Uvodne napomene o RSS

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Really Simple Syndication (RSS) predstavlja sistem koji objavljivačima sadržaja omogućava da pretplatnicima stave na raspolaganje vesti, blogove i druge sadržaje. RSS sadržaje možete da pregledate u programu Microsoft Office Outlook 2007.

Ovaj članak sadrži:

Šta je to RSS?

Pronalaženje RSS feedova

Prikazivanje RSS feedova

Pribavljanje ispravki sadržaja

Podržani feedovi

Privatnosti

Šta je RSS?

RSS pruža pogodan način za izdavači sadržaja da distribuirate informacije u standardizovani format. Standardizovani XML format datoteke omogućava da bude objavljena jedanput i prikazali pomoću različitih programa kao što je Outlook informacije. Uobičajeni primer RSS sadržaja su izvori informacije kao što su naslovi vesti koje se često ažuriraju.

Prednost RSS je agregaciju celokupnog sadržaja sa nekoliko Web izvora na jednom mestu. Više ne morate da posetite različite Web lokacije da biste dobili najnovije informacije o temama koje interesovanja. Pomoću RSS se isporučuju rezimei sadržaja, a zatim odlučite koje članke želite da pročitate tako što ćete kliknuti na vezu.

RSS poruka

RSS sadržaj je obično zasnovan na tekstu, objavljuju različiti izvori, ali prvenstveno mediji i lični Web logovi – poznat i kao blogove. Blog može biti u odnosu na nalog na mreži. Kao popularan RSS povećava, nove tipove sadržaja pojavljuju, uključujući multimedijalne sadržaje. Deljenje ovog tipa sadržaja je poznato kao blogcasting ili podkast. Na primer, neki mediji nude audio kopiju pojedinačnih vesti.

Mehanizam za isporučivanje RSS sadržaja naziva se RSS feed. Postoji veliki broj RSS feedova koji sadrže naslove ili rezime sadržaja sa vezom do izvornog sadržaja. Feedovi mogu da obuhvataju i ceo sadržaj, kao i skoro sve tipove priloga. RSS feedovi su isto što i Web feedovi, XML feedovi, RSS kanali i distribuirani sadržaj.

Većina osoba iskoristite neku vrstu klijentskog softvera za čitanje RSS feedova. Ovi programi se nazivaju RSS agregatori ili RSS čitači. Outlook uključuje funkcionalnost u RSS agregator.

Overview of RSS

1. nakon što dodate RSS feeda u Outlook, prikazuje se u fasciklu RSS feeda u oknu za navigaciju. Kada otvorite fasciklu, prikazuju se najnovije stavke preuzete sa RSS feeda. Ove stavke mogu da sadrže samo naslove sa vezama na koje možete da kliknete da biste pročitali ceo članak.

2. outlook proverava RSS izdavač servera za nove i ažurirane stavke redovno.

3. na nove i ažurirane stavke se preuzimaju u Outlook koje su prikazane u fasciklu koja je povezana sa RSS feeda. Otvorite, pročitajte i brisanje ove RSS stavki, kao što biste bilo koju e-poruku. Čak možete da premeštate, Označavanje zastavicom ili prosledite informacije nekom drugom.

RSS izdavača koriste feedove kao način da biste prilagodili sadržaj za čitaoce i da ponudi veze svoje Veb lokacije. Za vas, RSS feedovi predstavljaju jednostavan način da nastavite sa Veb lokacije, vesti ili blogova koje često čitate. Umesto pregledanja Veba više Veb lokacijama, najnovije vesti ili ažuriranje sa tih lokacija vam automatski dolazi. Uporedite RSS feedovi da imaju sopstvene lične pomoćnika koji vesti ili piše rezimee Web sadržaja koja štedi vreme. Možete brzo da pogledate stavki koje vas interesuju, a zatim odlučite koje punu članaka za čitanje.

Kao i RSS feedovi opcionalni i zasnovani na pretplati, novi sadržaji vam je samo o temama koje vas interesuju. Izaberite koje RSS feedove pretplatiti i odlučujete koje želite da otkažete.

Jedna od prednosti pretplate na RSS Feed u odnosu na upisivanje za e-poštu biltena ili liste slanja jeste da ne unesete svoje ime, e-adresu ili druge lične informacije sa kim. Sadržaja izdavača ima nikako da kontaktirate, osim putem RSS feedova, kao i nemaju e-adrese. Oni takođe mogu da Dodaj informacijama o nekom drugom. Pogledajte odeljak privatnosti u nastavku ovog članka za više informacija.

Trenutno, većina RSS feedova su besplatne. Međutim neki sadržaj koji je povezan sa RSS feeda ili upućuje može da zahteva za pristup naknadi. Samo delo pretplate na RSS Feed u programu Outlook nikada ne koji je najvažniji nadoknadu. Ako treba da sadržaj koji treba da se platili, prvo će biti obavešten o trošak i od vas bude zatraženo da prosledite informacije o plaćanju sadržaja izdavaču. Razmislite o Outlook kao TV. Možete besplatno pogledajte neke kanale i treba da platite da biste pogledali neki drugi. Podesite kanal koji treba da platite ne možete da slike ili koštaju ništa osim ako ne pozovete dobavljača usluga i za plaćanje.

