Video zapis: podešavanje izvora zapisa za obrazac ili izveštaj

Your browser does not support video. Install Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player, or Internet Explorer 9.

Izvor zapisa je tabela, upit ili SQL instrukcija koja sadrži stvarne podatke koji se prikazuju u obrascu ili izveštaju. Za obrazac ili izveštaj koji prikazuje zapise kaže se da je „povezan“ sa izvorom zapisa. Ako ne postoji izvor zapisa, kaže se da je obrazac ili izveštaj „nepovezan“.

U video zapisu

Podešavanje svojstva „Izvor zapisa“ obrasca ili izveštaja

Napomena: promena izvora zapisa postojećeg objekta može da ga učini neupotrebljivim, tako da treba da se uverite da ste napravili rezervnu kopiju svih objekata koje planirate da promenite.

 1. Otvorite obrazac ili izveštaj u prikazu rasporeda.

 2. Kliknite desnim tasterom miša bilo gde na objektu i izaberite stavke Svojstva obrasca ili Svojstva izveštaja, u zavisnosti od tipa objekta sa kojim radite.

  Access prikazuje list sa svojstvima. Svojstvo Izvor zapisa dostupno je na vrhu kartice Sve. Ako je svojstvo Izvor zapisaprazno, to znači da je objekat obrasca ili izveštaja nepovezan.

 3. Kliknite na polje svojstva Izvor zapisa, a zatim kliknite na strelicu padajućeg menija da biste prikazali listu tabela i imenovanih upita.

 1. Ako neka od tabela ili neki od upita na padajućoj listi sadrže polja koja želite da prikažete na objektu, izaberite ih sa liste. Ako nije tako, izaberite tabelu koja sadrži neka od željenih polja i kliknite na dugme Napravi Slika dugmeta da biste kreirali upit koji sadrži druge tabele koje su vam potrebne.

Napomene

 • Ako polje svojstva Izvor zapisa sadrži ime tabele, klik na dugme Napravi Slika dugmeta omogućava vam da kreirate upit koji sadrži tu tabelu. Ako želite, u upit možete da dodate druge srodne tabele.

 • Ako polje Izvor zapisa sadrži ime upita ili SQL instrukciju, klik na dugme Napravi Slika dugmeta otvara taj upit u graditelju upita kako biste mogli da ga uredite.

 • Ukoliko kreirate ili uredite upit koji će se koristiti kao izvor zapisa, možete da ga sačuvate kao imenovani upit (u tom slučaju će moći da ga koriste drugi objekti u bazi podataka) ili možete da ga sačuvate kao SQL instrukciju u svojstvu Izvor zapisa obrasca ili izveštaja (u tom slučaju neće moći da ga koriste drugi objekti).

  Da biste upit sačuvali kao imenovani upit:

  1. Na kartici Dizajn, u grupi Zatvaranje kliknite na dugme Sačuvaj kao.

  2. Otkucajte ime za upit i kliknite na dugme „U redu“.


Da biste upit sačuvali kao SQL instrukciju u svojstvu objekta Izvor kontrole:

 • Na kartici Dizajn, u grupi Zatvaranje kliknite na dugme Zatvori.

U dijalogu sa pitanjem želite li da sačuvate promene napravljene u SQL instrukciji i ažurirate svojstvo, kliknite na dugme Da.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×