Uvod u uslugu InfoPath Forms Services

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

InfoPath Forms Services je tehnologija servera izgrađena na sistemu Windows SharePoint Services 3.0 kao aplikacija platforme ASP.NET verzije 2.0. On omogućava korisnicima da popune Microsoft Office InfoPath 2007 obrasce pomoću Web pregledača, a ne pomoću Office InfoPath 2007 klijentskog programa. Ovo omogućava širi pristup obrascima nego što je bilo moguće u prethodnim verzijama programa Microsoft Office InfoPath. Pored toga, InfoPath Forms Services obezbeđuje centralnu lokaciju za skladištenje i upravljanje predlošcima obrazaca za organizaciju.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Omogućavanje šireg pristupa predlošcima obrazaca

Raspoređivanje i upravljanje predlošcima obrazaca kompatibilne sa pregledačem

Omogućavanje šireg pristupa predlošcima obrazaca

Dizajner predloška obrasca koji koristi program Office InfoPath 2007 može da odabere da dizajnira predložak obrasca kompatibilan sa pregledačem. Kada je taj predložak obrasca razvijen kao predložak obrasca koji podržava pregledač na serveru na kome je pokrenuta usluga InfoPath Forms Services, korisnici mogu da popune obrazac u Web pregledaču i nije neophodno da na njihovom računaru bude instaliran InfoPath. Korisničko iskustvo u popunjavanju obrasca u pregledaču je slično popunjavanju obrasca u programu InfoPath. Na primer, funkcije poput validacija podataka dizajnirane su da rade u pregledaču bez povezivanja sa serverom. Ovo znači da su rezultati koji se pojavljuju pod određenim uslovima, poput obaveštenja o validaciji podataka, odmah vidljivi jer nije potrebno da pregledač ponovo učita obrazac prilikom svake interakcije korisnika sa njim.

Napomene: 

 • Neke kontrole obrasca sadrže opcije, koje se nazivaju postavke povratnog odgovora koje dizajner predloška obrasca koristi da bi naveo da li su kružna povezivanja sa serverom neophodna za prikazivanje podataka. Ove postavke mogu da prouzrokuju kašnjenje u prikazivanju obrasca. Na primer, možda će zbog postavki povratnog odgovora koje zahtevaju da podaci budu poslati serveru biti potrebno dodatno vreme za prikazivanje podataka, a ako povratni odgovor nije neophodan za određenu instancu, umesto da dobijete korist, prikazivanje obrasca će biti usporeno.

 • Neke funkcije i kontrole, poput ActiveX kontrola, nisu podržane u predlošcima obrasca kompatibilnim sa pregledačem.

Pre primenjivanja predloška obrasca kompatibilnog sa serverom na server na kome je pokrenuta usluga InfoPath Forms Services, trebalo bi da imate sledeće u vidu:

 • Način razvijanja predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem zavisi od funkcija koje je dizajner predloška obrasca dodao. Dodatne detalje potražite u tabeli u sledećem odeljku.

 • Da bi predložak obrasca bio pokrenut kao potpuno pouzdan kada se otvori u programu InfoPath, dizajner predloška obrasca mora da mu doda digitalni potpis. Ako je u potpunosti pouzdan obrazac instaliran na računaru korisnika, nije potrebno da taj predložak obrasca ima digitalni potpis i može se popuniti samo pomoću pregledača ili programa InfoPath.

 • Predlošci obrasca omogućeni za pregledač mogu da budu popunjeni pomoću nekih mobilnih uređaja ako je predložak obrasca omogućen za prikazivanje na mobilnom uređaju.

Vrh stranice

Razvijanje i upravljanje predlošcima obrazaca kompatibilnih sa pregledačem

Svi predlošci obrazaca omogućeni za pregledač moraju da se nalaze na serveru na kojem InfoPath Forms Services. Postoje dva režima primene za predloške obrasca koje se nalaze na serveru na kojem je InfoPath Forms Services: jedan za predloške korisničkih obrazaca i jedan za predloške obrasca odobren od strane administratora.

Predloške korisničkih obrazaca može da razvija svako ko ima dozvolu za kreiranje biblioteka i listi. Predložak korisničkog obrasca je predložak obrasca koji sadrži samo deklarativnu funkcionalnost, poput uslovno oblikovanje, ali ne sadrži kontrolisani kôd. Predlošci korisničkih obrazaca su pokrenuti u okviru bezbednosnog nivoa za domen.

