Više o validacije podataka

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Napomena : Ovo je napredno tema o validaciji podataka. Uvod u validacije podataka i kako da proverite valjanost ćeliju ili opseg, u članku Dodavanje validacije podataka u ćeliju ili opseg.

Validacija podataka možete da koristite da biste ograničili tip podataka ili vrednosti koje korisnici unose u ćelije. Na primer, možda koristite proveru valjanosti podataka da biste izračunali maksimalno dozvoljenih vrednost u ćeliji na osnovu vrednosti na drugom mestu u radnoj svesci. U sledećem primeru, korisnik ima otkucane abc, koji nije prihvatljiv vrednost u tu ćeliju.

Primer nevažeći ulaznu poruku

Unos poruke prikazuje kada korisnici izaberite ćeliju

Kada je validacija podataka korisna?

Validacija podatka je dragocena kada želite da delite radnu svesku sa drugima, a želite da podaci uneti da budu tačni i dosledni. Između ostalog, možete da koristite proveru valjanosti podataka za sledeće:

 • Ograničavanje unosa u unapred definisanim stavkama na listi– na primer, možete da ograničite korisnika sektoru izbora računovodstveni platni spisak, HR, da nabrojimo nekoliko.

 • Ograničavanje brojeva izvan određenog opsega– na primer, možete navesti maksimalni procenat unosa za zaposlenog godišnja osnova povećanje, hajde recimo 3% ili dozvoli samo ceo broj između 1 i 100.

 • Ograničavanje datuma izvan određenog vremenskog okvira– na primer, u zaposlenih vreme isključivanje zahteva, možete da sprečite nekoga izabrati datum pre današnjeg datuma.

 • Ograničavanje vremena izvan određenog vremenskog okvira– na primer, možete da navedete sastanak planiranja između 8:00 AM i 5:00 PM.

 • Ograničenje broja znakova teksta– na primer, možete da ograničite dozvoljeni tekst u ćeliji najviše 10 znakova.

 • Proveri valjanost podataka na osnovu formula ili vrednosti u druge ćelije– na primer, možete da koristite proveru valjanosti podataka da biste podesili maksimalno ograničenje za provizije i bonus na osnovu ukupne projektovanih plate vrednosti. Ako korisnici unesu više od iznosa ograničenje, vide poruku o grešci.

Unos validacije podataka i poruke o grešci

Možete odabrati da biste prikazali poruku unosa kada korisnik izabere ćelije. Unos poruke se obično koriste da nude korisnicima uputstva o tip podataka koji želite da ste uneli u ćeliji. Ovaj tip poruka se pojavljuje pored ćelije. Možete da premestite ovu poruku ako želite da i ona ostaje vidljiva dok se ne premestite u drugu ćeliju ili pritisnite taster Esc.

Za unos poruke prikazuje za ćeliju

Podesite unosa poruku u drugu karticu provere valjanosti podataka.

Postavke za unos poruke u dijalogu Validacija podataka

Kada korisnici se koristi za ulaznu poruku, možete da poništite opciju Prikaži ulaznu poruku prilikom izbora ćelije .

Takođe možete prikazati na Obaveštenje o grešci koja se pojavljuje tek pošto korisnici unesu nevažeće podatke.

Poruka upozorenja označeno nevažećih podataka

Možete odabrati neki od tri tipa obaveštenja o grešci:

Ikona

Tip

Koristite da biste

Ikona „Zaustavi“

Zaustavi

Sprečili korisnike da unose nevažeće podatke u ćeliji.

Zaustavljanje poruku upozorenja ima dve opcije: Pokušaj opet ili otkazivanje.

Ikona „Upozorenje“

Upozorenje

Upozori korisnika koji su uneti podaci nevažeći, bez ih sprečite da ga uneti.

Kada se pojavi poruka upozorenja obaveštenja, korisnici mogu kliknite na dugme da da biste prihvatili nevažeći unos, ne da biste uredili nevažeći unos ili Otkaži da biste uklonili nevažeće stavke.

Ikona „Informacije“

Informacije

Obavestite korisnike koji su uneti podaci nevažeći, bez ih sprečite da ga uneti. Ovaj tip obaveštenje o grešci se najčešće fleksibilno.

Kada se pojavi poruka upozorenja informacije , korisnici klikom na dugme u redu da biste prihvatili nevažeću vrednost ili Otkaži da biste ga odbacili.

Saveti za rad sa validacijom podataka

Koristite ove savete i trikove za rad sa validacijom podataka u programu Excel.

Napomena : Ako želite da koristite proveru valjanosti podataka sa radnim sveskama u Excel Services ili Excel Web App , moraćete da kreirate proveru valjanosti podataka u Excel verziji prvo.

 • Širina padajuće liste određena je lokacijom širinu ćeliju koja ima Validacija podataka. Možda ćete morati da podesite širinu te ćelije da biste sprečili odsecanje širine sa važećim stavkama koje su veća od širine padajuće liste.

 • Ako planirate da zaštitite radni list ili radnu svesku, zaštitite nakon što završite navesti postavke provere valjanosti. Uverite se da otključate sve važećim ćelijama pre nego što zaštitite radni list. U suprotnom, korisnici će moći da upišete podatke u ćelijama. U članku Zaštita radnog lista.

 • Ako planirate da delite radnu svesku, delite ga tek pošto završite sa navesti postavke provere valjanosti i zaštitu podataka. Kada delite radnu svesku, nećete moći da promenite postavke za validaciju, osim ako prestanete da delite.

