Uvod u funkcije poslovnog obaveštavanja

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Nekoliko novih funkcija u sistemu Microsoft Office SharePoint Server 2007 vam omogućavaju da delite, kontrolišete i ponovo iskoristite poslovne informacije. Ovaj članak sadrži pregled tih novih funkcija, opisuje njihove međusobne odnose, a takođe vam pomaže da pronađete resurse sa dodatnim informacijama.

Ovaj članak sadrži:

Pregled funkcija poslovnog obaveštavanja

Centar za izveštavanje

Excel Services

Veze ka spoljnim izvorima podataka

Indikatori ključnih performansi (KPI)

Web segmenti za filtriranje

Kontrolne table

Pregled funkcija poslovnog obaveštavanja

Alatke za pristupanje velikim količinama nestrukturiranih podataka u cilju njihovog analiziranja obično su bile dostupne samo osobama sa velikim iskustvom u skladištenju i analiziranju podataka. Objavljivanje na Webu korišćenjem podataka iz više izvora je proces koji je tradicionalno ograničen na projektante i konsultante. Pomoću novih funkcija u sistemu Office SharePoint Server 2007, osobe koje rade sa informacijama su u mogućnosti da prikupljaju podatke iz više izvora i da ih objavljuju na Webu.

Office SharePoint Server 2007 može da se poveže sa poslovnim aplikacijama kao što su SAP, Siebel i Microsoft SQL Server 2005, što vam omogućava da lako objavljujete izveštaje, liste i ključne indikatore efikasnosti (KPI).

Kada objavite izveštaje kreirane na osnovu podataka iz nekog od ovih sistema, vi rukovodiocima stavljate na raspolaganje strateške ili operativne podatke. Primeri ovakvih izveštaja su Microsoft Office Excel radne sveske, SQL Server Reporting Services izveštaj ili Microsoft Office Access izveštaj. Rukovodioci i posredni rukovodioci se oslanjaju na pravovremene i precizne izveštaje kako bi doneli odluke zasnovane na pravim informacijama.

Najvažnija među novim funkcijama poslovnog obaveštavanja u sistemu Office SharePoint Server 2007 je centar za izveštavanje. Centar za izveštavanje je centralna lokacija sa skladištenje zajedničkih izveštaja neke grupe, pri čemu nije važno da li je reč o jednom timu ili čitavom preduzeću.

Vrh stranice

Centar za izveštavanje

Centar za izveštavanje je centralna lokacija za skladištenje informacija u vezi sa poslovnim obaveštavanjem. U njemu se nalaze posebne biblioteke dokumenata za skladištenje izveštaja, lista i veza sa spoljašnjim izvorima podataka. Centar za obaveštavanje takođe omogućava pristup predlošcima stranica i Web segmentima u cilju lakšeg kreiranja stranica i listi koje sadrže poslovne informacije. U centru za izveštavanje, korisnici mogu da traže stavke pomoću kategorija, da pregledaju kalendar dolazećih izveštaja ili da se pretplate na važne izveštaje.

Jedna lokacija centra za izveštavanje podrazumevano se kreira u okviru lokacije najvišeg nivoa u portalu. Međutim, sa odgovarajućim dozvolama svako može da kreira lokaciju centra za izveštavanje u okviru lokacije tima, odeljenja ili organizacije.

Sve funkcije opisane u ovom članku dostupne su na lokaciji centra za izveštavanje. Međutim, sve ove funkcije možete da koristite tako što ćete im pristupiti sa bilo koje lokacije, odnosno stranice u sistemu Office SharePoint Server 2007. Na ovaj način možete da odlučite na koji način želite da iskoristite prednosti funkcija poslovnog obaveštavanja u sopstvenom Office SharePoint Server 2007 okruženju.

Vrh stranice

Excel Services

Excel Services vam omogućava da Excel radnu svesku uskladištite na serveru, a zatim neki njen deo objavite na Web stranici. Sve što je korisnicima potrebno da ostvare interakciju sa podacima je pregledač. Za objavljivanje radne sveske na Web stranici koristi se Web segment Excel Web Access (EWA).

Prednost objavljivanja radnih svezaka u Web segmentu je u tome što se sva izračunavanja obavljaju na serveru. Na ovaj način poslovna logika unutar radne sveske je uvek skrivena. Druga prednost je u tome što postoji samo jedna kopija radne sveske, a koja je uskladištena na centralnoj, bezbednoj lokaciji.

Sa Web stranice možete da ograničite pristup radnoj svesci tako što ćete korisnicima dati prava samo za njeno pregledanje. Na primer, možete sprečiti korisnike da radnu svesku otvore pomoću programa Excel ili možete odrediti koji sadržaj će im biti dozvoljeno da pregledaju.

Takođe, umesto objavljivanja radne sveske u interaktivnom režimu, možete kreirati njen snimak.

Vrh stranice

Veze sa spoljnim izvorima podataka

Pored korišćenja spoljnih izvora podataka u Excel radnim sveskama, na SharePoint listama, stranicama i u Web segmentima možete da koristite podatke iz drugih poslovnih aplikacija kao što su SAP i Siebel.

