Uvod u upotrebu usluge IRM za e-poruke

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Ovaj članak opisuje kako možete da ograničite dozvolu za e-poruke u Microsoft Office Outlook 2007 pomoću Information Rights Management (IRM), koja je dostupna u Microsoft Office 2007. Informacije o tome kako da ograničite dozvolu za sadržaj u dokumenata, radnih svezaka i prezentacija potražite u članku Ograničavanje dozvole na poverljive informacije u Office datotekama.

U ovom članku

Namena i ograničenja usluge IRM

Podešavanje računara za upotrebu usluge IRM

Preuzimanje dozvola

Prikazivanje poruka bez usluge IRM dostupan

Tipovi datoteka pokriveni IRM smernicama kada priloženi porukama

Svrha usluge IRM i njena ograničenja

Information Rights Management (IRM) pojedincima omogućava da navedu dozvole pristupa e-porukama. Upotreba usluge IRM pomaže u sprečavanju štampanja, prosleđivanja ili kopiranja poverljivih informacija od strane neovlašćenih osoba. Kada je dozvola za poruku ograničena pomoću usluge IRM, ograničenja pristupa i upotrebe se primenjuju bez obzira na lokaciju informacije budući da su dozvole za pristup e-poruci uskladištene u samoj datoteci poruke.

IRM pojedincima pomaže u sprovođenju ličnog izbora zaštite prilikom prenosa ličnih ili privatnih informacija. IRM takođe pomaže organizacijama da sprovedu smernice preduzeća koje upravljaju kontrolom i širenjem poverljivih ili vlasničkih informacija.

IRM pomaže u izvršavanju sledećih radnji:

 • Sprečavanje ovlašćenog primaoca ograničenog sadržaja da prosledi, kopira, izmeni, odštampa, pošalje faksom ili iseče i nalepi sadržaj u cilju neovlašćene upotrebe

 • Sprečavanje kopiranja ograničenog sadržaja pomoću funkcije Print Screen u operativnom sistemu Microsoft Windows.

 • Ograničavanje sadržaja bez obzira na to gde se šalje

 • Obezbeđivanje istog nivoa ograničenja za priloge e-pošte, pod uslovom da su ti prilozi datoteke kreirane pomoću drugih programa sistema Microsoft Office, kao što su programi Microsoft Office Word 2007, Microsoft Office Excel 2007 ili Microsoft Office PowerPoint 2007

 • Podržavanje roka važenja datoteka, tako da se sadržaj u dokumentima i e-porukama nakon određenog vremena više ne može pregledati

 • Sprovođenje smernica preduzeća koje upravljaju korišćenjem i širenjem sadržaja u preduzeću

IRM ne može da spreči sledeće:

 • Brisanje, krađu ili hvatanje sadržaja, kao ni njegov prenos od strane zlonamernih programa kao što su Trojanci, programi koji pamte otkucaje na tastaturi i određeni tipovi špijunskog softvera

 • Gubitak ili oštećenje sadržaja usled delovanja računarskih virusa

 • Ručno kopiranje ili ponovno kucanje ograničenog sadržaja sa prikaza na monitoru primaoca

 • Primaoca da snimi digitalnu fotografiju ograničenog sadržaja prikazanog na monitoru

 • Kopiranje ograničenog sadržaja korišćenjem programa nezavisnih proizvođača za snimanje sadržaja na ekranu

Vrh stranice

Konfigurisanje računara za korišćenje usluge IRM

Ako na računaru koristite operativni sistem Windows Vista, Windows Rights Management Services (RMS) klijent je već instaliran. Ako na računaru koristite operativni sistem Microsoft Windows XP, vi ili vaš RMS administrator morate instalirati Windows Rights Management Services (RMS) klijent sa servisnim paketom 1 (SP1).

RMS administrator može da konfiguriše IRM smernice koje su karakteristične za preduzeće i koje definišu ko može da pristupi informacijama, kao i koji nivo uređivanja je dozvoljen za e-poruku. Na primer, administrator preduzeća može da definiše predložak prava sa nazivom „Preduzeće-poverljivo“ koji određuje da e-poruku koja koristi tu smernicu mogu da otvore samo korisnici unutar domena preduzeća.

Instaliranje Windows Rights Management Services (RMS) klijenta

Napomena : Ako na računaru koristite operativni sistem Windows Vista, Windows Rights Management Services (RMS) klijent je već instaliran.

