Uvod u pravljenje rasporeda u predlošku obrasca

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Kada dizajnirate Microsoft Office InfoPath predložak obrasca, morate razmotriti kakav ćete raspored elemenata napraviti na predlošku obrasca, to jest kako ćete ih rasporediti.

Obično, trebalo bi da organizujete različite delove predloška obrasca tako da osobe koje je popunite možete da pomerate obrasca na logičan način. Pored toga, je dobra ideja za poravnavanje okvira za tekst, polja za potvrdu i drugih elemenata duž horizontalne i vertikalne linije koordinatne mreže na imaginarne. Možete da koristite tabela rasporeda da biste definisali granice koordinatne mreže i pomaže da poređate elemente u predlošku obrasca.

Ovaj članak sadrži:

Tabele rasporeda i okno zadataka "Raspored"

Kontrole vezane za raspored

Saveti vezani za raspored

Tabele rasporeda i okno zadataka "Raspored"

U idealnim uslovima, trebalo bi da dizajnirate predložak obrasca koji je vizuelno privlačan i jednostavan za korišćenje. Tabele rasporeda vam mogu pomoći da ostvarite oba cilja.

Okno zadataka Raspored pruža kolekciju unapred dizajniranih tabela rasporeda koje možete koristiti u predlošku obrasca da biste mu dali vizuelnu strukturu.

Okno zadataka „Raspored“

Tabela rasporeda je ista kao i svaka druga tabela, osim što se koristi samo za raspoređivanje, a ne i za predstavljanje podataka. Pored toga, za razliku od drugih tabela, vrednosti tabele rasporeda podrazumevano nemaju vidljive ivice. Kada dizajnirate predložak obrasca u režimu za dizajniranje, ivice tabele rasporeda su predstavljene isprekidanim linijama da biste znali da radite unutar tabele. Te ivice se, međutim, neće pojaviti kada korisnici popunjavaju obrazac zasnovan na vašem predlošku obrasca.

Tabele rasporeda možete između ostalog koristiti za organizovanje kontrola, razdvajanje sekcija jedne od druge, kreiranje sekcija zaglavlja i podnožja, kao i skladištenje logotipa i druge grafike.

U sledećem primeru, tabela rasporeda se koristi za organizovanje okvira za tekst u odeljak u predlošku obrasca.

Tabla rasporeda unutar sekcije u predlošku obrasca

1. Ova tabela rasporeda ima dva reda.

2. U drugom redu postoje tri kolone. Srednja kolona se koristi za pravljenje razmaka.

Izaberite bilo koju opciju sa liste Objedini i razdeli ćelije u oknu zadataka ako želite da dodate ili uklonite redove i kolone iz tabele rasporeda. Ukoliko tabele rasporeda u oknu zadataka Raspored ne zadovoljavaju vaše potrebe, možete umetnuti prilagođenu tabelu rasporeda sa onoliko redova i kolona koliko želite.

Možete da koristite okno zadataka " raspored " da biste brzo umetnuli oblasti za pomeranje i horizontalne oblasti u predlošku obrasca koja su opisana u sledećem odeljku.

Vrh stranice

Kontrole vezane za raspored

Pored tabele rasporeda, možete da koristite kontrole vezane za raspored, kao što su ponavljajuće sekcije ili odeljcima za dizajniranje predloška obrasca. Kada umetnete kontrolu vezane za raspored u predložak obrasca, vi ćete zapravo umetnuti prazan kontejner za skladištenje drugih kontrola.

Sledeća tabela pruža kratke opise kontrola koje se najčešće koriste za raspored:

Kontrola

Opis

Sekcija

Kontrola koja sadrži druge kontrole. Na primer, možda ćete u predlošku obrasca zahteva za naknadu štete od osiguranja koristiti sekciju da biste grupisali skup okvira za tekst koji se koriste za prikupljanje kontakt informacija od osiguranika.

Opcionalna sekcija

Kontrola koja sadrži druge kontrole, ali se ne pojavljuje u obrascu osim ukoliko korisnik odabere da je doda. Na primer, iako će možda svi zaposleni u nekoj kompaniji koristiti sekciju za postavljanje ciljeva u svoje obrasce za pregled učinka, samo menadžeri mogu odabrati da dodaju opcionalnu sekciju o ciljevima rukovodstva.

Ponavljajuća kontrola

Kontrola, poput ponavljajuće sekcije ili tabela koja se ponavlja, koja omogućava korisnicima da prošire sadržaj obrasca kada on bude popunjen i prikažu samo neophodni broj stavki u grupi. Na primer, ponavljajuću tabelu možete koristiti za prikupljanje troškova po stavkama u predlošku obrasca izveštaja o troškovima.

