Video: Uvod u izradu makroa

Your browser does not support video. Install Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player, or Internet Explorer 9.

U programu Access 2010 cenjena izrada makroa dobija novi izgled i razne nove funkcije. Na primer, uslovne izjave su fleksibilnije i jednostavnije za upotrebu, radnje makroa se lakše pronalaze, a IntelliSense vam pomaže da lakše otkucate izraze. Pogledajte ovu demonstraciju za brzo upoznavanje.

U video zapisu

Saznajte delove izrade makroa

Koristite ovu proceduru da biste se upoznali sa izradom makroa i osnovnim zadacima za izradu makroa.

 1. Na kartici Kreiranje, u grupi Makroi i kôd izaberite stavku Makro.

 2. Access otvara izradu makroa i postavlja kursor na padajuću listu Dodaj novu radnju u oknu sa makroima.

 3. Dodajte radnje u makro tako što ćete uraditi nešto od sledećeg:

  • Izaberite makro sa padajuće liste „Dodaj novu radnju“.

  • Razvijte liste radnji u oknu „Katalog radnji“ i kliknite dvaput na radnje ili ih prevucite da biste ih dodali u okno sa makroima.

Napomena:  Ako se okno „Katalog radnji“ ne prikazuje, na kartici Dizajn, u grupi Prikaži/sakrij izaberite stavku Katalog radnji.

 1. Popunite argumente za svaku radnju tako što ćete izabrati radnju u oknu sa makroima i otkucati argumente u polja ili tako što ćete izabrati vrednosti sa padajućih lista.

Pronalaženje radnji u katalogu radnji

Da biste brže pronašli radnje, otkucajte termin za pretragu u polju „Pretraži“ na vrhu okna „Katalog radnji“. Access filtrira listu da bi prikazao sve radnje koje se podudaraju sa kriterijumima. Da biste uklonili termine za pretragu i prikazali sve radnje makroa, kliknite na dugme „Otkaži“ pored polja za pretragu.

Napomena:  Ako se okno „Katalog radnji“ ne prikazuje, na kartici Dizajn, u grupi Prikaži/sakrij izaberite stavku Katalog radnji.

Ostali osnovni zadaci

 • Da biste prikazali ostale makroe koje ste već kreirali u trenutnoj bazi podataka i ponovo ih koristili u trenutnom makrou, razvijte čvor U ovoj bazi podataka u katalogu radnji. Ako prevučete makro u okno sa makroima, Access kopira radnje iz tog makroa u trenutni makro.

 • Da biste premestili radnju, prevucite je nagore ili nadole u oknu sa makroima ili kliknite na strelicu nagore ili nadole da biste je premeštali za jedan po jedan položaj.

 • Da biste izbrisali radnju, kliknite na dugme „Izbriši“ (X) u gornjem desnom uglu radnje.

 • Da biste kontrolisali nivo detalja koji su prikazani u oknu sa makroima, na kartici Dizajn, u grupi Skupi/razvij kliknite na dugme Razvij… ili Skupi… da biste prikazali željeni nivo detalja.

 • Možete koristiti blokove Ako da biste kontrolisali tok makroa. U oknu „Katalog radnji“, u okviru Tok programa prevucite ili kliknite dvaput na blok Ako da biste ga dodali u makro, a zatim dodajte radnje u tom bloku. Da biste dodali granu „Drugo“ ili „Drugo ako“, izaberite blok „Ako“, a zatim u donjem desnom uglu bloka izaberite stavku Dodaj drugo ili Dodaj drugo ako.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×