Uvod u upotrebu usluge IRM za e-poruke

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ovaj članak opisuje kako možete da ograničite dozvolu za e-poruke u Microsoft Office Outlook 2007 pomoću Information Rights Management (IRM), koja je dostupna u Microsoft Office 2007. Informacije o tome kako da ograničite dozvolu za sadržaj u dokumenata, radnih svezaka i prezentacija potražite u članku Information Rights Management u sistemu Office.

U ovom članku

Svrha IRM i ograničenja

Podešavanje računara za upotrebu usluge IRM

Preuzimanje dozvola

Tipovi datoteka pokriveni IRM smernicama kada priloženi porukama

Svrha IRM i ograničenja

Information Rights Management (IRM) omogućava pojedincima da biste naveli dozvola za pristup e-poruke. Pomoću usluge IRM ga pomaže u sprečavanju štampanja, prosleđivanja ili kopiranja neovlašćene osobe osetljive informacije. Nakon što dozvola za poruku ograniči pomoću usluge IRM, ograničenja pristupa i upotrebe se primenjuju bez obzira na to gde su informacije, zato što se dozvole za pristup e-poruci skladište u samoj datoteci poruke.

IRM pomaže pojedincima da nametnete svoje lične postavke u vezi sa prenosom ličnih ili poverljivih informacija. IRM pomaže primene korporativne smernice koje upravljaju kontrola i širenje poverljivih ili privatnih informacija.

IRM pomaže da uradite sledeće:

 • Sprečavanje ovlašćenog primaoca ograničenog sadržaja iz prosleđivanje, kopiranje, menjanje, štampa, šalje faksom ili sečenje i lepi sadržaj radi neovlašćene upotrebe, obezbeđene primalac koristi rešenje za IRM koji podržava takva ograničenja.

 • Sprečavanje ograničenog sadržaja pomoću funkcije štampanja ekrana u programu Microsoft Windows

 • Ograničavanje sadržaja gde god da se pošalje

 • Obezbedite iste nivoa ograničenja za priloge e-pošte, dokle god prilozi su datoteke koje su kreirane pomoću druge Microsoft Office programima, kao što su Microsoft Office Word 2007, Microsoft Office Excel 2007ili Microsoft Office PowerPoint 2007

 • Podržava datoteke važenja tako da se sadržaj u dokumentima i e-poruke se više ne može pregledati nakon određenog vremenskog perioda

 • Primeni smernica korporativne zaštite koje regulišu korišćenje i širenje sadržaja u preduzeću

IRM ne može da spreči na sledeći način:

 • Sadržaja od, krađu ili hvatanje i prenos zlonamernim programima kao što su trojanski konji, откуцаја pritisaka i određeni tipovi špijunskog softvera

 • Sadržaj iz gubljenje ili oštećenje zbog delovanja računarskih virusa

 • Ograničenog kopiranje ili prekucavanje iz prikaza na ekranu primaoca sadržaja

 • Primaoca iz digitalne fotografije ograničenog sadržaja koji je prikazan na ekranu

 • Kopiranje ograničenog sadržaja pomoću programa nezavisnih proizvođača za hvatanje ekrana

Vrh stranice

Konfigurisanje računara za korišćenje usluge IRM

Ako koristite računar koji radi pod operativnim sistemom Windows Vista, Windows Rights Management Services (RMS) klijenta je već instaliran. Ako koristite računar koji radi pod operativnim sistemom Microsoft Windows XP, Windows Rights Management Services (RMS) klijenta Service Pack 1 (SP1) mora biti instaliran na vašem računaru ili tako što ćete vi ili vaš administrator RMS.

RMS administrator može da konfiguriše preduzeća određene IRM smernice koje definišu ko može da pristupi informacijama i koji nivo uređivanja je dozvoljeno za e-poruke. Na primer, administrator preduzeća može da definiše predložak prava pod nazivom „Poverljivi podaci preduzeća” koja navodi da e-poruku koja koristi tu smernicu mogu otvoriti samo korisnici unutar domena kompanije.

Instaliranje Windows Rights Management Services (RMS) klijenta

Napomena: Ako koristite računar koji radi pod operativnim sistemom Windows Vista, Windows Rights Management Services (RMS) klijenta je već instaliran.

 1. U operativnom sistemu Windows XP, kliknite na dugme Start i izaberite stavku Kontrolna tabla.

 2. Kliknite na dugme Dodaj ili ukloni programe, a zatim kliknite na dugme Dodaj ili ukloni programe.

 3. Kliknite na dugme Dodaj nove programe.

 4. Sa liste programa izaberite stavku Windows Rights Management Services klijent, a zatim kliknite na dugme Dodaj.

  Napomena: U klasičnom prikazu kliknite dvaput na stavku Dodaj ili ukloni programe, a zatim u levom oknu, kliknite na dugme Dodaj nove programe. Sa liste programa izaberite stavku Windows Rights Management Services klijent, a zatim kliknite na dugme Dodaj.

Druga mogućnost je da, kada prvi put pokušate da otvorite datoteke koje su pravima se upravlja pomoću usluge IRM, Office 2007 izdanje će vas upitati da preuzmete Windows Rights Management Services Client ako koristite računar bez taj softver.

Vrh stranice

Preuzimanje dozvola

Kada prvi put pokušate da otvorite e-poruku koja koristi ograničenom dozvolom, morate da se povežete sa serverom za licenciranje da biste proverili svoje akreditive i da biste preuzeli korisničke licence. Korisnička licenca definiše nivo pristupa koji imate u datoteku. Ovaj proces je neophodan za svaku datoteku koja koristi ograničene dozvole. Drugim rečima, sadržaj sa ograničenom dozvolom nije moguće otvoriti bez korisničke licence. Preuzimanje dozvola zahteva da sistem Microsoft Office pošalje vaše akreditive (što obuhvata e-adrese) i informacije o pravima dozvole na serveru za licenciranje. Informacije koje se nalaze u e-poruci ne šalju serveru za licenciranje. Za više informacija, Pročitajte Izjavu o privatnosti.

Vrh stranice

Tipovi datoteka pokriveni IRM smernicama kada priloženi porukama

Kada sledeće tipove datoteka prilože na pravima se upravlja e-poruke u Office Outlook 2007, oni se automatski upravljati kao i pravima.

Napomena: Kada priložite datoteku poruke (.msg) poruci čijim pravima se upravlja e-pošte, priloženih poruka nije upravljati pravima. IRM ne upravljanje pravima .msg tipova datoteka.

Word datoteke

Tip datoteke

Oznaka tipa datoteke

Dokument

.doc

Dokument

.docx

Dokument sa omogućenim makroima

.docm

Predložak

.dot

Predložak

.dotx

Predložak sa omogućenim makroima

.dotm

Excel datoteke

Tip datoteke

Oznaka tipa datoteke

Radna sveska

.xls

Radna sveska

.xlsx

Radna sveska sa omogućenim makroima

.xlsm

Predložak

.xlt

Predložak

.xltx

Predložak sa omogućenim makroima

.xltm

Binarna radna sveska koja nije XML

.xlsb

Programski dodatak sa omogućenim makroima

.xla

Programski dodatak sa omogućenim makroima

.xlam

PowerPoint datoteke

Tip datoteke

Oznaka tipa datoteke

Prezentacija

.ppt

Prezentacija

.pptx

Prezentacija sa omogućenim makroima

.pptm

Predložak

.pot

Predložak

.potx

Predložak sa omogućenim makroima

.potm

Projekcija

.pps

Projekcija

.ppsx

Projekcija sa omogućenim makroima

.ppsm

Office tema

.thmx

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×