Oblast za pomeranje

Kontrola koja sadrži druge kontrole, zadržava fiksnu veličinu i sadrži trake za pomeranje tako da korisnici možete da se pomerate da biste videli informacije koje se ne vide. Oblasti za pomeranje mogu biti korisni kada odeljka predloška obrasca sadrži mnogo podataka, a korisnici ne treba da biste videli sve podatke u isto vreme. Na primer, ako koristite ponavljajuću tabelu da biste prikazali brojne zapise iz baze podataka, možete da umetnete ponavljajuću tabelu unutar oblasti za pomeranje da biste prikazali samo nekoliko zapisa odjednom. Zbog toga što oblasti za pomeranje se koriste isključivo za raspored, nisu povezane sa poljima ili grupama u izvoru podataka. Oblasti za pomeranje nisu podržane u predloške obrazaca kompatibilne sa pregledačem.

Horizontalna oblast

Kontrola koja sadrži druge kontrole i može se staviti u horizontalan položaj u predlošku obrasca. Na primer, kada se nekoliko horizontalnih oblasti postavi jedna pored druge, te oblasti će se prelomiti ili preći u sledeći red kako se veličina ekrana bude menjala. Oblasti za pomeranje nisu povezane sa poljima ili grupama u izvoru podataka zbog toga što se koriste isključivo za raspored. Kontrole horizontalne oblasti nisu podržane u predlošcima obrazaca kompatibilnim sa pregledačem.

Grupa sa izabranim elementom

Kontrola koja predstavlja skup ograničene izbore korisnicima. Izbor grupa sadrži elementom, od kojih se pojavljuje kao podrazumevani izbor u obrascu. Te elementom sadrže druge kontrole. Na primer, informacije o adresi u predlošku obrasca informacije o zaposlenom može da se oblikuje kao izbor grupu koja sadrži elementom. Svaki izbor odeljak sadrži kontrole sa ispravnom sintaksom adrese za određenu zemlju ili region. Kada zaposleni popune obrazac koji je zasnovan na predlošku obrasca, možete da zamenite podrazumevanu sekciju adrese koja se odnosi na njihovu zemlju ili region.

Vrh stranice

Saveti za raspored

Koristite sledeće savete kako biste oplemenili izgled, veličinu i druge aspekte tabela rasporeda i kontrola vezanih za raspored.

  • Ukoliko dizajnirate novi, prazan predložak obrasca, preporučuje se da pre nego što dizajnirate predložak obrasca prvo utvrdite na koji način želite da on bude raspoređen. Možete koristiti i program kao što je Microsoft Office Visio da biste razradili ideje i kreirali probne korisničke interfejse predloška obrasca. Nakon što osmislite plan, možete umetnuti unapred dizajniranu tabelu iz okna zadataka Raspored i prilagoditi je po potrebi.

  • U režimu za dizajniranje, ivice tabele rasporeda su predstavljene isprekidanim linijama da biste videli pojedinačne redove i kolone. Te koordinatne linije će biti skrivene dok korisnici popunjavaju obrasce zasnovane na vašem predlošku obrasca. Rezultat toga će biti čistiji, manje nagomilan dizajn. Ukoliko želite da sakrijete koordinatne linije u režimu za dizajniranje, možete ih isključiti ukoliko u meniju Tabela izaberete stavku Sakrij koordinatne linije.

  • Po podrazumevanoj vrednosti, InfoPath će umetnuti tabele rasporeda i kontrole vezane za raspored, kao što su sekcije i oblasti za pomeranje, u širini koja se podudara sa širinom odštampane stranice. U meniju Prikaz izaberite stavku Svojstva prikaza da biste promenili podrazumevanu postavku. Na kartici Opšte postavke, u grupi Postavke rasporeda potvrdite izbor Koristi prilagođenu širinu rasporeda za ovaj predložak obrasca, a zatim upišite neki drugi broj u polje Prilagođena širina rasporeda.

  • Ukoliko navedete prilagođenu širinu rasporeda za tabele rasporeda i kontrole rasporeda, uverite se da ona nije šira od oblasti štampanja za predložak obrasca. Da biste brzo videli koliko je široka odštampana stranica – i da li će sadržaj predloška obrasca stati na stranicu – u meniju Prikaz izaberite stavku Vodič za širinu stranice. Kada kliknete na ovu komandu, isprekidana vertikalna vođica će se pojaviti sa desne strane ekrana. Ta vođica ukazuje na desnu marginu odštampane stranice, na osnovu podrazumevanog štampača za vaš računar.

  • Izaberite kontrole ili tabele koje želite da promenite da biste promenili ivicu ili boju tabela rasporeda. U meniju Oblikovanje izaberite stavku Ivice i senčenje, a zatim izvršite potrebna podešavanja.

  • Po podrazumevanoj vrednosti, tabela rasporeda će biti poravnata sa leve strane predloška obrasca. Izaberite tabelu da biste je u celosti poravnali po sredini ili desno. U meniju Tabela izaberite stavku Svojstva tabele, a zatim na kartici Tabela izaberite stavku Centar ili Desno.

  • Unutrašnja margina ćelije je veličina prostora koja okružuje sadržaj ćelije. Možete ga smatrati tampon zonom između ćelije i teksta u ćeliji. Podešavanje unutrašnje margine ćelije vam obično pruža veću kontrolu nad pravljenjem razmaka od pritiskanja tastera ENTER. U dijalogu Svojstva tabele izaberite opcije na kartici Ćelija da biste podesili unutrašnju marginu ćelije.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×