 1. U operativnom sistemu Windows XP kliknite na dugme Start, a zatim izaberite stavku Kontrolna tabla.

 2. Kliknite na ikonu Dodaj ili ukloni programe, a zatim kliknite na dugme Dodaj ili ukloni programe.

 3. Kliknite na dugme Dodaj nove programe.

 4. Sa liste programa izaberite stavku Windows Rights Management Services klijent, a zatim kliknite na dugme Dodaj.

  Napomena : U klasičnom prikazu dvaput kliknite na ikonu Dodaj ili ukloni programe, a zatim u levom oknu kliknite na ikonu Dodaj nove programe. Sa liste programa izaberite stavku Windows Rights Management Services klijent, a zatim kliknite na dugme Dodaj.

Druga mogućnost je da, kada prvi put pokušate da otvorite datoteke koje su pravima se upravlja pomoću usluge IRM, Office 2007 izdanje će vas upitati da preuzmete Windows Rights Management Services Client ako koristite računar bez taj softver.

Vrh stranice

Preuzimanje dozvola

Kada prvi put pokušate da otvorite e-poruku koja koristi ograničenom dozvolom, morate da se povežete sa serverom za licenciranje da biste proverili svoje akreditive i da biste preuzeli korisničke licence. Korisnička licenca definiše nivo pristupa koji imate u datoteku. Ovaj proces je neophodan za svaku datoteku koja koristi ograničene dozvole. Drugim rečima, sadržaj sa ograničenom dozvolom nije moguće otvoriti bez korisničke licence. Preuzimanje dozvola zahteva da sistem Microsoft Office pošalje vaše akreditive (što obuhvata e-adrese) i informacije o pravima dozvole serveru za licenciranje. Informacije koje se nalaze u e-poruci ne šalju serveru za licenciranje. Za više informacija, Pročitajte Izjavu o privatnosti.

Vrh stranice

Prikazivanje poruka bez dostupne usluge IRM

Ako je potrebno da čitanje ili otvorite sadržaj sa ograničenom dozvolom ali Office 2007 izdanje nije dostupan na računaru koji koristite, možete da preuzmete na Programski dodatak za upravljanje pravima za Internet Explorer, što vam omogućava da pregledate poruke u programu Microsoft Windows Internet Explorer. Pomoću ovog programskog dodatka, primaoci mogu samo prikaz poruka. Primaoci mogu da odgovarate, prosledite, kopirate ili odštampate poruke.

Napomena : Prilikom upotrebe dodatnog uređaja „Rights Management“ za pregled poruka, nije moguće pregledati priloge koji su eventualno poslati u poruci.

Vrh stranice

Tipovi datoteka pokriveni IRM smernicama kada su priloženi porukama

Kada se sledeći tipovi podataka u programu Office Outlook 2007 prilože e-porukama čijim pravima se upravlja, i njihovim pravima će se automatski upravljati.

Napomena : Kada priložite datoteku poruke (.msg) e-poruci čijim pravima se upravlja, neće se upravljati pravima priložene poruke. IRM ne upravlja pravima .msg tipa datoteka.

Word datoteke

Tip datoteke

Oznaka tipa datoteke

Dokument

.doc

Dokument

.docx

Dokument sa omogućenim makroima

.docm

Template

.dot

Template

.dotx

Predložak sa omogućenim makroima

.dotm

Excel datoteke

Tip datoteke

Oznaka tipa datoteke

Radna sveska

.xls

Radna sveska

.xlsx

Radna sveska sa omogućenim makroima

.xlsm

Template

.xlt

Template

.xltx

Predložak sa omogućenim makroima

.xltm

Binarna radna sveska koja nije XML

.xlsb

Programski dodatak sa omogućenim makroima

.xla

Programski dodatak sa omogućenim makroima

.xlam

PowerPoint datoteke

Tip datoteke

Oznaka tipa datoteke

Prezentacija

.ppt

Prezentacija

.pptx

Prezentacija sa omogućenim makroima

.pptm

Template

.pot

Template

.potx

Predložak sa omogućenim makroima

.potm

Prikaži

.pps

Prikaži

.ppsx

Projekcija sa omogućenim makroima

.ppsm

Office tema

.thmx

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×