Uvod u testiranje predložaka obrazaca

Važno: Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Pre nego što objavite predloške obrazaca kako bi ih korisnici popunjavali, testirajte ih da biste se uverili da je obrasce zasnovane na vašem predlošku obrasca lako koristiti i da oni prikupljaju odgovarajući tip podataka.

Ovaj članak sadrži:

Pregled

Testiranje opcija prikupljanja podataka

Testiranje korisničkog iskustva

Pregled

U zavisnosti od broja korisnika koji će popunjavati obrasce zasnovane na vašem predlošku obrasca i u zavisnosti od tipa podataka koje nameravate da prikupljate, testiranje predloška obrasca može biti jednostavno poput pregledanja predloška obrasca namenjenog malom timu ili opsežno poput planiranja formalnog procesa koji sadrži probno okruženje za testiranje funkcija predloška obrasca koji će se koristiti u celoj kompaniji. Testiranje predloška obrasca je podjednako važan deo procesa njegovog dizajniranja bilo da je vaš obrazac namenjen za 10 ili 10 000 korisnika.

Testiranje predloška obrasca pre objavljivanja vam omogućava da uradite sledeće:

  • Uverite se da će obrasci zasnovani na vašem predlošku obrasca prikupljati odgovarajuće podatke tako što ćete proveriti da li su kontrole u predlošku obrasca ispravno konfigurisane.

  • Proverite da li sve opcije koje ste ugradili u predložak obrasca ispravno rade.

  • Uverite se da korisnici mogu da kreiraju i proslede novi obrazac ili izmene postojeći obrazac zasnovan na vašem predlošku obrasca.

  • Proverite da li svi upravljani kodovi u vašem predlošku obrasca funkcionišu kao što je predviđeno.

  • Proverite da li će obrasci konfigurisani sa različitim bezbednosnim postavkama raditi na očekivani način.

Testiranje predloška obrasca obično počinje definisanjem plana testiranja. Ukoliko je predložak obrasca namenjen malom broju korisnika, vaš plan testiranja može biti jednostavan poput beleški koje ste napravili za sopstvene potrebe. Ukoliko će vaš predložak obrasca koristiti veliki broj osoba, plan testiranja može biti formalni dokument koji opisuje testiranja koja planirate da obavite, očekivane rezultate i kriterijume koji će se koristiti za odlučivanje kada je predložak obrasca spreman za objavljivanje.

Preporučuje se da kreirate plan testiranja u toku faze planiranja, pre nego što započnete sa dizajniranjem predloška obrasca. Ako se planirani dizajn predloška obrasca promeni u toku faze dizajniranja, trebalo bi da u skladu sa tim izmenite plan testiranja. Kada budete pravili plan testiranja, uverite se da on sadrži kako testove gde je unesena tačna vrednost, tako i testove gde je unesena netačna vrednost, da biste se uverili da se samo tačne vrednosti čuvaju ili prosleđuju. U toku faze planiranja, kada odlučite da unesete polje, kontrolu ili opciju u predložak obrasca, trebalo bi da razmotrite na koji način ćete to polje, kontrolu ili opciju testirati. Na primer, ukoliko planirate da u predložak obrasca dodate kontrolu koja će prihvatati samo pozitivne brojeve od 1 do 31, vaš plan testiranja može da sadrži testove gde ćete uneti tačnu vrednost, zatim vrednost koja je veća ili manja od dozvoljenih vrednosti i test gde ćete uneti znakove umesto brojeva.

U nekim slučajevima ćete možda odabrati da testirate opcije i funkcije dok dizajnirate predložak obrasca. Na primer, možda ćete odabrati da testirate kontrolu validacije podataka odmah nakon što je primenite, koristeći prozor „Pregled“. Na taj način možete skratiti vreme testiranja koje je potrebno nakon što završite dizajniranje predloška obrasca.

Kada završite dizajniranje predloška obrasca, možete početi da ga testirate po planu testiranja. Zabeležite sve probleme na koje naiđete dok testirate predložak obrasca. Međutim, pre rešavanja tog problema bi trebalo da utvrdite da li ima smisla rešavati taj problem u datom trenutku. U zavisnosti od rasporeda primene predloška obrasca, možda ćete želeti da rešite probleme vezane za podatke, poput formula koje daju netačne rezultate, pre nego što rešite vizuelne probleme, poput boje predloška obrasca ili položaja kontrola. Nakon što rešite problem, ponovo pokrenite iste testove da biste se uverili da je problem zaista rešen i da nije došlo do novih grešaka.

U toku procesa testiranja ćete možda doći do zaključka da je u prvobitni dizajn predloška obrasca potrebno dodati nove opcije ili uneti promene. Pre nego što unesete ove promene, razmotrite cenu primene i testiranja tih novih opcija. Trebalo bi da razmotrite i to da će nove opcije možda uticati na stabilnost postojećih opcija. Uvek kada u predložak obrasca dodate novu opciju, ažurirajte plan testiranja tako što ćete u njega dodati testiranje tih novih opcija. Razmotrite buduću primenu tih novih opcija ukoliko će cena ugradnje odložiti planiranu primenu predloška obrasca.

