  Dodavanje kanala
 3. U dijalogu imenujte kanal i napišite kratak opis koji objašnjava svrhu kanala, a zatim kliknite na dugme Dodaj.

  Kreiranje kanala

  Savet: Kada kreirate nekoliko kanala, možete da dodate na njih neki stvarni sadržaj kako vaš razred ne bi video praznu stranicu prilikom prvog prijavljivanja. Na primer, možete da započnete novi razgovor objavljivanjem nekoliko pitanja na svakom kanalu kako biste pokrenuli nekoliko diskusija i @pomenite određene članove razreda da biste ih uvukli u razgovor.

 4. Kada je reč o pojedinačnim kanalima, možete da kreirate kartice za različit sadržaj i aplikacije. Na svakom kanalu se kreira nekoliko različitih kartica, kao što su „Razgovori“, „Datoteke“, „Beležnice za razred“ i „Zadaci“. Da biste kreirali novu karticu, izaberite znak + sa desne strane podrazumevanih kartica, a zatim izaberite aplikaciju ili datoteku za karticu (kao što su Word ili Planner), imenujte je i kliknite na dugme Sačuvaj.

  Kanal Dodavanje kartice

  Napomena: Koraci za podešavanje nekih aplikacija i usluga mogu neznatno da odstupaju od uputstava koja su ovde navedena.

 5. Da biste kreirali novu karticu koja direktno vodi do određene datoteke (kao što je nastavni plan ili struktura ili interaktivna prezentacija za razred), kliknite na znak + sa desne strane podrazumevanih kartica, zatim izaberite aplikaciju za tip datoteke (poput Word dokumenta, Excel unakrsne tabele ili PowerPoint prezentacije), potražite ime datoteke pod stavkom „Datoteke“, imenujte karticu i kliknite na dugme Sačuvaj.

  Word

  Savet: Postojeću OneNote beležnicu za razred sa SharePoint lokacije ili druge veb lokacije (ikona globusa) možete da zakačite direktno za svoj kanal kao karticu radi jednostavnog pristupa tima.

Premeštanje razgovora putem e-pošte u Teams

Možete da šaljete e-poruke na kanal u usluzi Teams kako bi sve komunikacije razreda bile organizovane i dostupne za pristup na jednom mestu.

 1. Da biste kreirali e-adresu za kanal, izaberite tri tačke (...) sa desne strane kanala.

 2. Potom izaberite Nabavi e-adresu u padajućem meniju.

 3. i na kraju kliknite na dugme Kopiraj i sačuvajte e-adresu na listi kontakata ili u adresaru za e-poštu.

  E-adresa

  Savet: Prosleđujte e-poruke na kanal da biste nastavili diskusije u usluzi Teams.

 4. Možete da kliknete na vezu napredne postavke u prozoru Nabavi e-adresu da biste ograničili ko može da šalje e-poruke timu (npr. svako, samo članovi tima ili samo e-poruke poslate sa određenih domena).

  Preuzimanje e-pošte

  Savet: Ograničavanjem osoba koje mogu da šalju e-poruke na kanal smanjiće se verovatnoća prijema bezvredne pošte ili phishing e-poruka u usluzi Teams.

 5. Postavke za obaveštenja putem e-pošte za različite događaje (kao što su lična @pominjanja ili odgovori na razgovore koje započnete) možete da prilagodite tako što ćete kliknuti na sliku profila u donjem levom uglu usluge Teams, a zatim u padajućem meniju izabrati stavku „Obaveštenja“.

  Obaveštenja

Kreiranje zadataka za razred

 1. Da biste kreirali zadatke u usluzi Teams, izaberite karticu Zadaci na kartici razreda.

 2. Kliknite na dugme Kreiraj u gornjem desnom uglu, a zatim izaberite stavku Novi zadatak.

  Kliknite na dugme „Kreiraj“, a zatim izaberite stavku „Novi zadatak“.
 3. U prozoru Novi zadatak dodajte detalje zadatka i priložite referentni materijal za studente. Možete da isplanirate krajnji rok i vreme dospeća, pa čak i da odlučite da li ćete dozvoliti kasne predaje.