 • Validaciju podataka možete primeniti na ćelije u koje su već uneti podaci. Međutim, Excel vas neće automatski obaveštavati o tome da postojeće ćelije sadrže nevažeće podatke. U ovom slučaju možete markirati nevažeće podatke tako što ćete programu Excel zadati komandu da ih zaokruži na radnom listu. Kada identifikujete nevažeće podatke, krugove ponovo možete sakriti. Ako ispravite nevažeći unos, krug će automatski nestati.

  Krug označava nevažećih podataka

  Da biste primenili krugova, izaberite ćelije koje želite da proverite i izaberite stavke podaci > Alatke za podatke > Validacija podataka > Krug nevažećih podataka.

  Krug nevažećih podataka na traci
 • Da biste brzo uklonili proveru valjanosti podataka za ćeliju, izaberite ga, a zatim pogledajte članak podataka > Alatke za podatke > Validacija podataka > postavke > Obriši sve.

 • Da biste na radnom listu pronašli ćelije koje sadrže validaciju podataka, na kartici Početak, u grupi Uređivanje kliknite na dugme Pronađi i izaberi, a zatim izaberite stavku Validacija podataka. Nakon što pronađete ćelije koje sadrže validaciju podataka, možete promeniti, kopirati ili ukloniti postavke validacije.

 • Kada kreirate padajuću listu, možete da koristite komandu " Definiši ime " ("formule ", Definisana imena grupa) da biste definisali ime opsega koji sadrži listu. Nakon što kreirate listu na drugom radnom listu, možete da sakrijete na radnom listu koja sadrži listu i zatim zaštiti radnu svesku tako da korisnici neće imati pristup na listi.

 • Ako promenite postavke validacije za neku ćeliju, promene automatski možete primeniti na sve druge ćelije koje imaju iste postavke. Da biste to uradili, na kartici Postavke potvrdite izbor u polju za potvrdu Primeni ove promene na sve druge ćelije sa istim postavkama.

 • Ako validacija podataka ne funkcioniše, uverite se u sledeće:

  • Korisnici ne kopiraju niti popunjavaju podatke - Validacija podataka je dizajniran da biste prikazali poruke i sprečili nevažeće unose samo kada korisnici upisuju podatke direktno u ćeliju. Kada se podaci se kopiraju ili popunjena, pojaviće se na poruke. Da biste sprečili korisnike da kopiranje i popunjavanje podataka tako što ćete prevlačenje i otpuštanje ćelija, izaberite stavke datoteka > Opcije > Više opcija > Opcije uređivanja > opozovite izbor u polju Omogući popunjavanjem i prevlačenje i otpuštanje ćelija potvrdite izbor u polju, a zatim zaštitite radni list.

  • Isključeno je ručno ponovno izračunavanje – ako ručno ponovno izračunavanje je uključena, neizračunate ćelije možete sprečiti podataka proverava se valjanost ispravno. Da biste isključili ručno ponovno izračunavanje, idite na karticu formule > grupa " Izračunavanje " > Opcije izračunavanja > izaberite stavku automatski.

  • Formule ne sadrže greške , uverite se da formule u važećim ćelijama ne dovode do grešaka, kao što su #REF! ili #DIV/0!. Excel zanemaruje proveru valjanosti podataka dok ne ispravite grešku.

  • Ćelije na koje formule upućuju su tačne – ako ćelija na koju se upućuje promeni tako da formula u proverenoj ćeliji izračuna nevažeći rezultat, neće pojaviti poruka o validaciji za ćeliju.

  • Možda an Excel tabela povezana sa SharePoint lokacijom – ne možete da dodate validacije podataka u Excel tabeli koja je povezana sa SharePoint lokacije. Da biste dodali Validacija podataka, morate da prekinete vezu sa Excel tabelom ili Konvertovanje Excel tabele u opseg.

  • Možda trenutno unosite podatke - komanda je Validacija podataka nije dostupna dok unosite podatke u ćeliji. Da biste završili sa unosom podataka, pritisnite taster Enter ili taster ESC da biste zatvorimo.

  • Radni list možda zaštićen ili se deli – ne možete da promenite postavke validacije podataka ako radnu svesku je ili zaštićen. Moraćete da opozovete deljenje ili uklanjanje zaštite radne sveske prvi put.

Kako da ažurirate i uklanjanje validacije podataka u radnoj svesci nasleđenih

Ako ste nasleđuju radne sveske sa validacijom podataka, možete da izmenite ili ga uklonite, osim ako je radni list zaštićen. Ako je zaštićena lozinkom da ne znate da trebalo bi da se obratite se vlasniku prethodne će vam pomoći da biste uklonili zaštitu radnom listu kao Excel ne treba da oporavi nepoznato ili izgubljene lozinke. Možete i da kopirate podatke u drugi radni list i zatim uklanjanje validacije podataka.

Ako vidite upozorenje o validacji podataka kada pokušate da unesete ili izmenite podatke u ćeliji, i niste sigurni šta možete da unesete, obratite se vlasniku radne sveske.

Da li imate pitanje za određenu funkciju?

Objavite pitanje na forumu Excel zajednice

Pomozite nam da poboljšamo Excel

Imate li predloge za to kako možemo da poboljšamo sledeću verziju programa Excel? Ako imate, pogledajte teme na lokaciji Excel User Voice.

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Takođe pogledajte

Primena validacije podataka na ćelije

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×