Proces testiranja može biti kombinacija testiranja funkcija i izgleda obrasca, kao i testiranje procesa kreiranja i prosleđivanja novog obrasca ili menjanje postojećeg obrasca zasnovanog na predlošku obrasca. Testiranje funkcija obrasca obuhvata proveru da li su pomoću obrasca prikupljeni ispravni podaci. Testiranje podataka može da obuhvata testiranje opcija programa Microsoft Office InfoPath primenjenih u predlošku obrasca, poput uslovnog oblikovanja, validacije podataka i koda, kao i proveravanje da li će obrazac prikupljati ispravne podatke. Testirajte takođe proces kreiranja novog obrasca i proces menjanja postojećeg obrasca. Zajedničkim testiranjem podataka i procesa, proverićete da li obrasci zasnovani na vašem predlošku obrasca mogu da prikupe i sačuvaju odgovarajuće podatke.

Vrh stranice

Testiranje opcija prikupljanja podataka

InfoPath pruža mnoštvo opcija, poput uslovnog oblikovanja, validacije podataka, formula, pravila i koda, koje obezbeđuju da korisnici unose odgovarajuće podatke u vaš obrazac. Te opcije možete testirati da biste se uverili da su pravilno konfigurisane tako što ćete pregledati svoj predložak obrasca. Kada pregledate predložak obrasca, InfoPath će otvoriti novi prozor Pregled sa obrascem koji je zasnovan na vašem predlošku obrasca koji možete koristiti za testiranje tih opcija.

Ukoliko se ispostavi da koristite isti skup podataka da biste više puta testirali predložak obrasca, možete sačuvati obrazac sa uzorkom podataka, a zatim predložak obrasca možete konfigurisati tako da koristi taj obrazac sa uzorkom podataka uvek kada pregledate predložak obrasca. To vam omogućava da ne morate da unosite isti skup podataka svaki put kada pregledate predložak obrasca. Uzorak podataka možete koristiti da biste testirali da li su kontrole i polja u predlošku obrasca podešeni da prihvataju ispravne podatke, a možete i sačuvati obrazac sa uzorkom podataka koji su neispravni da biste testirali da li predložak obrasca reaguje na odgovarajući način kada se unesu neispravni podaci.

Vrh stranice

Testiranje korisničkog iskustva

Potrebno je da predložak obrasca objavite u probnom okruženju da biste testirali proces koji će korisnici iskusiti kada budu popunjavali i prosleđivali obrazac zasnovan na vašem predlošku obrasca. U idealnim uslovima, probno okruženje će biti slično proizvodnom okruženju u kojem će korisnici pristupati obrascima zasnovanim na vašem predlošku obrasca i popunjavati ih. Na primer, probno okruženje bi trebalo biti zasebna Windows mreža kojom upravlja zaseban server ako je vaše proizvodno okruženje Microsoft Windows mreža kojom upravlja nekoliko servera na kojima je pokrenut Microsoft Windows Server 2003 sa Microsoft SQL Server bazom podataka. Nemojte obavljati testiranje u proizvodnom okruženju zato što vaši testovi mogu uticati na korisnike u tom okruženju ili na podatke uskladištene na tim serverima.

U probnom okruženju možete testirati proces kreiranja i prosleđivanja novog obrasca, menjanje postojećeg obrasca pomoću podataka i proveriti da li su podaci prosleđeni u odgovarajuće spoljne izvore podataka. Probno okruženje možete koristiti i za testiranje planova za nepredviđene situacije, na primer šta treba uraditi ukoliko se server isključi sa mreže kada je korisnik kreirao obrazac, ali ga još nije poslao.

Savet: Dodatni način testiranja procesa pristupanja obrascima, te njihovog popunjavanja i prosleđivanja jeste da nekim tipičnim korisnicima ponudite da koriste vaš predložak obrasca pre nego što on postane dostupan svim korisnicima. Ovo vam omogućava da potvrdite da je pravim korisnicima lako da popune obrasce zasnovane na vašem predlošku obrasca i da su korisnici u mogućnosti da kreiraju i prosleđuju nove obrasce ili da menjaju postojeće. Tokom ovog perioda možete prikupiti dragocene povratne informacije o tome kako će korisnici zapravo koristiti vaš predložak obrasca, a zatim predložak obrasca možete izmeniti na odgovarajući način na osnovu tih povratnih informacija. Na primer, neki korisnici mogu imati problema pri korišćenju određene kontrole, a vi možda niste predvideli ovakvo ponašanje tokom dizajniranja tog predloška obrasca. Bez pokretanja testova pomoću potencijalnih korisnika, moguće je da ćete te probleme otkriti tek nakon primene predloška obrasca.

Vrh stranice

Napomena: Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×