Vrh stranice

Pronalaženje RSS feedova

Ako već znate Veb adresu RSS Feed, poznat i kao URL, možete uneti URL ADRESE za RSS Feed direktno u programu Outlook. Da biste odmah počeli, pogledajte članak Dodavanje RSS feeda teme u odeljku Takođe pogledajte .

Međutim, ako ste novi u RSS ili želite da dodate RSS feedova u kolekciju lokacija, možete da otkrivate nove RSS feedove na nekoliko načina. Na nekim Web lokacijama, možda ćete videti Slika dugmeta , RSS dugme ili XML dugme . Kada kliknete na ovu dugmad u nekim Web pregledačima kao što je Microsoft Windows Internet Explorer 7, možete da se pretplatite na pridruženi feed.

Korisnici programa Outlook mogu da dele pojedinačne RSS feedova. Kada primite e-poruku za deljenje RSS, možete odabrati da automatski dodate feed sopstvenu listu RSS Feed.

Ako imate prijatelje koji već koriste RSS, oni možete da izvezete neke ili sve svoje informacije za RSS feedove u .opml datoteku za vas. Ovo je sjajan način da započnete na izgradnju kolekciju RSS Feed. Zatim možete da uvezete informacije u Outlook i izaberete RSS feedove koje želite.

RSS feedove možete da pronađete i pomoću lokacije za pretraživanje feedova. Postoji nekoliko Internet lokacija koje održavaju velike spiskove dostupnih RSS feedova kao što su Search 4 RSS.

Vrh stranice

Prikazivanje RSS feedova

Program koji je poznat kao RSS čitač, čitač feedova ili agregator možete periodično proveravati lokacije koje nude RSS i preuzeli ažurirani sadržaj. Većina osoba iskoristite neku vrstu klijentski softver za čitanje RSS feedova. Ovi programi se nazivaju RSS agregatori. Outlook uključuje funkcionalnost u RSS agregator. Svaka RSS stavka koju primite veoma je sličan e-poruci. Možete biti premeštene u fascikle, zastavicom, ili proslediti drugoj osobi.

Vrh stranice

Pribavljanje ispravki sadržaja

Kada se pretplatite na RSS Feed, Outlook periodično proverava da li RSS izdavač server za ažurirane objave. Koliko često se javlja ova provera određen je jedna od dve postavke – RSS izdavač preporuke ili postavki grupe za slanje/prijem. Više informacija o promeni postavki za RSS feedove koje se pretplatite, potražite u odeljku Takođe pogledajte .

RSS izdavača možete navesti maksimalnu učestalost sa kojim na proveri da li postoje nove objave trebalo bi da. Oni postavljaju ova ograničenja pomoći pri upravljanju zahtev na njihov server. Na primer, RSS Feed možda maksimalnu učestalost prozivanja od 60 minuta. Neki izdavači strogo nametanje ova ograničenja. Ako pokušate da biste proverili ispravke češće od navedenog ograničenja feeda, RSS izdavač možete privremeno zabrani pristup ili da otkažete pretplatu.

Količinu sadržaja koje primite isključivo zasnovane na RSS izdavač. Na nekim feedovima, kao što su naslov vesti feeda, možda ćete morati češća objavljivanja i veće količine od neke osobe ličnom blogu. Trebalo bi da se predomislite u vezi pretplate na RSS Feed, možete da otkažete pretplatu na RSS Feed u bilo kom trenutku.

Vrh stranice

Podržani feedovi

RSS je napredak od nekoliko sličnih Internet standarda za isporuku sadržaja. RSS sadrži nekoliko standarda, uključujući rezime obogaćenog lokacija (RSS 0.91), RDF lokacije rezime (RSS 0.9, 1.0 i 1.1) i Really Simple Syndication (RSS 2.0). Atom je druga XML šema se koristi za distribuciju sadržaja.

Office Outlook 2007 podržava sve gorenavedene tipove, tako da ne morate da znate standard određenog RSS feeda. Office Outlook 2007 podržava sve uobičajene RSS standarde.

Vrh stranice

Privatnosti

Privatnost je veoma važna pri korišćenju Interneta. Poslednje želite je vaše lične informacije prenosi u neovlašćenoj osobi ili primanje dodatnih bezvredne e-pošte u prijemnom poštanskom sandučetu e-pošte.

Kada se pretplatite na RSS Feed, ne obezbeđuju vaše ime, e-adresu ili druge lične informacije. RSS izdavač ne pokrene bilo koju vezu sa vašim računarom. Samo vaš računar kontakata RSS izdavač servera za ispravke sadržaja. Obezbeđivanjem pristupa RSS izdavač može da identifikuje ograničene informacije o vašem računaru kao što je javna IP adresa – Adresa dodelio dobavljač Internet usluga (ISP) – ili Identifikujte koji ISP koristite. Vaše ime i e-adresa neće biti objavljeni. Upisivanje za RSS Feed je približno jednaka posete Veb stranicu da biste videli sadržaj. Iste mere predostrožnosti koje Outlook preduzima da blokirate nebezbedni prilozi i sumnjive veze u e-poruka se i za RSS stavke.

Veze i priloge unutar stavki koje primate u RSS Feed trebalo bi da uvek da ispitate i skenirate pomoću antivirusnog programa.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×