Administratori obično kreiraju sistemske veze koje skladište u biblioteku podataka za povezivanje u centru za izveštavanje. Na ovaj način, svako ko ima dozvole može da pristupi rezervisanom prostoru veza u centralnoj lokaciji i ponovo ih iskoristi. Međutim, podatke za povezivanje možete da kreirate i skladištite na bilo kom mestu u sistemu Office SharePoint Server 2007.

Korišćenjem veza ka spoljnim izvorima podataka, možete da kreirate Web stranice i SharePoint liste koje korisnicima omogućavaju interakciju sa podacima iz spoljnog izvora, bez potrebe da napuštaju SharePoint stranicu.

Vrh stranice

Ključni indikatori efikasnosti (KPI)

Ključni indikator efikasnosti (KPI) je vizuelni signal kojim se obeležava napredovanje u ispunjavanju nekog cilja. Ključni indikator efikasnosti (KPI) je koristan za timove, rukovodioce i preduzeća, pošto omogućava brz uvid u napredovanje nekog zadatka. Pomoću SharePoint ključnih indikatora efikasnosti, u mogućnosti ste da na lak način vizuelizujete odgovore na sledeća pitanja:

  • U čemu se napreduje ili zaostaje?

  • Koliko se napreduje ili zaostaje?

  • Koliko je minimalno dovršeno?

U svakoj oblasti poslovanja mogu se odabrati različiti tipovi indikatora ključnih performansi, u zavisnosti od postavljenog cilja. Na primer, da bi korisnici bili zadovoljniji, služba za korisničku podršku može sebi postaviti cilj da za kraći vremenski period odgovori na određeni broj poziva. Sektor prodaje može pomoću indikatora performansi (KPI) postaviti planirani učinak, kao što je broj novih ugovorenih prodaja putem telefona tokom meseca.

Indikatori ključnih performansi (KPI) kreiraju se pomoću KPI listi, a zatim prikazuju pomoću posebnih KPI Web segmenata. KPI liste možete da uskladištite u centru za izveštavanje ili na bilo kojoj lokaciji u sistemu Office SharePoint Server 2007 gde ih ponovo mogu koristiti sve osobe koje imaju dozvole za pristup.

Vrh stranice

Web segmenti za filtriranje

Filteri vam omogućavaju da prikažete samo podskup podataka koje želite da pregledate. Na primer, skup podataka može obuhvatati petogodišnju izveštaj o prodaji više proizvoda na teritoriji cele države/regiona. Pomoću filtera možete prikazati podatke koji za vas imaju više smisla, npr. samo za jedan region prodaje, jedan proizvod ili trenutnu godina.

U sistemu Office SharePoint Server 2007 nalazi se 10 Web segmenata za filtriranje koji vam omogućavaju da unesete ili odaberete neku od vrednosti kako biste promenili sadržaj nekih od Web segmenata na stranici, kako bi oni prikazali baš one informacije koje su vam je potrebne.

Na primer, Web segment trenutnog korisničkog filtera automatski filtrira informacije na osnovu toga ko je prijavljen na računar. Ovo je korisno ako želite da prikažete samo informacije kao što su nalozi ili zadaci trenutno dodeljeni tom korisniku.

Drugi način za korišćenje filtera je da radnu svesku prikažete u Excel Web Access Web segmentu, a zatim da je povežete sa filterom koji osobama omogućava da odaberu proizvod za koji žele da vide informacije. Pored toga, Web segment za filtriranje možete da povežete sa više Web segmenata na stranici. Na ovaj način, kada u Web segmentu za filtriranje izaberete neki drugi proizvod, svi Web segmenti na stranici će se ažurirati u skladu sa trenutno izabranim proizvodom.

Vrh stranice

Kontrolne table

Kontrolne table su alatke za obaveštavanje o statusu i za pokretanje radnji. U sistemu Office SharePoint Server 2007, kontrolna tabla je Web stranica na kojoj možete da prikupite i prikažete informacije iz različitih izvora, npr. izveštaje, grafikone, informacije o metrici i ključne indikatore efikasnosti.

Pomoću različitih Web segmenata možete da kreirate sopstvenu stranicu sa kontrolnom tablom ili Web segmente možete da dodate na stranice koje već postoje na vašoj lokaciji. Međutim, ako kontrolnu tablu kreirate na novoj stranici, brže ćete je kreirati ako koristite predložak. Ovo je samo početak – možete da dodajete ili brišete stavke ili da menjate izgled stranice kada je kreirate.

Predložak stranice kontrolne table obuhvata sledeće Web segmente.

Web segment

Omogućava

Excel Web Access

Dodavanje Excel radne sveske, radnog lista ili opsega radnog lista.

KPI lista

Prikazivanje KPI liste (opcionalno).

Primeni filtere (dugme)

Prikazivanje dugmeta Primeni filtere.

Srodne informacije

Kreiranje veza sa ostalim stavkama na stranici.

Rezime

Opisne informacije o planovima i statusu.

Detalji o kontaktu

Prikazivanje imena osobe kojoj se treba obratiti u vezi sa stranicom.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×