Uvod u uvoz i izvoz podataka

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Ovaj članak pokazuje koje vrste podataka možete da uvozite i izvozite pomoću programa Access, i pokazuje vam osnovne korake za prvi koraci sa uvoza ili izvoza operacija.

Jedna od najkorisnijih funkcija programa Access jeste njegova sposobnost da interfejs sa podacima iz mnogih drugih programa. U stvari, to je teško da se rezimira u jednom članku sve načine na koji možete da premestite podatke u i iz pristupa. Na primer, Evo nekoliko načina na koji možete da koristite funkcije razmena podataka programa Access:

 • Za kombinovanje podataka koja je kreirana u druge programe.

 • Za prenos podataka između dve druge programe.

 • Da se akumuliraju i skladištenje podataka na dugi rok, povremeno izvoz podataka u druge programe, kao što je Excel na analizu.

U ovom članku

Pregled prometa spoljnih podataka u programu Access

Tipovi podataka koje Access možete uvesti, povežete ili izvoza

Uvoz ili veza sa podacima u drugom formatu

Izvoz podataka u drugi format

Pregled prometa spoljnih podataka u programu Access

U mnogim programima, koristite komandu " Sačuvaj kao " da sačuvate dokument u nekom drugom formatu, tako da ga možete otvoriti u drugom programu. U programu Access, međutim, komandu " Sačuvaj kao " se ne koristi na isti način. Objekti programa Access možete da sačuvate kao druge Access objekte, a Access baze podataka možete da sačuvate kao prethodne verzije programa Access baze podataka Access baze podataka ne možete sačuvati kao, recimo, datoteku unakrsne tabele. Isto tako, ne može da sačuva datoteku unakrsne tabele kao datoteku Access (.accdb). Umesto toga, koristite komande na kartici Spoljnih podataka u programu Access za uvoz ili izvoz podataka između druge formate datoteka.

Napomena : Takođe možete da napišete makroe ili Visual Basic for Applications (VBA) kodu za automatiziranje uvoz i izvoz operacijama koje su dostupne na kartici Spoljnih podataka .

Vrh stranice

Tipovi podataka koje Access možete uvesti, povežete ili izvoza

Brz način da biste saznali više o formatima podataka koje Access možete uvesti ili izvesti je da otvorite bazu podataka, a zatim istražite kartici Spoljni podaci na glavnoj.

Slika trake programa Access

1. uvoz Link grupi i prikazuje ikone za formate podataka koje Access možete da uvezete iz ili povežete.

2. Izvoz grupa prikazuje ikone za sve formate koje Access možete da izvezete podatke.

3. u svakoj grupi, kliknete na dugme više vidjeti više oblikovanja koje Access možete da radite sa.

Ako ne vidite tačan program ili tip podataka koje su vam potrebne, šanse su vaši podaci se mogu izvoziti u drugom programu u formatu koji Access ne razume. Na primer, većina programa možete da izvezete stubasta podatke kao Razgraničeni tekst, što je onda lako uvesti u Access.

Sledeća tabela prikazuje koje formate mogu da se uvezu u, koji je povezan sa ili izvezena iz Access:

Program ili format

Uvoz je dozvoljeno?

Povezivanje dozvoljenih?

Izvoz dozvoljenih?

Microsoft Office Excel

Da

Da

Da

Microsoft Office Access

Da

Da

Da

ODBC baze podataka (na primer, SQL Server)

Da

Da

Da

Tekstualnih datoteka (razgraničena ili fiksne širine)

Da

Da

Da

XML datoteke

Da

Ne

Da

PDF ili XPS datoteke

Ne

Ne

Da

E-pošte (datoteke priloga)

Ne

Ne

Da

Microsoft Office Word

Ne, ali možete da sačuvate datoteku Word kao tekstualnu datoteku i zatim uvezete u tekstualnu datoteku.

Ne, ali možete da sačuvate Word datoteku kao tekstualnu datoteku i zatim povežete u tekstualnu datoteku.

Da (možete da izvezete kao Word objediniti ili kao obogaćeni tekst)

SharePoint lista

Da

Da

Da

Usluge podataka (vidi napomenu)

Ne

Da

Ne

HTML dokumenti

Da

Da

Da

Outlook fasciklama

Da

Da

Ne, ali možete da izvezete kao tekstualnu datoteku, i da zatim uvezete u tekstualnu datoteku u programu Outlook.

dBase datoteke

Da

Da

Da

Napomena : Da biste omogućili dugme za Usluge podataka , mora biti instaliran Microsoft .NET 3.5 ili noviji.

