Uvod u digitalne potpise

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Ovaj članak sadrži:

Šta je digitalni potpis?

Pitanja kompatibilnosti

Kako se koriste digitalni potpisi u programu InfoPath?

Šta je digitalni potpis?

Digitalni potpis možete koristiti uglavnom iz istih razloga iz kojih biste potpisali dokument na papiru. Digitalni potpis se koristi za potvrda verodostojnosti digitalnih informacija – poput predložaka obrazaca, e-poruka i dokumenata – pomoću računarskog šifrovanja. Digitalni potpisi utvrđuju sledeće garancije:

 • Autentičnost    Digitalni potpis garantuje da je potpisnik verodostojan.

 • Integritet    Digitalni potpis garantuje da sadržaj nije promenjen ili neovlašćeno izmenjen nakon što je digitalno potpisan.

 • Nemogućnost poricanja    Digitalni potpis pomaže u dokazivanju porekla potpisanog sadržaja svim stranama. „Poricanje“ se odnosi na čin odbacivanja bilo kakve veze sa potpisanim sadržajem od strane potpisnika.

Neophodno je da digitalno potpišete predložak obrasca da biste na ovaj način garantovali za njega. Možete i da omogućite digitalne potpise za predložak obrasca da bi korisnici mogli na isti način garantovati za obrasce koje popunjavaju. U svakom slučaju, potrebno je da se ispune sledeći uslovi da bi se obrazac ili predložak obrasca mogao digitalno potpisati:

 • Digitalni potpis je ispravnost.

 • certifikat koji je povezan sa digitalnim potpisom je aktuelan (nije mu istekao rok važenja).

 • Potpisnik ili organizacija koja potpisuje, poznato i kao „izdavač“, pouzdani su.

 • Certifikat povezan sa digitalnim potpisom je izdao pouzdani autoritet certifikata (CA) da biste u izdavača.

Vrh stranice

Pitanja kompatibilnosti

Kada kreirate predložak obrasca, možete da omogućite digitalne potpise tako da korisnici mogu da dodaju ih ceo obrazac ili na određene delove obrasca. U Microsoft Office InfoPath 2007, takođe možete odabrati da Dizajniranje predloška obrasca kompatibilnog sa pregledačem. Predložak obrasca kompatibilan sa pregledačem je predložak obrasca koji je dizajniran u programu InfoPath pomoću režim kompatibilnosti određene. Predložak obrasca kompatibilan sa pregledačem mogu biti omogućenih za pregledač kada se objavi na serveru na usluge InfoPath Forms Services. U predložaka obrazaca omogućenih za pregledač možete samo da omogućite digitalnih potpisa će se dodati na određene delove obrasce koji su korisnici popune. Kada omogućite digitalne potpise za delove obrasca, potpisi primenjuju se samo na podatke u određene delove obrasca.

Vrh stranice

Kako se koriste digitalni potpisi u programu InfoPath?

Pri dizajniranju predloška obrasca možete odrediti da li će korisnici moći da dodaju digitalne potpise kada popune obrazac zasnovan na vašem predlošku obrasca. Možete odrediti i da li će korisnici moći da potpišu ceo obrazac ili samo njegov deo. Ukoliko omogućite da se digitalni potpisi mogu dodati u deo obrasca, neophodno je da utvrdite koji se podaci u obrascu mogu potpisati. Te podatke možete dodatno povezati sa sekcijom koju dodate predlošku obrasca. Nakon potpisivanja obrasca ili nekog njegovog dela, obrazac ili deo koji je potpisan nije moguće menjati bez poništavanja potpisa.

Pri dizajniranju predloška obrasca takođe možete odrediti da li će korisnicima biti dozvoljeno da dodaju više digitalnih potpisa u obrazac i da li će te potpise biti potrebno zajednički potpisati (u kom slučaju će svi potpisi biti međusobno nezavisni) ili naknadno potpisati (u kom slučaju će svaki naknadni potpis potpisati obrazac, isto kao i svi potpisi koji mu prethode).

Napomena : Ako predložak obrasca dizajniran na osnovu XML šemu, možete da omogućite digitalne potpise za taj predložak obrasca samo ako XML šema ima čvor koji se nalazi u World Wide Web Consortium (W3C) XML digitalni potpis prostor za ime.

Osim što možete da omogućite digitalne potpise kako bi korisnici mogli da potpisuju obrasce zasnovane na vašem predlošku obrasca, možete takođe digitalno da potpisujete predloške obrazaca koje dizajnirate. Digitally signing a form template authenticates you as the designer of the form template in the same way that a digital signature on a form authenticates the user who filled out the form. Adding a digital signature to a form template also enables the form template to operate at the Full Trust level. For example, a form template that contains managed code that uses the Full Trust level of security must either be installed on a user's computer or digitally signed by the form template designer so that it can be used.

