Uvod u uređivač upita (Power Query)

Uvod u uređivač upita (Power Query)

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Napomena : Power Query je poznat kao Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016. Informacije koje su pružene ovde odnose se na oba. Da biste saznali više, pročitajte članak Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016.

Uređivač upita se pojavljuje samo kada učitavate, uređujete ili kreirate novi upit. Sledeći video zapis prikazuje prozor uređivača upita koja se pojavljuje nakon uređivanja upita u Excel radnoj svesci. Da biste videli uređivač upita bez učitavanja ili uređivanje postojećeg upita radne sveske, u odeljku Preuzimanje spoljnih podataka na kartici Power Query na traci, izaberite iz drugih izvora > prazan upit.

Kako prikazati uređivač upita u programu Excel

Pomoću uređivača upita možete krećete, definišete i izvršavate operacije transformacije podataka preko izvora podataka. Da biste prikazali dijalog Uređivača upita , povežite se sa izvorom podataka i izaberite stavku Uredi upit u oknu Navigator ili kliknite dvaput na upit u oknu Upiti radne sveske . Da biste se povezali sa izvorom podataka, pogledajte članak Uvoz podataka iz spoljnih izvora podataka.

Uređivač upita ima sledeće elemente korisničkog interfejsa:

  1. Traku Uređivača upita.

  2. Okno Navigator koje vam omogućava da pregledate struktuirane izvore podataka kako biste pronašli tabelu podataka nad kojom želite da izvršite upit.

  3. Kontekstualni meniji su karakteristični za pojedinačne elemente, kao što je kolona tabele, unutar koordinatne mreže „Pregled“ uređivača.

  4. Pregled koordinatne mreže koji prikazuje pregled podataka iz rezultate svakog koraka upita. Možete da radite u oknu za pregled za oblikovanje podataka da biste smanjili i preraspoređivanje jednu ili više tabela u tabelu teme kako bi odgovarali zahtevima analize podataka. Više informacija o oblikovanju podataka potražite u članku Oblikovanje podataka.

  5. Okna postavke upita koja uključuje svaki korak upita. Korak je svaka od pribavljanja ili podataka transformaciju zadatke primenjuje na upitu. Više informacija o tome kako da uredite korake upita potražite u članku Uređivanje svojstva korak upita.

    Delovi uređivača upita

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×