Vrh stranice

Uvoz ili veza sa podacima u drugom formatu

Proces knjiženja za uvoz ili povezivanje podataka je sljedeća:

 1. Otvorite bazu podataka koju želite da uvezete ili povežete podatke.

 2. Spoljni podaci na kartici, izaberite vrstu podataka koju želite da uvezete ili povežete. Na primer, ako izvor podataka u Microsoft Excel radne sveske, kliknite Excel.

  Slika trake programa Access

 3. U većini slučajeva, Access će pokrenuti čarobnjak za Preuzimanje spoljašnjih podataka . U čarobnjaku za vas se može tražiti za neke ili sve informacije na sljedećem popisu:

  • Navesti izvor podataka (njenu lokaciju na disku).

  • Odaberite da li želite da uvezete ili povežete podatke.

  • Ako uvezete, odaberite da li želite da dodate podatke u postojeću tabelu ili da kreirate novu tabelu.

  • Odredite tačno podatke u dokumentu koji želite da uvezete ili povežete.

  • Naznačite da li prvi red sadrži naslove kolona, ili da li treba da se tretiraju kao podaci.

  • Odredite tip podataka svake kolone.

  • Odaberite da li želite da uvezete samo, strukturu ili strukturu i podatke zajedno.

  • Ako uvoz, navesti da li želite da Access da biste dodali novi primarni ključ u novu tabelu, ili koristite postojeći ključ.

  • Navedite ime nove tabele.

   Napomena : To je dobra ideja da pogledam izvorni podaci ispred vremena, tako da znate ispravne odgovore na ova pitanja kada čarobnjak pita za njih.

 4. Na poslednjoj stranici čarobnjaka, Access obično će vas pitati da li želite da sačuvate detalje operacije uvoza ili vezu. Ako mislite da vam treba da biste izvršili istu operaciju na periodičnoj osnovi, izaberite i Sačuvaj korake za uvozpolje za potvrdu, unesite informacije i zatim kliknite na dugme Zatvori. Zatim, možete da kliknete Sačuvani uvoziSpoljne podatke na kartici za ponovno pokretanje operacije.

Nakon što ste dovršili čarobnjaka, Access će vas obavestiti ukoliko sve probleme koje možda je došlo tokom procesa uvoza. U nekim slučajevima, Access možete da kreirate nove tabeli koja se naziva ImportErrors, koji sadrži sve podatke koje ono nije u stanju da biste uspješno uvezli. Možete da ispitate podatke u ovu tabelu da probam da saznam zašto podatke da li Ne uvozi ispravno.

Za više informacija o uvozu i povezivanju sa podacima u određenom formatu, potražite u sistemu pomoći programa Access za članke i video zapise koji pokrivaju taj format.

Vrh stranice

Izvoz podataka u drugi format

Proces knjiženja za izvoz podataka iz programa Access je na sledeći način:

 1. Otvorite bazu podataka koju želite da izvezete podatke iz.

 2. U oknu za navigaciju izaberite objekat koji želite da izvezete podatke iz. Možete da izvezete podatke iz tabele, upit, obrazac i izveštaj objekte, mada ne svi izvoz opcije su dostupne za sve tipove objekata.

 3. Spoljni podaci na kartici, izaberite tip podataka koji želite da izvezete. Na primer, da biste izvezli podatke u formatu koji se može otvoriti Microsoft Excel, kliknite Excel.

  Slika trake programa Access

  u većini slučajeva, Access će pokrenuti čarobnjak za Izvoz . U čarobnjaku za vas se može tražiti informacije kao što su ime odredišne datoteke i format, da li treba uključiti u oblikovanje i raspored, koji snima za izvoz, itd.

 4. Na poslednjoj stranici čarobnjaka, Access obično će vas pitati da li želite da sačuvate detalje operacije izvoza. Ako mislite da morate izvođenje iste operacije na periodičnoj osnovi, izaberite i Sačuvaj korake za izvozpolje za potvrdu, unesite informacije i zatim kliknite na dugme Zatvori. Zatim, možete da kliknete Sačuvani izvoziSpoljne podatke na kartici za ponovno pokretanje operacije.

Za više informacija o izvozu u određenom formatu, potražite u sistemu pristup pomoći za članke i video zapise koji pokrivaju taj format.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×