Predlošci obrasca odobren od strane administratora su predloške obrazaca koji sadrže kontrolisani kôd, zahtevaju potpunu pouzdanost, korišćenje kojom upravlja administrator podataka za povezivanje, su omogućene za prikazivanje na mobilnom uređaju ili moraju da budu široko primenjeni na kolekciji lokacija. Administrator farme izvršava otpremanje i verifikovanje koraka u primeni u predložak obrasca odobren od strane administratora, iako dizajner predloška obrasca možete da izvršite verifikovanje zadatka iz programa InfoPath. Administrator farme sa dozvolom administratora kolekcije lokacija ili administrator kolekcije lokacija možete da izvršite aktivaciju korak. Proces primene u predložak obrasca odobren od strane administratora zahteva sledeća tri koraka:

 1. Verifikovanje    Pri procesu verifikovanja prikazuju se informacije o predlošku obrasca, poput grešaka i upozorenja. Verifikovanje se izvršava pomoću postavki u centralnoj administraciji ili pomoću okna zadataka Provera dizajna u programu Office InfoPath 2007.

 2. Otpremanje    Kada se predložak obrasca verifikuje, administrator farme ga otprema u biblioteku za upravljanje predlošcima obrazaca za Web farmu.

 3. Aktiviranje    Nakon otpremanja predloška obrasca, administrator farme ili administrator kolekcije lokacija može da ga aktivira na kolekciji lokacija.

  Napomena: Administrator farme mora da ima dozvolu administratora kolekcije lokacija za aktiviranje predloška obrasca na toj kolekciji lokacija.

U sledećoj tabeli opisana su dva najčešća scenarija razvijanja i uloga potrebna za svaki od njih.

Tip

Scenario

Opseg razvijanja

Predložak korisničkog obrasca

Krajnji korisnik sa dozvolom za kreiranje biblioteka i lista na serveru na kome je pokrenuta usluga InfoPath Forms Services razvija predložak obrasca kompatibilan sa pregledačem koji sadrži deklarativnu funkcionalnost poput uslovnog oblikovanja.

Predložak obrasca je objavljen u biblioteci dokumenata ili kao tip sadržaja. Ovaj metod razvijanja je najbolji za predloške obrasca koji nemaju kontrolisani kôd i imaju ograničeni opseg razvijanja, poput obrazaca koji su namenjeni zaposlenima u jednom odeljenju.

Napomena: Ako je potrebno da predložak korisničkog obrasca bude široko dostupan, on može da bude razvijen pomoću istog procesa koji se koristi za predložak obrasca koji je odobrio administrator.

Predložak obrasca koji je odobrio administrator

Administrator farme primeni predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem potpuna pouzdanost ili domen koji sadrži kontrolisani kôd, koristi podatke za povezivanje koje upravlja administrator, je omogućena mobilni ili moraju da budu široko primenjeni na kolekciji lokacija.

Administrator farme verifikuje i otprema predložak obrasca, a zatim ga aktivira u biblioteci predložaka obrazaca za neku od kolekcija lokacija. Aktivacija je proces koji se koristi za uključivanje i isključivanje funkcija na kolekciji lokacija ili da bi se predložak obrasca koji je odobrio administrator učinio dostupnim za upotrebu. Ovaj metod razvijanja najbolje funkcioniše sa predlošcima obrasca koji su namenjeni za razvijanje od strane zaposlenih iz više odeljenja u organizaciji.

Napomena: Administrator farme mora da verifikuje i otpremi predložak obrasca koji je odobrio administrator, ali administrator kolekcije lokacija može da aktivira predložak obrasca nakon otpremanja.

Napomene: 

 • Ako želite da razvijete predložak obrasca koji sadrži kontrolisani kôd, ali nemate dozvolu da to učinite, obratite se administratoru farme za pomoć. Pre nego što zamolite administratora farme da razvije predložak obrasca, potrebno je da ga objavite na lokaciji na kojoj administrator može da mu pristupi.

 • Kada administrator farme razvije predložak obrasca, on se dodaje centralnoj lokaciji na serveru. Svako sa dozvolama administratora kolekcije lokacija može da aktivira predložak obrasca na svojoj kolekciji lokacija. Ovaj metod razvijanja se preporučuje samo za predloške obrasca koje želite da učinite dostupnim nekoj od kolekcija lokacija.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×