 4. Kada završite, kliknite na dugme Dodeli.

  Unesite sve detalje o zadatku, a zatim kliknite na dugme „Dodeli“.

  Savet: Zadatak možete da sačuvate kao radnu verziju ako još uvek niste spremni za njegovo distribuiranje. Samo se kasnije vratite na karticu Zadaci radi dodele.

 5. Da biste pregledali i ocenili studentske radove, vratite se na karticu Zadaci u svom razredu.

 6. Izaberite stavku Redigovanje da biste videli sve zadatke koje su vaši studenti predali.

  Povratne informacije i beleške možete da unesete dalje na listi ili da izaberete predati zadatak pojedinačnog studenta kako biste videli njegov zadatak. Možete i direktno iz tog prikaza brzo i lako da dođete do drugih studenata.

  Pogledajte, označite i ocenite studentske zadatke koje su vam prosledili.

Ostavljanje komentara za studente

Možete da se susretnete sa scenarijima u kojima treba direktno da odgovorite studentu (ili on treba da odgovori vama), ali funkcija ćaskanja je onemogućena. Neka vas to ne brine jer uvek možete da upotrebite funkciju @pominjanja u usluzi Teams. Samo upotrebite znak „@“ i unesite ime studenta, a zatim otkucajte komentar – taj student će biti obavešten da ste mu odgovorili. Imajte u vidu da ovo nije privatna poruka i da će moći da je vide svi studenti i predavači. 

Oporavak izbrisanih timova i kanala

Izbrisani timovi i kanali mogu da se oporave. Da biste to uradili:

 1. Kliknite na dugme Datoteke na levoj strani ekrana, a zatim pod stavkom Skladište u oblaku izaberite OneDrive.
  OneDrive

 2. Izaberite opciju Otvori u usluzi OneDrive.
  otvori u usluzi OneDrive

 3. Potom izaberite stavku Korpa za otpatke da biste potražili izbrisane beležnice i drugi sadržaj. 
  Korpa za otpatke

Arhiviranje sadržaja

Trenutno ne postoji način za arhiviranje sadržaja.  Međutim, ako želite da sačuvate beležnice nakon završetka semestra (kvartal), možete da dodate tim i označite ga sa „Arhivirano“ ili da uklonite kanale i kasnije ih vratite u OneDrive skladištu u oblaku (koraci su navedeni iznad). 

Pregled informacija o usluzi Teams

 • Teams je digitalno čvorište za nastavu i učenje koje je u potpunosti integrisano sa uslugom Office 365 Education, pa članovi tima mogu lako da komuniciraju i sarađuju koristeći poznate Office 365 aplikacije, kao što su Word, Excel, OneNote beležnica za razred i PowerPoint. Usluga Teams je besplatna za pretplatnike na Office 365 za obrazovanje, pa možete odmah da počnete!

 • Možete da organizujete tim pomoću prilagođenih kanala i kartica kako biste ispunili zahteve za saradnju. Kartice mogu direktno da vode do datoteka i sadržaja, odnosno do Office 365 aplikacija, kao što su Planner i PowerBI ili aplikacija za obrazovanje, kao što su Flipgrid, Quizlet i Nearpod!

 • Premestite e-poruke u Teams kako biste sve razgovore sa razredom čuvali na jednom mestu.

 • Kreirajte zadatke da biste lako upravljali celokupnim tokom posla razreda – za tren oka pređite sa kreiranja i distribucije na ocenjivanje i povratne informacije.

 • Više o novim iskustvima u usluzi Teams možete da pročitate u okviru Office 365 Educationovde na blogu za obrazovanje.

 • Istražite centar za pomoć za Microsoft obrazovanje ako vam zatreba pomoć u vezi sa drugim temama.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×