Napomena : When Microsoft Office Outlook 2007 users send a copy of an InfoPath form as an e-mail message to other Office Outlook 2007 users, and that form is set to run at the Full Trust security level, the associated form template must be signed with a digital signature in order to work properly.

Da biste dodali digitalni potpis obrasca ili predloška obrasca, potreban vam je digitalni certifikat. Možete da dobijete digitalni certifikat putem komercijalnog autoriteta za izdavanje certifikata ili od administratora unutrašnju bezbednost. Odluka da kupite digitalni certifikat zavisi od toga koliko je vaša organizacija namerava da primenite predloške obrazaca.

Digitalni certifikati

Kada digitalno potpišete predložak obrasca, InfoPath koristi samo certifikate koji imaju privatni ključ i Digitalni potpis ili obe vrednosti za atribut Upotreba ključa . Pored toga, svrhu certifikat mora biti certifikat za Potpisivanje koda .

Pošto InfoPath koristi XML potpisi za digitalno potpisivanje obrazaca, kada korisnik potpiše obrazac digitalni certifikat, sledeće smernice primenjuju se na korisnikov certifikat:

 • Certifikat mora da sadrži važeće vrednosti za datum i vreme kada je izdat, kao i datum i vreme isteka roka važenja.

 • Certifikat mora biti instaliran na računaru korisnika i mora biti povezan sa privatnim ključem.

 • Svojstva upotrebe ključa koje certifikat sadrži moraju sadržati ili vrednost digitalSignature ili nonRedpudiation. Upotrebom ključa se definiše za šta bi trebalo koristiti ključ certifikata.

Napomena : Predloške obrasca koji su potpisani pomoću certifikata koji ste vi kreirali nazivamo samopotpisanim predlošcima obrasca zbog toga što digitalni certifikat koji vi kreirate nije izdao autoritet za formalnu certifikaciju. Ti samopotpisani certifikati se smatraju neproverenim i kreiraće bezbednosno upozorenje ukoliko je nivo bezbednosti podešen na vrednost „potpuno pouzdan“. InfoPath smatra pouzdanim samo one samopotpisane certifikate na računarima koji imaju pristup privatnom ključu tog certifikata. U većini slučajeva to znači da InfoPath smatra pouzdanim samopotpisane certifikate samo na računaru koji je i kreirao taj certifikat, osim ukoliko se privatni ključ deli sa drugim računarima.

Postoje dva tipa autoriteta za certifikaciju – autoriteti za komercijalnu certifikaciju i autoriteti za unutrašnju certifikaciju.

Autoriteti za komercijalnu certifikaciju

Ako ste projektant i želite da dobijete digitalni certifikat od komercijalnog autoriteta za izdavanje certifikata, kao što je VeriSign, Inc. vi ili vaša organizacija prosledite aplikaciju tom autoritetu.

U zavisnosti od vašeg statusa kao projektanta, trebalo bi da pošaljete aplikaciju za dobijanje digitalnog certifikata za izdavače softvera 2. klase ili 3. klase.

 • Digitalni certifikat 2. klase    Digitalni certifikat dizajniran za osobe koje objavljuju softver kao pojedinci. Ova klasa digitalnih potpisa obezbeđuje garanciju identiteta pojedinačnog izdavača.

 • Digitalni certifikat 3. klase    Digitalni certifikat dizajniran za kompanije i druge organizacije koje objavljuju softver. Ova klasa digitalnog certifikata obezbeđuje veću garanciju identiteta organizacije koja je izdavač. Digitalni certifikati 3. klase su dizajnirani da predstavljaju nivo garancije koje obezbeđuju maloprodajna mesta za softver. Kandidat za digitalni certifikat 3. klase mora takođe ispuniti minimalni nivo finansijske stabilnosti na osnovu ocena finansijske službe Dun & Bradstreet Financial Services.

Kada dobijete digitalni certifikat, biće vam data i uputstva kako da ga instalirate na računaru koji koristite za potpisivanje InfoPath predložaka obrazaca.

Autoriteti za unutrašnju certifikaciju

Neke organizacije i korporacije mogu imati administratora za bezbednost ili grupu koja se ponaša kao njihov sopstveni autoriteta za izdavanje certifikata. Taj administrator ili grupa možete proizvod ili distribuiraju digitalne certifikate pomoću autoriteta za izdavanje certifikata alatke kao što je Microsoft Certificate Server. U zavisnosti od toga kako se funkcije sistema Microsoft Office digitalne potpise koriste u vašoj organizaciji, možda ćete moći da se prijavite predloške obrazaca pomoću digitalnog certifikata iz vaše organizacije interni autoriteta za izdavanje certifikata. Ili, možda ćete morati da administrator potpiše vaše predloške obrazaca za vas koristeći odobreni certifikat. Za informacije o smernicama za vaše organizacije, obratite se administratoru mreže ili IT sektoru.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×